Akcija sindikalista

Osnivaju fond za novčanu i pravnu pomoć "šikaniranim" radnicima

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ivanka Dujmić
27.07.2016.
u 13:49
Želimo poslati snažnu poruku da zaposlenici poput Ivanke Dujmić nisu sami. Postoje oni koji neće prekriženih ruku promatrati što Bosiljko Stanić i slični u Hrvatskoj rade. Kada radnik odluči reći istinu, on mora imati zaštitu – rekao je Željko Stipić
Pogledaj originalni članak

Ivanki Dujmić, bivšoj radnici lanca trgovina Boso, pomoć od 10.000 kuna uplatili su školski i cestarski sindikat, svaki po 5000. Četiri su to, usporedili su, Ivankine plaće kao trgovkinje u Bosi. No, neće stati na tome. Ta dva sindikata inicirala su osnivanje sindikalnog fonda solidarnosti sa "šikaniranim" radnicima.

- Želimo poslati snažnu poruku da zaposlenici poput Ivanke Dujmić nisu sami. Postoje oni koji neće prekriženih ruku promatrati što Bosiljko Stanić i slični u Hrvatskoj rade. Kada radnik odluči reći istinu, on mora imati zaštitu – rekao je Željko Stipić, čelnik SZHŠ Preporod. Djelatnici će, dodao je, računati na novčanu, ali i na pravnu pomoć. Kroz fond će se boriti i za zaštitu ljudskih prava, a sindikalisti ističu kako nisu zakinuti samo radnici, već se u takvim situacijama krše zakoni pa trpi i država.

- Želimo preventivno djelovati. Kada budemo imali fond, neće biti ovakvog ponašanja – uvjeren je on. Fond mi trebao zaživjeti do konca godine, a pozivaju i žele u njega uključiti što širi krug – od sindikata do nevladinih udruga, pa "i onih koji nisu organizirani".

Kolega mu Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata podsjetio je i na slučaj Tončija Drpića i Jadrankamena te da se već tada zakotrljala misao o osnivanju fonda.

- A moja ideja je da čak za te radnike pokušamo osigurati trajnu plaću dok se ne vrate na posao, i ona ne bi smjela biti manja od one koju su primali na svom radnjom mjestu. Organizacija bi se potom pozabavila s gazdom - pojasnio je Stanić. Pozabavit će se tako, najavio je, i Bosom, a pozvali su i DORH i ministra Vlahu Orepića da učine isto.

Svjesni su kako njihovi sindikati nemaju veze s trgovinom, no ističu kako "sindikati ne smiju biti zatvoreni u svoje središnjice". 

- Solidarnost je ili solidarnost ili nije, ona mora biti i s izbjeglicama, s udrugama koje se bave okolišem, s drugim sindikatima, tamo gdje god su problemi sindikati moraju stati uz ljude jer su najorganiziranije udruge u Hrvatskoj - poručili su.

Da će "pravna država nakon ovoga profunkcionirati", uvjerena je i Ivanka Dujmić.

- Bosiljko Stanić zatvorio je trgovinu u kojoj sam radila 1. srpnja samo da se mene riješi i osveti mi se, u rukama mi je plan rada trgovine do 31. srpnja, napisan samo dva-tri dana ranije. Kolegica i ja smo povećale promet, trgovina je odlučno poslovala – ustvrdila je trgovkinja. Pokazala je i ispis prometa koji su u Boso trgovinama napravili radnici, pa je njih 1017 samo u prosincu 2011., po tome, potrošilo 17 milijuna kuna u tim trgovinama.

- Ako ne bismo potrošili najmanje 700 kuna, dobili bismo opomenu "da će nam to zapamtiti", a znamo kako oni pamte – ponovila je Ivanka.

>> Tvrtka Boso: Odbacujemo navode da smo Dujmić ponudili posao koji mora odbiti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
like_a_boss
15:04 27.07.2016.

Šikanirani radnici su uglavnom zaposleni kod privatnika. Dakle u ovoj priči, Mijat Stanić, koji brani parazite i uhljebe iz HAC-a, samo sakuplja nekakve političke bodove. Da može opravdavati cestarske lopove kad za to dođe vrijeme. I biti protiv vinjeta, jer mafija na naplatnim kućicama krade respektabilan novac...