OBRAĆANJE NACIJI

Orban: 'Mi smo budućnost Europe, ne moramo se svidjeti umornoj briselskoj eliti'

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Reuters/Pixsell
Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
Mađarski premijer Viktor Orban
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Viktor Orban
16.02.2020.
u 20:20
Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.
Pogledaj originalni članak

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u nedjelju u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti "umornoj briselskoj eliti", ističući da je Mađarska budućnost Europe.

"U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu", rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. "Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti... U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost ali danas znamo da smo mi budućnost Europe".

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom, te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

"Imamo problema s EU i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu", rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu. 

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je u nedjelju također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla "zajedničke temelje" sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

"Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada", kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

"Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva", kazao je Orban.

Rekao je i da su "prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon".

"Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava", kazao je. "Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima".

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar jeremija1
jeremija1
21:42 16.02.2020.

Bravo, Orban ! Čovik se samo povodi najosnovnijom ljudskom logikom koja je sadržana u staroj latinskoj poslovici : "Košulja je bliže tijelu od kaputa. " To će u prijevodu reći da Mađari najprije brinu svoje vlastite brige a tek onda europske. Vrijedi to i obratno. To što netko tjera hirove kak treba najprije pomoći migrantima i to po svaku cijenu, to nije niti Orbanov niti mađarski problem ! To je problem onih koji ih zovu u Europu ! Ali ne, oni ih pozovu i onda bi ih po kvotama raspoređivali po zemljama u kojima ih ama baš nitko ne želi. Srednjeuropske i istočnoeuropske zemlje nemaju kolonijalne prošlosti i prema migrantima nemaju nikakvih moralnih obaveza, osim najosnovnijih, tj. dati im jesti i piti. Još jednom : bravo Orban !

AA
aabbcc
21:16 16.02.2020.

Prvi je ogradio drzavu u EU bez granica i treba ga za Nobelovu nagradu!

Avatar willi66
willi66
06:14 17.02.2020.

karte su podjeljene i ovo je igra koja se dobija tek za 20-30 godina..dosta njemaca kupuje kuce u Madjarskoj samo sto to nema na tv..