Miriam Kervatin:

'Ovršni zakon ostaje drakonski, nema razlike između kriminalca i domaćice'

Foto: Screenshot VL
Večernji TV - Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani
29.01.2019.
u 14:37
Ovršni zakon je kompleksan zakon, a iznad svega je i opasan zakon za zemlje nerazvijene demokracije jer je izvršan, rekla je Kervatin
Pogledaj originalni članak

O tome što donosi novi Ovršni zakon razgovarali smo s danas u studiju Večernjeg lista s Miriam Kervatin, predsjednicom Udruge Blokirani.

Kervatin je kao članica radne skupine sudjelovala u izradi zakona čiji je nacrt do kraja ovog tjedna na javnom savjetovanju.

Kervatin je rekla da je Ovršni zakon opasan u zemljama u kojima nije razvijena kultura ljudskih prava.

– Ovršni zakon je kompleksan zakon, a iznad svega je i opasan zakon za zemlje nerazvijene demokracije jer je izvršan. Ovršnim zakonom zapravo se reguliraju, a i smanjuju temeljne ljudske i građanske slobode – rekla je Kervatin.

Što se mijenja novim zakonom? Kervatin je rekla da je djelomice došlo do određenih ustupaka – povećat će se razina zaštite za božićnicu, uskrsnicu, namjenska sredstva, donekle će se kontrolirati uloga javnog bilježnika i drugih javnih tijela u procesu...

– No Ovršni zakon i dalje ostaje iznimno drakonski zakon. Možda je najvažnija primjedba da se nisu uvrstile olakotne okolnosti. Znači da se ne pravi razlika između gospodarskog kriminala, teškog kriminala, teških kaznenih djela za koje ustvari takav zakon i postoji i domaćice koja nije platila TV pretplatu – rekla je Kervatin.

O čemu smo još razgovarali pogledajte u cijelom intervjuu:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

BA
baegnian1
14:53 29.01.2019.

To je dogovor HDZ, SDP i HNS.

KC
Kcro
15:41 29.01.2019.

BACENHEIDER govori se o troskovima ovrhe a ne treba li ili ne platiti dug.

Avatar Dadinho
Dadinho
15:17 29.01.2019.

Jedina novost u ovršnom zakonu je da će olakšat i ubrzat ovrhe a to što se ovrhe vrše radi kamatarenja nikom ništa?