Dva tabora

Orbán i Salvini bacili su mu rukavicu u lice, a Macron je prihvatio izazov

Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
31.08.2018.
u 16:38
Macron odgovara Salviniju i Orbánu: Ako me oni vide kao neprijatelja nacionalizma i svog suparnika, u pravu su. Francuski ministar Le Drian upozorio je da nisu spremni i dalje uplaćivati u fondove od kojih koristi imaju oni koje ne poštuju glavna načela EU.
Pogledaj originalni članak

Orbán i Salvini bacili su mu rukavicu u lice, a Macron je prihvatio izazov. Nakon što su mađarski premijer i talijanski ministar unutarnjih poslova u utorak u Milanu prezentirali sebe kao lidere tabora koji uoči europskih izbora na proljeće 2019. pokreće kampanju protiv ilegalnih migranata u EU, a francuskog predsjednika Emmanuela Macrona opisali kao čelnika suprotnog proimigrantskog tabora, Macron je u srijedu izjavio da neće popustiti pred nacionalistima i populistima.

– Jasno je da se stvara snažan sukob između nacionalista i progresivaca. Ja neću odstupiti ni za milimetar pred nacionalistima i onima koji zagovaraju govor mržnje – rekao je Macron prilikom posjeta Danskoj, komentirajući izjavu mađarskog premijera pri susretu sa Salvinijem u Milanu, gdje je Orbán razvio čitavu teoriju o tome kako će on i Salvini spasiti Europu od ilegalnih migranata, te kako Macron predvodi one koji ih u tome pokušavaju spriječiti.

– Trenutačno postoje dva tabora u Europi, a jedan je predvođen Macronom. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju. S druge strane, mi želimo zaustaviti ilegalnu imigraciju – rekao je Orbán. Po njemu, Mađarska je prva zemlja u Europi koja je dokazala da je moguće zaustaviti migrante na kopnu, a Italija s vicepremijerom i ministrom Salvinijem, predsjednikom populističke i ksenofobne stranke Liga, upravo postaje prva zemlja koja će dokazati da migranti mogu biti zaustavljeni i na moru.

Dosad to nikome nije uspjelo, rekao je Orbán, a Salvini je prvi i jedini koji to pokušava i zbog toga “njegova hrabrost inspirira naše poštovanje”, dodao je mađarski premijer, jer su i Mađarima “prije svi govorili da je nemoguće” u pravnom i fizičkom smislu zaustaviti ilegalne migrante, pa je Mađarska dokazala da je moguće. Macron je prihvatio ulogu predvodnika suprotnog tabora, kako ga je opisao Orbán:

– Ako oni drže da u Francuskoj postoji neprijatelj nacionalizma i politike mržnje, onda su u pravu. Ako me vide kao glavnog suparnika, u pravu su – rekao je Macron.

Verbalni rat, u koji su se upustili samoproglašeni predvodnici ova dva tabora, još jednom pokazuje da je pritisak migranata na Europu upravo ono pitanje koje izaziva najveće podjele unutar EU. Te podjele mogle bi biti još razornije ako se ne pronađe zajedničko europsko rješenje za reformu europskih propisa o azilu, a izbori za Europski parlament već se približe i uđu u fazu vatrenih predizbornih skupova, na kojima će jedan tabor privlačiti birače obećanjima o “tvrđavi Europi”, praktički neprobojnoj za tražitelje azila, a drugi obećanjima o zaštiti vrijednosti i borbi protiv nacionalizma i ksenofobije.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je Mađarsku i Poljsku da Francuska nije spremna dalje uplaćivati novac u fondove od kojih koristi imaju države članice koje ne poštuju temeljna načela Unije.

– Svaka zemlja članica može slobodno birati svoje čelnike, ali naše gledanje na EU kao na blok savezništva i vrijednosti nije spojiv s vladama koje ne poštuju njegova temeljna načela i nisu solidarne s drugima. One zapravo imaju utilitaristički pristup Uniji, biraju samo ono što ih zanima, a to je ponajprije raspodjela novca – rekao je Le Drian.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
17:18 31.08.2018.

Da li su to oni "progresivci" koji dozvolili ovu poplavu "inžinjera i doktora"? Dao Bog da uskoro u Europi budu na vlasti razni Orbani i Kurzevi jer inače Europe kakvu je danas poznajemo uskoro neće biti...

DU
Deleted user
17:31 31.08.2018.

Kakva je ovo novinarstvo? Nisu to nikakvi nacionalisti i progresivci. To je sukob odgovornih europskih ljudi i tipičnih anarhista i smutljivaca. Neka pogleda svoju francusku na što danas lići. Stalni incidenti terorizam sukobi prosvjedi. Duge cijevi na ulicama. Paralelna društva. Jedno nazovi liberalno francusko a drugo rastuće tipično islamsko dobrim djelom zasnovano na šerijatu. Taj macron je posljednji koji bi nekome trebao djeliti savjete.

MU
Mukowsky
17:57 31.08.2018.

Moramo razmjeti Macrona. On kao žrtva pedofilije, iz djetinjstva i mladosti nosi različite traume i često ne zna što mu je činiti. Potpuno je zbunjen kad vidi nekog s jasnim stavovima o određenom pitanju. Pa to se vidi kad istovremeno govori o toleranciji i ne dozvoljava iskrcaj izbjeglica s broda koje su talijani vratili u međunarodne vode. Iskreno ga žalim jer je žrtva seksualnog nasilja i to još od svoje sadašnje supruge.