Višnjica

Pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš

Foto: Dominik Grguric/PIXSELL/Ilustracija
Pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš
09.09.2018.
u 18:12
Nakon komemorativnog skupa i mise u župnoj crkvi u Višnjici, posmrtni ostaci deset žrtava pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju
Pogledaj originalni članak

Na mjesnom groblju u Višnjici kod Lepoglave pokopani su posmrtni ostaci deset žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u tamošnjoj šumi Belaš, ekshumirani su prošle godine. 

Ekshumacijom, koju je prošle godine provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja, potvrđena su svjedočanstva starijih mještana Višnjice o zločinu što su ga u svibnju 1945. počinili partizani, ubivši bez suđenja više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina.

 Inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, 2016. godine počela su probna iskapanja, a ekshumacija je nastavljena 2017. godine kada su pronađeni posmrtni ostaci desetak žrtava. Zbog konfiguracije terena i promjena u samom krajoliku, što je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Nakon komemorativnog skupa i mise, koju je u župnoj crkvi u Višnjici predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, posmrtni ostaci deset žrtava pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju.

Na mjestu zločina, mještani Višnjice 1991. podigli su spomen-križ, a obvezu brige o zajedničkoj grobnici žrtava na mjesnom groblju u Višnjici preuzeo je Grad Lepoglava.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

BF
bf2
18:24 09.09.2018.

na žalost, velika većina partizanskih "pobjeda" se dogodila poslije rata,i to uglavnom nad razoružanom vojskom koja se predala te civilima. Kasnije su isprepredani brojni mitovi i bajke o "bitkama" i ofenzivama...a tko je tvrdio suprotno,u najboljem slučaju je išao na robiju

SJ
Samo ja
20:19 09.09.2018.

Nazalost ova imena se mogu mozda naci u Jasenovcu..

BU
Budak
19:03 09.09.2018.

Partizani nikad nisu regularnu hrvatsku vojsku pobijedili u otvorenom okršaju. Svaki put su doživili katastrofalni poraz. Tek nakon rata su ti šumski razbojnici i koljači “došli na svoje” i ubijali razoružane vojnike kojima su se od straha prije nisu smijeli približiti na kilometar. Takav mentalitet imaju i njihovi današnji potomci.