POLITOLOG Milardović

'Plenković je pomislio da je Margaret Thatcher, prosvjetari nisu rudari'

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Anđelko Milardović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Anđelko Milardović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Anđelko Milardović
02.12.2019.
u 11:17
Relković je podsjetio kako je ovo  zadnja godina mandata sadašnje Vlade te da dolaze predsjednički izbori, a tvrdi i da se Plenković od samog starta ponaša 'previše komotno'.
Pogledaj originalni članak

Prosvjetari nisu rudari, ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i može mu se drugi put javiti crni labud, kazao je politolog Anđelko Milardović koji je s političkim analitičarem Ivicom Relkovićem gostovao u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog'. 

U emisiju se uključio i ravnatelj OŠ Marko Marulić iz Sinja Mario Križanac u čijoj je školi štrajk bio djelomičan, a demokratskim glasovanjem odlučilo se da štrajk prestaje. Dodao je i kako se posebna pozornost posvetila učenicima sedmih i osmih razreda, ali da su pritisak izvršili i roditelji.  Križanac, inače pripadnik HDZ-a, kaže kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Osobno, nije za nastavak štrajka iako ga je u početku podržavao.

– Uzroci štrajka su strukturni. Obrazovni je sustav podcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija zadnjih 27 godina podcijenila je intelektualno-obrazovnu elitu i ona se bori za socijalni status i za dostojanstvo – komentirao je Milardović i dodao kako premijer Plenković nije pravovremeno prepoznao važnost ovog štrajka. Izjavio je i kako ''to nije u maniri jednog vladara koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher'' te da ''prosvjetari nisu rudari''. Smatra i kako će se Vlada teško izvući iz ove situacije a da ne poveća koeficijente.

Relković je podsjetio da je ovo  zadnja godina mandata sadašnje Vlade te da dolaze predsjednički izbori, a tvrdi i da se Plenković od samog starta ponaša ''previše komotno''. Dodaje i da je manevarski prostor gotovo nestao te da će ''Vlada morati krenuti u reformu same sebe''. 

– Mi smo država s najviše ministarstava u Europi. Njemačka ih ima 14. U pitanju su i Uprave. Sve zahtjeva čišćenje. Iz Hrvatske se ne odlazi samo zbog novca nego i zbog manjka perspektive. Odlaze visokoobrazovani ljudi koji sa sobom povlače i obitelji. Treba dijeliti, ali ne linearno. Moramo ući u problem organizacije države – kazao je Relković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

Avatar niwrad
niwrad
11:32 02.12.2019.

Rudari naprave deset puta više koristi od prosvjetara. I naravno da zbog toga prosvjetari nisu rudari.

BU
burza
11:40 02.12.2019.

Pozvani ljevicar i bivsi mostovac a gdje je netko sa druge strane da da svoje misljenje tako isto na hrt 4 poziva se stalno oporba skoro nikad netko da desne strane kao da ne postoje

Avatar navijač
navijač
11:30 02.12.2019.

Nitko iz vlade ni iz oporbe , kao i predsjednički kandidati NE podržava ovaj štrajk prosvjetara, ali NEsmije to javno reći zbog nadolazećih izbora. Prošla kukuriku koalicija je bila i više nego jasna a znamo tko ju je sačinjavao. A ovi opet to koriste, na uštrb ostalih poreznih obveznika. Obraz đon.