Susret obitelji

Papa Franjo prvi Sveti Otac koji stiže u Irsku u 40 godina

Foto: Reuters/PIXSELL
papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Irska
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
25.08.2018.
u 08:27
Od zemlje koja je nekada zabranjivala rastavu i homoseksualnost danas je postala simbol liberalizma, otvorenosti i globalizma
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo stiže u posjet Irskoj gdje će se danas i sutra uvjeriti da je Irska znatno drugačija zemlja nego što je bila 1979. kada ju je posjetio posljednji Sveti Otac.

Europska tvrđava najtradicionalnijeg katolicizma, kakvom je smatrana Irska, srušila se kao kula od karata u roku od nekoliko godina. Čak 66 posto irskih birača izglasalo je 25. svibnja ove godine ukidanje zakona o zabrani pobačaja. Samo četiri dana prije, 21. svibnja, papa Franjo je na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra obznanio da će pohoditi Irsku u povodu Svjetskog susreta obitelji koji se održava od 21. do 26. kolovoza u Dublinu.

Prije tri godine na referendumu su se irski birači izjasnili za legalizaciju sklapanja braka između istospolnih partnera, prije 20 godina legalizirali su rastavu braka, a u srpnju ove godine najavljen je još jedan referendum kojim bi se ukinulo kazneno djelo bogohuljenja.

Svjetski susret obitelji

Takvu današnju Irsku pohodi papa Franjo, a povod je sudjelovanje na Svjetskom susretu obitelji koji se već 25 godina održava svake treće godine, svaki put u drugom svjetskom gradu. Papa Franjo dolazi u znatno izmijenjenu Irsku u odnosu na onu koju je prije 40 godina pohodio Ivan Pavao II.

U međuvremenu je došlo do velikih promjena odnosa između Irske i Vatikana, među kojima je zatvaranje irskog veleposlanstva 2011. pri Svetoj Stolici (službeno zbog ekonomske krize) koje je ponovno otvoreno 2014. Kada je u Irskoj referendumom 22. svibnja 2015. odobreno vjenčanje između istospolnih partnera, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin taj je rezultat prokomentirao je kao “poraz za čovječanstvo”.

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo

Dublinski nadbiskup Diarmuid Martin dan nakon tog referenduma kazao je kako su rezultati “jasan znak za Crkvu koja mora voditi računa o stvarnosti”. Za zakon o legalizaciji istospolnih brakova izjasnilo se 62 posto birača. U Irskoj je došlo do “kulturne i društvene revolucije i Crkva se mora suočiti sa stvarnošću, iza rezultata referenduma nije bilo nikakve zavjere” jer se za istospolne brakove izjasnio tako velik broj ljudi, objasnio je nadbiskup Martin.

Za Crkvu je još bolnija činjenica da su se za istospolne brakove izjasnili mladi. Crkva u Irskoj, naime, računala je da će rezultat referenduma biti takav, ali ne s tom razlikom. Martin je izbjegavao napade na one koji su bili za istospolne brakove jer je znao da će inicijativa proći pa nije htio stvarati još veći jaz između građana i Crkve. Usto, irski je premijer od 2017. Leo Varadkar koji je otvoreno gej.

Ne može se, dakle, više kazati da je Irska tvrđava europskog katoličanstva, ako se nekatolicima smatra one koji su se na referendumima izjasnili za istospolne brakove i za ukidanje zabrane pobačaja. Društvo se toliko izmijenilo da tradicionalni crkveni nauk smatra zastarjelim. Teško je kazati koliki su utjecaj na vjernike imali pedofilski skandali u irskoj Crkvi koji su udaljavali pučanstvo od onoga što su im svećenici propovijedali, a koliko se samo društvo izmijenilo bez obzira na to što su izbili skandali.

“Moramo priznati grijehe”

Irska se Crkva branila napadima na novinare i medije da su pretjerali s pisanjem o skandalu svećenika pedofila umjesto da se odmah reagiralo protiv zločinaca. To je još više udaljilo vjernike od Crkve i navelo je papu Benedikta XVI. da 2010. uputi pastoralno pismo irskim katolicima o zlostavljanju maloljetnika od svećenika, koje se moralo čitati u svim crkvama. Benedikt XVI. napisao je kako “Crkva u Irskoj prije svega mora pred Gospodinom i pred drugima priznati teške grijehe počinjene protiv nebranjenje mladeži” te je zatražio oprost.

Crkva u Irskoj nevjerojatnom je brzinom izgubila teren, posebno kod mladih, premda je upravljala obrazovanjem kroz kontrolu nad školama. Ta preobrazba društva ne bi se mogla nazvati modom ili antiklerikalnom sekularizacijom ili emotivnom reakcijom na pedofilske skandale. Zbog toga je Crkva pred dvojbom: izmijeniti se ili postati neutjecajnom. Na pitanje kakva je situacija u irskim obiteljima, šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke kaže da je “Irska zemlja velike katoličke tradicije, ali se u posljednje vrijeme sekularizirala. Izazov za obitelji danas je možda i veći, a papa Franjo drži kako je obitelj važna za cijelo društvo.”

Pohodi svih papa su teški, ali ovo 24. putovanje Franje izvan Italije u Irsku nešto je izuzetno.

Papa Franjo 

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/Pixsell
Papa Franjo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Parousia
Parousia
11:54 25.08.2018.

Matej(23,9)"Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer,jedan je Otac vas-onaj na nebesima."

LU
lucio2
10:59 25.08.2018.

Irska je uvijek od strane Crkve uzimana zdavo za gotovo, zato Pape gotovo da nisu išle tamo. Sad kad su Irci počeli mislit svojom glavom i nogirali Crkvu, evo odmah Pape! Prekasno, naravno.

PU
Pulchrum
18:45 25.08.2018.

Papa, čovjek koji zna prepoznati znakove vremena.