cijena prehlade

Posjet ljekarni zbog dječje viroze roditelje stoji i 400 kuna

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Posjet ljekarni zbog dječje viroze roditelje stoji i 400 kuna
09.04.2018.
u 18:10
U spomenuti iznos nisu uračunati nužni dodaci kada se uz nabrojene simptome još bori i s kakvim proljevom ili povraćanjem
Pogledaj originalni članak

Za liječenje viroze u djece u prosjeku roditelj potroši oko 400 kuna u ljekarni na kupnju lijekova za ublažavanje simptoma poput povišene temperature, grlobolje i začepljenog nosa.

U taj iznos nisu uračunati nužni dodaci kada se uz nabrojene simptome još bori i s kakvim proljevom ili povraćanjem. Tada je, naime, preporuka rehidracija pripravcima koji još dodatno “nabijaju račun” baš kao i probiotici koji su preporuka posebno pri uzimanju kakvog antibiotika.

Dakle, za “običnu” respiratornu virozu u malene djece potrebno je imati lijekove za snižavanje visoke temperature, i paracetamol i ibuprofen jer se ta dva lijeka mogu kombinirati. Svakom je cijena između 40 i 50 kuna, ovisno o proizvođaču. Istinabog pojedini od njih dostupni su i na liječnički recept.

Začepljeni dišni putovi posebna su pak “akcija” – kapati fiziološkom se podrazumijeva i inače, kao i čišćenje nosa tako da se fiziološka za nos i neka otopina za njegovu higijenu uglavnom već nalazi u roditeljskim ormarićima. No to je za uobičajenu higijenu, a ne i za liječenje kada su nužne, da tako kažemo, jače kapi za nos i inhaliranje. Podrazumijeva se, dakle, da doma imamo i inhalator. I na kraju treba olakšati grlobolju – kombinacija spreja za grlo ili pastila u obliku lizalica za manju djecu jer tako lakše prihvate lijek, također će “izbiti” 30 – 50 kuna po pakiranju.

– Viroze se mogu liječiti i lijekovima koje ste dobili ma recept, ali s obzirom na to da se apelira da se kod viroza ne ide liječniku, onda roditelji traže savjet od farmaceuta. A kad želite malo više, onda ćete više i potrošiti; tko si može priuštiti, postoje mnogi pripravci za olakšavanje simptoma i koji mogu pomoći vašem djetetu – kaže dr. Ines Balint.

Sve što smo nabrojili nije obveza, naravno na kraju je to stvar izbora i ponajprije mogućnosti. Nije svaka viroza ista, kao ni dijete, pa primjerice s pojedinim lijekom, poput onog protiv temperature, već imaju iskustvo i radi sigurnosti se opet odlučuju za njega i plaćaju ga itd.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
pavel1001
20:30 09.04.2018.

je,ali zato imamo odlične plaće,i kreditni rejting raste juuuuuuuuhuuuuuuuuu!!!