GLEDALO SE I U STROP

Potres se snažno osjetio i u Saboru, pogledajte prvu reakciju zastupnika

Foto: Screenshot Twitter
Sabor unatoč današnjem potresu nastavio zasjedati
Foto: EMSC
Novi potres u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gordan Jandroković
23.04.2020.
u 10:38
Zbog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, saborska je zgrada oštećena, zastupnici su tri tjedna zasjedali na drugoj lokaciji, a prošli su se tjedan vratili na Markov trg.
Pogledaj originalni članak

Današnja dva nova potresa u Zagrebu, koja su se dogodila u 9.52 i 9.59, osjetila su se i u zgradi Sabora na Markovu trgu gdje je upravo bila u tijeku tek započeta saborska sjednica na kojoj je u tom trenutku izlaganje imao ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Dok je Ćorić govorio za glavnom govornicom počelo je tresti, što je odmah izazvalo i ministrovu reakciju, i onu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te još nekih zastupnika.

Ćorić je na trenutak zgrabio svoje papire i krenuo od govornice, Jandroković se naglo ustao i također hitro krenuo s mjesta gdje sjedi predsjedavajući, a nešto kasnije s njegova mjesta u zastupničkoj klupi naglo se ustao i Hrvoje Zekanović. Iako su u prvom trenutku svi imali namjeru izjuriti iz sabornice, već za nekoliko sekunda svi su se opet, s ipak vidljivom nelagodom, vratili na svoja prijašnja mjesta i nastavili s radom. I dok je ministar Ćorić upitao: "Možemo dalje?", ostali su još uvijek, zatečeni iznenadnom trešnjom, izrazima lica odavali da situacija nije bila nimalo ugodna te da im nije bilo nimalo svejedno. 

>> VIDEO Novi jači potres u Zagrebu uznemirio je i zastupnike u Saboru

Inače, zbog snažnog potresa koji je Zagreb zadesio 22. ožujka, koji je izazvao znatna oštećenja zgrade na Markovu trgu, osobito trećeg i četvrtog kata, zastupnici i zastupnice tri tjedna svoje rasprave nisu održavali u zgradi Sabora već u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici, i tek su se početkom prošlog tjedna, nakon detaljnog pregleda i odobrenja statičara, vratili opet na Markov trg. 

A nakon današnjih potresa koji su izazvali blažu nervozu među prisutnima u Saboru, "pala" je i uvreda koju je nezavisni zastupnik Željko Glasnović uputio SDP-ovu Jošku Klisoviću. Naime, dok je Glasnović ostrašćeno govorio kako se i sinoć na televiziji prikazivo "falsifikatorski film" (misleći pritom na nagrađivani igrano-dokumentarni film "Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević), neki su zastupnici vrteći glavom počeli nešto dobacivati, kao i Klisović, da bi mu Glasnović potom dobacio: "Što je, što se ti smiješ, da, da, ti s bradicom...?", nazvavši Klisovića na kraju lažljivcem. 

Sva sredstva koja su nam na raspolaganju ne stavljaju se u funkciju iskorištenja potencijala biorazgradiva otpada koji u Hrvatskoj postoji, rekao je Dobrović u Hrvatskom saboru koji je, unatoč potresu koji je nešto iza 9.50 sati ponovno zatresao Zagreb, nastavio s radom.

Zastupnik Dobrović rekao je kako bi se po hitnom postupku mogla izgraditi cijela jedna mreža, povezati se s poljoprivrednim sektorom i poboljšati kvalitetu tla te time jedan problem pretvoriti u priliku.

Stvar je u povezivanju, a to se ovdje uporno ne čini, ocijenio je u raspravi o prijedlogu da se Uredba EU o postojanim organskim onečišćujućim tvarima prenese u domaće zakonodavstvo. Mi ćemo raspravljati o prenašanju obveza iz EU danas kada bi situacija zahtijevala nešto posve drugo, a to je stavljanje politike zaštite okoliša i svih raspoloživih sredstava u funkciju trenutka, dakle  gospodarske krize i svih neispunjenih obveza, dodao je.

To se ne čini nego se ovdje ispravljaju zakonski akti, a potiho financiraju kojekakvi projekti koji su čiste klijentelističke prirode, poput centara za gospodarenje otpadom koji vrijede po pola milijarde kuna, bez obzira na to što ne mogu ispuniti zadaće koje imamo, rekao je Dobrović.

VIDEO: Mjesec dana nakon potresa u Zagrebu

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

ZB
Zoki-Bijela
10:48 23.04.2020.

Njonjo bjezi kao raketa.

Avatar FutureGohanII
FutureGohanII
11:24 23.04.2020.

Stavljam upis samo da web admin može obrisati komentar.

DU
Deleted user
12:19 23.04.2020.

Nije administratoru lako treba prikazati komentare kao normalno ,dostojanstveno,hrabro.to bi svi na njegovom mjestu.ali tesko ide morati ce poceti sam pisati komentare nekako ih malo ima ,kao u sjevernoj Koreji