zabrinjavajuće

Podravci sve više i češće piju i pokušavaju se ubiti

Foto: Pixsell
Podravci sve više i češće piju i pokušavaju se ubiti
28.12.2010.
u 11:30
Već godinama rastu i broj liječenih zbog alkoholizma i broj liječenih na odjelu psihijatrije koprivničke bolnice zbog pokušaja samoubojstva
Pogledaj originalni članak

Dva su podatka uočljiva u publikaciji Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije "Status zdravlja za 2009.", objavljenoj ovih dana – Podravci se sve više opijaju i sve češće dižu ruku na sebe.

Pijanaca još i više

Na psihijatrijskome odjelu koprivničke bolnice lani se od alkoholizma liječilo 405 osoba, od toga 347 muškaraca i 58 žena. To je točno 40 alkoholičara pod tretmanom više nego godinu prije, a čak 122 osobe više nego prije pet godina.

"Iako raste broj pacijenata koji su liječeni na psihijatrijskom odjelu s dijagnozom alkoholizma, smatramo da je to mali pomak u odnosu na situaciju prekomjernog pijenja i cjelokupnu problematiku alkoholizma u zajednici", pišu autori zdravstvene publikacije, očito aludirajući da je broj pijanaca u Županiji daleko veći nego što to govore brojke o hospitaliziranima ili ambulantno tretiranima.

Također, upućuju na činjenicu da se sve više osoba javlja na liječenje ne svojom voljom, nego zbog toga što sudovi u prekršajnim i kaznenim postupcima sve češće izriču mjeru obvezatnog liječenja od alkoholizma.

Utječe li rašireno opijanje u Podravaca izravno na rastuću stopu pokušaja samoubojstava, u publikaciji se ne analizira.

Brojke su same po sebi zabrinjavajuće. Prošle godine ruku je na sebe digao 61 Podravac i 29 Podravki, prema podacima o osobama koje su zbog pokušaja suicida evidentirane i liječene u koprivničkoj bolnici. Tome valja dodati još 29 nesretnika i nesretnica kojima je samoubojstvo u potpunosti uspjelo.

Muškarci ugroženiji

Kad se sve zbroji i podijeli, u prosjeku svaki treći dan netko u Koprivničko-križevačkoj županiji digne ruku na sebe, a dvaput mjesečno samoubojice, nažalost, i uspiju u svojoj namjeri.

Od 2003. – otkad se vodi statistika, broj pokušaja samoubojstava postojano raste, a prošle je godine drastično skočio broj muškaraca razočaranih životom.

Lani se pokušao ubiti 61 Podravac, a 2003. godine, za usporedbu, njih "tek" 23. Godine 2006. broj muškaraca samoubojica (55) prvi je put nadmašio broj žena koje su digle ruku na sebe (47).

Zanimljiv je podatak kako čak 60 posto pokušaja samoubojstava otpada na gutanje tableta, 12 posto na ozljeđivanje oštrim predmetom, a 11 posto na vješanje. Preostalih 17 posto odnosi se na druge "suicidalne tehnike (vatreno oružje, eksploziv, bacanje s visine ili pod vlak, trovanje plinom...).

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VO
Vorosmart
19:19 28.12.2010.

Da je to samo u Podravini.Računi dolaze na naplatu.Tražili ste-gledajte.

Avatar tkozna
tkozna
11:58 28.12.2010.

Kak\' se zove onaj naš političar sa plavim očima i staklastim pogledom, a mi se Šefeku i Juri čudimo zakaj si je malo popil!

OB
-obrisani-
13:55 28.12.2010.

\"Od 2003. broj pokušaja samoubojstava postojano raste, a prošle je godine drastično skočio broj muškaraca razočaranih životom\" --- Što otkada je HDZ preuzeo vlast? :-) Nije ni čudo da se u Milinovićevoj županiji najviše troše sredstva za umirenje.