Baka preuzela brigu o djevojčici

Od 2716 ovisnika koji imaju djecu nadzire se samo njih 13

Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell
droga
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
droga granica
Foto: Devenorr/Thinkstock
Droga
07.10.2016.
u 06:52
Iz bolnice smo doznali da četverogodišnja djevojčica zasad nema nikakvih fizičkih oštećenja uzrokovanih trovanjem kokainom
Pogledaj originalni članak

Četverogodišnja djevojčica kojoj su liječnici u KBC-a “Sestre milosrdnice” utvrdili prisutnost kokaina u krvi i urinu otpuštena je iz te bolnice. Ova je priča sretno završila u smislu da je dijete dobro i da je izbjegnuta tragedija. U pravnom smislu borba za njezin život i njezino pravo na zdrav život tek slijedi.

Odgovornost je i na zajednici

Iz izvora bliskih obitelji doznali smo tko će preuzeti brigu nad četverogodišnjom kćerkicom Danijela J. (35) i njegove pet godina starije supruge Ive, ali i o 12-godišnjoj kćeri koju Iva J. ima iz prvog braka.

– Centar za socijalnu skrb već je donio privremeno rješenje da će se o malenoj brinuti Ivina majka koja živi u Zagrebu, a o njezinoj starijoj sestri brigu će preuzeti njezin otac, odnosno Ivin bivši suprug – govori prijateljica obitelji. U lijepo uređenoj katnici, koja je u vlasništvu oca Danijela J., a u kojoj uz Danijela i Ivu žive i Danijelovi roditelji, samo su nam kratko rekli kako su jako zabrinuti zbog cijele situacije, ne toliko zbog supružnika koji su završili u pritvoru koliko zbog njihove djece.

– Malena djevojčica jako je vezana uz tatu i stalno pita gdje je. Rekli smo joj da je u bolnici, ali ne znamo do kada ćemo moći skrivati istinu – potreseno govore u kući u kojoj se u nedjelju navečer zamalo dogodila tragedija.

Podsjetimo, liječnici su pronašli kokain u krvi djevojčice nakon dojave člana uže obitelji kako je jedan od roditelja ovisan o opijatima. Iz bolnice je na tu dojavu kontaktirana policija koja je privela roditelje, a potom im je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni pritvor. Iz bolnice smo doznali da dijete zasad nema nikakvih fizičkih oštećenja uzrokovanih trovanjem ovim opijatom. No kakve su dosad posljedice na život tog djeteta u obitelji gdje je dostupan i konzumira se kokain, a prema majčinim objavama na društvenim mrežama, i druge vrste droge? Za to je odgovornost, kažu u Uredu pravobraniteljice za djecu, i na drugim članovima obitelji i zajednici općenito ako je za to znala.

– Kad postoji sumnja da je dijete ugroženo u obitelji, svi oni koji imaju saznanja o mogućoj ugrozi djeteta dužni su o tome obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb. Odgovornost za zdravlje i pravilan razvoj djeteta prvenstveno je na roditelju i djetetovoj široj obitelji, ali isto tako i zajednici i institucijama iz djetetove neposredne okoline – poručili su iz tog ureda.

S iste su nam adrese odgovorili i da će nadležna tijela donijeti odluku o mjerama za zaštitu djeteta od kojih je najteža oduzimanje roditeljske skrbi nad djevojčicom. Takva mjera nije učestala u praksi kao ni nadzor nad roditeljstvom u zajednicama ovisnika, odnosno ovisnika na liječenju. Prema lanjskim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2716 roditelja liječeno je tj. liječi se zbog zlouporabe opojnih droga. Od tog broja njih je 200 u braku s drugim ovisnikom ili ovisnicom. Nadalje, njih 445 živi u izvanbračnoj zajednici, od čega ih 146 živi s osobom također ovisnom o opijatima. Roditeljska prava oduzeta su od njih 53, a nadzor nad roditeljstvom provodi se samo u 13 slučajeva.

Djeca se rađaju s “krizom”
– Sama činjenica da su roditelji ili jedan roditelj ovisnici ne uvjetuje ograničavanje roditeljskih prava, ali zahtjeva učinkovit nadzor sustava socijalne skrbi kako ne bi došlo do zanemarivanja ili zlostavljanja djece – stoji u tom izvještaju Zavoda.

Izuzev tih podataka, ne postoji nikakva koordinirana aktivnost kojom se vodi sustavna briga o djeci u takvim obiteljima. Iz prakse doznajemo da majke ovisnice u bolnicu znaju doći tek u odmakloj trudnoći. Djeca ovisnica rađaju se s apstinencijskim sindromom koji se pojavljuje između šest i 48 sati nakon porođaja, i to kao jak plač, treskavica, povraćanje, hipertonus.

>> Pretragom kuća i posjeda 12 osoba pronađena droga vrijedna 300.000 kuna

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DA
danho
08:18 07.10.2016.

što sad ne vele sto se netko petlja u zivote DRUGIH ljudi i o tome kaj oni rade sa svojom djecom?!?! di ste sad?

SW
swimm
09:48 07.10.2016.

opet ce neki master plan ;)

RI
Ringo
08:02 07.10.2016.

Što je s ovisnicima o alkoholu? Ima ih još više, ali alkohol službeno ne spada u drogu, pa su oni mirni.