burna rasprava u saboru

Polemika oko obuke ukrajinskih vojnika: 'Ovo je direktno uvlačenje Hrvatske u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Zastupnike očekuje 15 sati rasprave o amandmanima na proračun
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Zastupnike očekuje 15 sati rasprave o amandmanima na proračun
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Zastupnike očekuje 15 sati rasprave o amandmanima na proračun
28.11.2022.
u 14:05
Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost - kazao je Jandroković reagirajući na Sačićeve i Buljeve istupe
Pogledaj originalni članak

Tijekom današnje saborske rasprave, koju čine izjašnjavanja stajališta zastupničkih klubova, kao i izjašnjavanje o 435 predloženih amandmana na državni proračun, opet se povela polemika zbog obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu Misije Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM).

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako se sudjelovanjem u toj misiji još jednom daje jasna pomoć Ukrajini kao žrtvi brutalne ruske agresije. 

- U ustavno-pravnom smislu misija je oslonjena na članak 7. Ustava, kao što ih je u proteklih deset godina u Saboru raspravljeno njih 44 - rekao je Bačić na što je reagirao Željko Sačić (HS).

- NATO je odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. I NATO je time poručio - ako obučavate, prihvatite rizik - ustvrdio je Sačić ponovivši kako cijela Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, Ukrajini daju pomoć i time pokazuju svoju solidarnost i sućut s tim narodom.

- Ali ne možemo ići do razine koja ugrožava našu budućnost - poručio je Sačić.

Humanitarna pomoć Ukrajini prihvatljiva je i Miri Bulju (Most).

- Ali ovo je direktno uvlačenje Hrvatske u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije - smatra Bulj. 

Bačić je potom prozvao Sačića zbog nedosljednosti kazavši mu da je prije nekoliko mjeseci odlučivao o vojnoj Misiji NATO-a zbog opasnosti da se ruska agresija ne "prelije" na istočno krilo NATO-a, što mu tada nije smetalo. 

- Na kraju će gledati samo jedno - jesmo li u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina - ponovio je Bačić još jednom tezu koju izgovara već danima. 

I Ante Deur (HDZ) ustvrdio je kako ovakav način obuke i pomoći Ukrajini ne ugrožava Hrvatsku jer se radi o istom protokolu kao i prije, a prije se taj protokol nije problematizirao i dovodio u pitanje kada se radilo, primjerice, o misijama u Afganistanu. 

A tijekom te rasprave čelnik Sabora Gordan Jandroković zastupnike je upoznao s informacijom koliko se zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM). 

- Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost - kazao je Jandroković reagirajući na Sačićeve i Buljeve istupe. Pritom je i najavio da će se o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika u Saboru raspravljati preksutra, u srijedu. 

- Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da to nije samo pravno, nego i političko pitanje te da očito ne misle svi kako Ukrajini treba pomoći, no svi će to moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu - reče Jandroković. 

Ukrajina bi mogla postati kolateralna žrtva

Jastrebovi u Bijeloj kući i golubovi u Pentagonu: Politička fronta ukrajinskog rata na Zapadu može biti brutalna

Nema sumnje da bi Ukrajina mogla postati žrtva Trumpova povratka na vlast, s obzirom na to da je sama ideja američkog podržavanja demokracije u stranoj zemlji u oštrom konfliktu s Trumpovom izolacionističkom politikom "Prvo Amerika". Trump nikad nije pokazivao osobit interes za obranu demokracije, ni kada se radilo o Hong Kongu, a ni ugrožavanju demokracija drugdje u svijetu. Štoviše, Trump je u svom burnom mandatu u pravilu ignorirao i antagonizirao tradicionalne demokratske saveznike, uspostavljajući prisne odnose s autokratima i diktatorima. To je jedan od razloga njegove otvorene sklonosti Putinu, iako je njegov podređen odnos s ruskim despotom vjerojatno rezultat i ucjene o kojoj govori Kovačević. Uz Trumpovu fasciniranost Putinom, valja računati i na Trumpov animozitet prema Ukrajini, s obzirom na to da je američka pomoć Ukrajini svojedobno bila povod jednom Trumpovu opozivu u Kongresu, zbog čega bi Ukrajina lako mogla postati kolateralna žrtva Trumpove, odnosno republikanske osvete demokratima.

FRANKO VIDOVIĆ:

Ukrajini treba pomoći, ali Vlada nema pravo Hrvatsku izlagati više nego je potrebno

Kad zatvorite oči na sve ono što loše što je pratilo nastajanje ove odluke, ostaje činjenica da od predsjednika RH Vlada nije ni zatražila suglasnost. I tada se postavlja pitanje smijemo li preskočiti predsjednika u cijeloj priči kao što nam ova Vlada sugerira. A moje mišljenje je da je cijeli postupak donošenja odluke Vlada napravila perfidno s idejom da se predsjednika RH ostavi po strani da bi ispao nebitan i da bi ga poslije mogli etiketirati omiljenom premijerovom riječju da je rusofil. A oni koji se javno usprotive takvom postavljanju stvari u tom bi izričaju bili jataci i ruski ljudi, valjda.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 61

KO
koraknaprijed
14:30 28.11.2022.

Milanovic,Petro,Grbin kao i većina naše tužne opzicije koristi žrtve silovanja,ubojstva i progona da pokažu građanima da POSTOJE i da nemaju pameti ni morala da pokažu nešto pametno, plemenitog i koristimo.

DU
Deleted user
14:37 28.11.2022.

Koje jadno izmotavanje. Nije problem kada naši topovi pucaju na Ruse nego je problem obučavati pirotehničare.

DU
Deleted user
14:36 28.11.2022.

tipicno za ovo podneblje. jednu vaznu temu koriste fosili komunjare i oni koji su 91e sjedili u kaficu za populisticke poklice. necemo se valjda jos 100 godina rijesiti tih zahrdjalih partizana i njihovih potomaka