'SAMO NEMOJ REĆI NIKOME'

Poljake šokirao film koji prikazuje kako su djecu zlostavljali i crkveni službenici

Foto: Screenshot/Yootube
Poljake šokirao film koji prikazuje kako su djecu zlostavljali i crkveni službenici
14.05.2019.
u 13:05
Oštro je reagirao i najmoćniji poljski političar Kaczynski – najavio je zatvor za svećenike pedofile do 30 godina
Pogledaj originalni članak

“Tylko Nie Mów Nikomu”, odnosno “Samo nemoj reći nikome” naziv je dokumentarca koji je izazvao buru u Poljskoj. Film koji je u subotu postavljen na YouTube bavi se pedofilijom u vrhu Katoličke crkve u Poljskoj.

Autori su filma braća Marek i Tomasz Sekielski. Potonji je inače nagrađivani poljski novinar koji je, među ostalim, izvještavao i o ratu na Kosovu te o katastrofi podmornice Kursk. No, ovaj puta Sekielski se s bratom bavio jednom posve drugom tematikom. Film je do jučer pogledalo šest milijuna ljudi.

Nadbiskup se ispričao

U filmu se inkriminira i oca Franciszeka Cybulu, nekadašnjeg ispovjednika Lecha Walese. Među ostalima. “Samo nemoj reći nikome” donosi svjedočanstva danas odraslih ljudi koji tvrde kako su ih zlostavljali svećenici.

– Rekao mi je da dođem u njegovu sobu, a kada sam došao tamo, stajao je spuštenih hlača s uzdignutim penisom. Rekao mi je što da radim – govori anonimni sugovornik koji je u doba događaja imao 12 godina.

Otac Cybula branio se tvrdeći kako nije prešao granice jer se sve svodilo na dodir, a ejakulacija je izostala. Nekadašnji Walesin ispovjednik preminuo je tijekom snimanja filma, a njegov tužitelj prijavio je ovaj slučaj kuriji.

No, na misi gdanjskog nadbiskupa Sławoja Leszeka Głódźa govorilo se samo o Cybulinim dobrim djelima. Ipak, nadbiskup Gniezna Wojciech Polak objavio je video u kojem izražava duboko žaljenje te se ispričava žrtvama. Nadbiskupija Gniezna najstarija je u Poljskoj i njezin nadbiskup ima najveći ugled.

Mnogo je oštrije reagirao Jaroslaw Kaczynski, najutjecajniji poljski političar, obećavši da će se takve prekršitelje ubuduće puno teže kažnjavati.

– Oni kojima su djeca dana na povjerenje bit će pogotovo teško kažnjavani za zlostavljanje, a to se, naravno, odnosi i na svećenike, ali i sve ostale, uključujući poznate osobe – rekao je Kaczynski.

Sada je kazna za zlostavljanje djece mlađe od 15 godina 12 godina zatvora. Kaczynski je naznačio da bi sada kazna mogla biti i 30 godina ipak izbjegavajući objašnjenje o kojim bi se to poznatim poljskim osobama radilo, a da on zna da protiv njih postoje optužbe za pedofiliju. Naravno, film je stigao u najnezgodnijem trenutku za Kaczynskog i njegovu Prawo i Sprawiedliwość, Pravo i pravdu, koja u kampanji za europske izbore zastupa stajališta protiv prava LGBT osoba optužujući usput konkurente da neopravdano napadaju Katoličku crkvu.

Oporba slavi film

Sam film braće Sekielski u profesionalnom je smislu visokih standarda i očito kontroverzan. U njemu se u nemalom broj slučajeva, poput onog s ocem Cybulom, žrtve suočavaju s onima koje optužuju za zlostavljanje, a događaj se bilježi skrivenom kamerom. S različitim rezultatima, neki su priznali svoje djelo, drugi nudili financijsku kompenzaciju. Film spominje kako se svećenike koji su optuženi, pa i osuđeni za pedofiliju, premještalo u druge župe gdje su i dalje mogli nastaviti rad s djecom.

Jasno je kako je poljska opozicija objeručke prihvatila poklon braće Sekielski dovodeći najmoćnijeg poljskog političara u poziciju da mora reagirati protiv Crkve, koju smatra svojim saveznikom.

Tamo će europski izbori očito biti jako zanimljivi jer Platforma Obywatelska Grzegorz a Schetyne i Prawo i Sprawiedliwość, prema anketama, stoje podjednako. Poljski mediji podsjećaju i na prošlogodišnji film Wojciecha Smarzowskiog “Kler”, koji se također bavi grijesima Crkve. Spominje se i dvojicu papa, Ivana Pavla II. i Franju, po različitim odnosima prema pedofiliji – prvi nije reagirao, drugi jest.

Papa Franjo na susretu sa svećenicima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ŠN
ŠNJOF
13:53 14.05.2019.

A papa Ivan Pavao 2 je mudro ćutao. I sad je on kao, svetac, Božji čovjek. Licemjerno, gadi mi se.

JU
junkerovkaputzapovlačenje
16:44 14.05.2019.

pa kako ovo može koristiit zagovornicima lgbt zajednice kad su svi počinitelji djela pripadnici iste,možda samo u kopalovoj anketi.

VJ
vjernicibrkićlucićitomašević
16:27 14.05.2019.

Nekadašnji Walesin ispovjednik preminuo je tijekom snimanja filma, a njegov tužitelj prijavio je ovaj slučaj kuriji. nije li wačesa protivnik sadašnje ,,nazadne,,vlasti u poljskoj?