Medicinski uspjeh u Lovranu

Pacijentu iz Osijeka ugradili 3D printano rame po mjeri

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
18.12.2017.
u 19:34
Šezdesetogodišnjaku infekcija je “pojela” zglob ramena i ruka nije imala nikakvu funkciju. Nakon zahvata dobro se oporavlja.
Pogledaj originalni članak

“Rame po mjeri”, napravljeno baš za konkretnog pacijenta 3D print-tehnologijom i od titana ugrađeno je 60-godišnjaku iz Osijeka kojemu je infekcija, da tako kažemo, pojela rameni zglob.

Izgledalo je, opisuju liječnici Klinike za ortopediju i traumatologiju Lovran, kao da pacijentu ruka visi na mišićima i tetivama, nije imala nikakvu funkciju. Pacijent se nakon operacije dobro oporavlja.

Ravnatelj lovranske bolnice prof. dr. sc. Branko Šestan kaže da je ovako nešto još donedavno bilo nezamislivo. Operativni tim predvodio je dr. Nikola Matejčić, a uz njega na zahvatu su bili dr. Željko Butorac, dr. Hrvoje Mokrović, dr. Simona Komen, dr. Ivana Stuck Tus, instrumentari Goran Milković i Mirjana Tišma i anesteziološki tehničar Natalija Sadžak. Personalizirani i po mjeri izrađeni 3D umjetni zglobovi tehnološko su medicinsko dostignuće čija je “premijera” u nas bila prije četiri godine kada je tim vođen prof. dr. sc. Robertom Kolundžićem u KBC-u Sestre milosrdnice napravio 3D personaliziranu zdjelicu i ugradio je pacijentici oboljeloj od tumora.

Ugradnja ovog ramena u Lovranu stajala je ukupno 150 tisuća kuna, od kojih HZZO plaća tek 25 tisuća kuna, dok ostatak troška snosi bolnica.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CA
Cafa
21:13 18.12.2017.

Svaka čast. Ovakve vijesti zaslužuju naslovnicu svih novina. Kao i to da pacijent nije morao platiti ni kune. Po ovome smo sasvim sigurno svjetski vrh, i bilo bi nam bolje da budemo svjesniji svojih prednosti, ne bi bili tako izglodani ovom politikom.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:53 19.12.2017.

Čestitam!!!!