Nedorečeni Krstičević:

Ostaje plan temeljne vojne obuke za mladiće i djevojke

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ostaje plan temeljne vojne obuke za mladiće i djevojke
19.06.2017.
u 19:50
Ministar objašnjava da se njegov plan nije promijenio, i dalje najavljuje organiziranje temeljne vojničke obuke, dakle jednomjesečnog tečaja
Pogledaj originalni članak

“Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”, izjava je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića koja je zbunila mnoge.

Krstičević je, naime, uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović bio veliki zagovornik vraćanja obveznog vojnog roka jer su se promijenili sigurnosni uvjeti pa se i u Hrvatskoj, kao i u sve više europskih država, počelo razmišljati o povratku na mehanizam koji je omogućavao da znatno veći dio stanovništva stekne osnovne vojničke sposobnosti. Ministar objašnjava da se njegov plan nije promijenio. Kako kaže, on je najavljivao organiziranje tzv. temeljne vojničke obuke, svojevrsnog jednomjesečnog tečaja na kojemu bi mladići i djevojke stekli osnovna vojnička znanja.

Obuka bi bila organizirana posredstvom ljetnih kampova pa ne bi iziskivala veliki novac, za razliku od vraćanja vojne obveze u koju bi se ipak trebao uložiti puno veći novac, prije svega u obnovu objekata i nabavu kompleta uniformi i oružja. Krstičević kaže da stručnjaci izrađuju planove i trasiraju model prema kojemu će zainteresirani mladići i djevojke prvo proći temeljnu obuku od četiri tjedna, potom zainteresirani odlaze na dvomjesečno dragovoljno služenje, a u trećem stupnju prolaze specijalističku obuku od tri mjeseca.

Dakle, plan je da se u šest mjeseci takve obuke izgradi vojnik i vojnikinja koji potom potpisuju i profesionalne ugovore i postaju dio hrvatskih Oružanih snaga. Već ove godine Krstičević planira prvi put organizirati i treći ovogodišnji rok za dragovoljne ročnike pa će obuku proći do 1500 vojnika.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:00 20.06.2017.

ovaj više ne zna bili piškio ili kakio...

CI
civis
21:22 19.06.2017.

uvedite u škole ONO i sve riješeno

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
19:57 19.06.2017.

Pa imamo gay paradu svaka dva dana, što će nam vojni rok?