Najveći summit u povijesti s “crnim kontinentom”

Poboljšat ćemo afričke ekonomije da bismo smanjili migracije u EU

Foto: Reuters/PIXSELL
'G20 Compact with Africa'
Foto: Reuters/PIXSELL
'G20 Compact with Africa'
Foto: Reuters/PIXSELL
'G20 Compact with Africa'
30.10.2018.
u 19:20
Među liderima iz Afrike koji su jučer pohodili Berlin bili su egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi, čelnik Ruande Paul Kagame te etiopski premijer Abiy Ahmed
Pogledaj originalni članak

U sjeni najavljenog povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s čela svoje stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) ostao je važan Berlinski summit, održan u utorak, u kojem je ona okupila 12 lidera afričkih zemalja kako bi razgovarali o povećanju ekonomske suradnje između Europe i afričkog kontinenta. Jedan je od proklamiranih ciljeva smanjenje afričkih migracija u Europu, a šefica njemačke vlade vjeruje da se to dugoročno može napraviti samo poboljšanjem afričkih gospodarstava. To je samo dio dugoročne inicijative njemačke kancelarke da se poboljšaju uvjeti života u Africi.

“Glad je ubojstvo”

– Poanta nije govoriti o Africi, nego razgovarati s njom – kazala je Merkel te dodala da je, osim osnaživanja Afrike kao mjesta za investicije, važno stvoriti fer trgovinske odnose između Europe i Afrike.

– Puno smo godina bili fokusirani na Aziju. Mislim da ćemo u budućnosti morati vidike više okrenuti Africi – bila je vrlo jasna jučer njemačka kancelarka. Među snažnim liderima iz Afrike koji su jučer pohodili Berlin bili su egipatski čelnik Abdel-Fattah el-Sissi, predsjednik Ruande Paul Kagame te etiopski premijer Abiy Ahmed.

Važne su bile poruke njemačkog ministra za razvoj Gerda Müllera koji je uoči summita bio jasan: “Glad je ubojstvo.” Dodao je da će Njemačka investirati u zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje u Africi. Iako je Müller rekao da 90 posto afričkih izbjeglica ostaje na tom kontinentu, Njemačka želi da se smanji imigracija u Europu. Zato se trebaju otvoriti radna mjesta koja bi mladim stanovnicima tog kontinenta omogućila ostanak.

Ovaj je plan dio njemačke i europske inicijative “Compact with Africa” koja je pokrenuta prošle godine i kojoj je proklamirana namjera uvijek ista: povećanje investicija, povećanje trgovinske razmjene, selidba tehnologije...

Potrebno više investicija

No neke je kritičare to jednostavno podsjetilo na prošlogodišnji sličan summit, također u Berlinu, tada u organizaciji zemalja G20 koje su imale namjeru postići više-manje iste ciljeve, sve kako bi se pomoglo Africi. No stvarnost je bila nešto tmurnija. Glavni tajnik Njemačko-afričke fundacije (DAS) Ingo Badoreck rekao je da je “Compact with Africa” dobra inicijativa, no da je početna euforija splasnula, a kod afričkih su zemalja stvorena određena očekivanja. U kolovozu je njemačka kancelarka posjetila Afriku s gospodarskom delegacijom pa su se, kako pišu njemački mediji, najavili novi projekti, poput onih u Ruandi gdje Volkswagen gradi tvornicu, a Bosch pogon za pakiranje lijekova.

Mediji izvještavaju da su samo Gana, Tunis i Obala Bjelokosti putem pozajmica primili 365 milijuna eura u posljednjih godinu dana. No neki govore da je fokus na uređenije afričke zemlje opet put kojim će se izbjeći pomaganje najsiromašnijima, a zapravo se stvaraju nova tržišta za njemačke izvoznike.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ST
stefj
20:14 30.10.2018.

Neee... S kim će onda Plenković uspoređivati Hrvatsku ako Afrička ekonomija naraste...

KA
KaraMarko
19:38 30.10.2018.

A sto je sa EU ekonomijom... kad cete to poboljsati prvo?!

ST
Startrack
01:27 31.10.2018.

Nemozes ti njema pomoc. Dabi se imalo industriju trebaju dobri inzenjeri i zanatlije. Nemaju oni tog.