Kazna za nasilje

Podignuta prva optužnica protiv napadača na povorku Gay pride

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
gay pride (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
gay pride (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
presica policije nakon pridea
15.06.2011.
u 12:52
Nakon kamenovanja i uvreda na splitskoj rivi, u utorak poslijepodne započela su uhićenja izgrednika prepoznatih na policijskim fotografijama i snimkama
Pogledaj originalni članak

Nakon kriminalističke obrade trojica mladića koje je splitska policija uhitila u utorak poslijepodne uz kaznene prijave privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Splitu. Samo jednom od njih, 22-godišnjaku, određen je pritvor u zatvoru Bilice. Ostala dvojica 21-godišnjaka su puštena, a jednome je izrečena mjera opreza zabrane pojavljivanja na javnim skupovima u RH te obveza javljanja u PU splitsko-dalmatinsku jednom tjedno.

U srijedu je još šest osoba privedeno na kriminalističku obradu. U splitskoj policiji tvrde da još uvijek pregledavaju snimke i fotografije, ali i da su više osoba identificirali te se očekuju nova uhićenja.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo je da je podnijelo optužni prijedlog protiv D. M. (1964.) zbog nasilničkog ponašanja tijekom odobrenog javnog skupa "Gay Pride - Split 2011." te povrede prava na okupljanje i javni prosvjed. On je, navodi se u priopćenju, "bez stvarnog razloga i povoda a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa; dok je povorka prolazila u više navrata vikao: 'Ubij, ubij pedera! Majku vam …! Cigani, cigani!', pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije."

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr