PORUKA PREDSJEDNICI

‘Osuđujem širenje laži o muslimanima u BiH’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
12.08.2019.
u 11:16
Reakcija na demantirane izjave Grabar-Kitarović o militantnom islamu u BiH stiže i od poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića
Pogledaj originalni članak

Premda je opetovano demantirala da je tijekom nedavnog posjeta Izraelu izjavila da je BiH “vrlo nestabilna” država koju su “u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”, kao i da tu državu “kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende”, bura u susjednoj državi na račun predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i dalje se ne stišava. Jučer je stigla najnovija u nizu reakcija, ovoga puta sa samog vrha Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je reis-ul-ulema Husein Kavazović u svojoj bajramskoj hutbi (propovijedi) oštro kritizirao sve one koji “objedama šire laži o muslimanima u njegovoj zemlji”, pa pritom pozvao vjernike da se takvima odlučno suprotstave.

‘Zlonamjerni nasrtaj na vjeru’

– Neka nitko ne traži svoju sreću u tuđoj nesreći tako što će o drugima širiti laži i činiti objedu. Mi se nećemo dati pokolebati u našoj vjeri, jer smo narod koji je u povijesti naučio razlikovati zlu od dobre namjere i teško nas je u zabludu dovesti. Naše je prirodno pravo stati u obranu i odbiti svaki zlonamjeran nasrtaj na našu vjeru, moral i narod. To je naša obveza – kazao je, predvodeći središnju molitvu u povodu blagdana Kurban-bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, reis Kavazović.

Potom je kazao kako su za svaku osudu “zlonamjerne riječi kojima se nastoji širiti laž o bosanskohercegovačkim muslimanima, o narodu koji su držali u logorima mjesecima i godinama i nad kojim su počinjeni strašni zločini i genocid”. Istaknuo je i to kako se muslimani u BiH nikada nisu bojali istine o sebi niti će ikada pokleknuti pred zlom niti mu povlađivati.

– Činili smo to i u najtežim danima opsade naše zemlje. Pozivamo da to i drugi čine i da zlu koje se među njima širi ne povlađuju i da s njim ne koketiraju – poruka je velikog muftije Kavazovića.

Analiziraju li se reisove poruke predsjednici u širem kontekstu, onda je jasno kako je riječ o nastavku verbalnog sukoba koji datira u 2017., kada je poglavar Islamske zajednice u BiH reagirao na optužbe Grabar-Kitarović na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraju kao potencijalna teroristička opasnost za susjede i Europu.

Hrvatska predsjednica je tijekom boravka na Malti u to vrijeme izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska”, nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

Protiv žica među ljudima

Tada je reis Kavazović, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, u dva pisma odaslana predsjednici Hrvatske zatražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditiranje Bošnjaka i sijanje straha od njihove prisutnosti u Europi”. Predsjednica mu je odgovorila te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Inače, 55-godišnji reis Kavazović jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancijama u Smolućoj kod Lukavca, aktivno je sudjelovao u obnovi i izgradnji više od sedamdeset džamija na područjima Bosanskog Podrinja i Posavine, a iznimno je angažiran na pomoći migrantima. I jučer je u svojoj propovijedi zatražio od vjernika da ne okreću glavu od onih koji pate, posebno od izbjeglica koje valja zaštititi od takvih kojima je ideal podizanje žice među ljudima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 91

Avatar Reconquista
Reconquista
11:32 12.08.2019.

BiH je zemlja koja ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika u svijetu zajedno sa Čečenijom. To je činjenica. To je istina.

TO
tolitol
11:26 12.08.2019.

Još jedna sjajna poruka poglavaru države koja je u jednom trenutku 90tih skrbila za otprilike milijun tih istih bosanskih muslimana. Treba zapamtiti pa, sljedeći put kad pukne između njih i Srba, neka Hrvati ostanu po strani i gledaju svoja posla.

Avatar Uskok
Uskok
11:27 12.08.2019.

Misliš osuđuješ širenje negativnih činjenica o muslimanima?