KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capak najavio tešku jesen: Virus će se lakše prenositi, a poklopit će se i sa sezonom drugih infekcija

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Beroš i Capak u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Trijaža pacijenata izspred KB Firule
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Izdvojena ambulanta za trijažu u Grižanskoj i dalje uzima uzorke
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Pacijenti za testiranje na koronavirus u OB Karlovac prolaze proces trijaže
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Mjere sigurnosti na GP Bajakovo zbog epidemije koronavirusa
30.06.2020.
u 21:52
Svjetska zdravstvena organizacija u zadnja je dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija na jesen biti puno gora nego što je sada
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je do sada službeno zabilježeno 2725 slučajeva koronavirusa. Od zaraze se oporavilo 2155, dok je preminulo 107 osoba. Od početka pandemije najviše slučajeva zabilježeno je u gradu Zagrebu, potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Lista strelica nalazi se na dnu: 

Tijek događaja: 

21:40 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je tešku jesen ako virus ne nestane.

- Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, na jesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada. Svjetska zdravstvena organizacija u zadnja je dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija na jesen biti puno gora nego što je sada. To su znanstvenici koji znaju o čemu govore. Tu situaciju na jesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro za to pripremiti - kazao je Capak za Dnevnik Nove TV dodajući da će biti puno veći broj zaraženih.

- Bit će puno teže jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama. Što se tiče cijepljenja, mi poduzimamo mjere da pokušamo dobiti cjepivo ove godine ranije nego do sada, no mi smo mala država i mali naručitelj pa se teško probijamo na prva mjesta prilikom isporuke cjepiva protiv gripe, ali intenzivno radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti.

16:50 Testovi na koronavirus pokazali su dva novozaražena slučaja u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je u utorak Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Za tu županiju u posljednja 24 sata vezan je još jedan slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi koja je službeno prijavljena u toj županiji, ali živi u drugom dijelu Hrvatske.

Ukupno su dosad 53 osobe zaražene koronavirusom s područja Brodsko-posavske županije, 47 ih živi u toj županiji, a šest u drugim dijelovima Hrvatske.

Pod mjerom samoizolacije u toj je županiji 151 osoba. Prema podacima Županijskog stožera, u noći s ponedjeljka na utorak provedeno je šest nadzora noćnih i diskoklubova te sličnih ugostiteljskih objekata kako bi provjerilo provode li se mjere radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Nadzor provode timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika. Ni u jednom od  tih šest nadzora nisu utvrđene nepravilnosti ni kršenje odluke o kontroli pridržavanja preporuka radi sprječavanja zaraze koronavirusom u ugostiteljskoj djelatnosti.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije pozvao je sve organizatore javnih i društvenih skupova da poštuju i provode sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

13:10 - Nakon 47. dana bez novooboljelih, na području Požeško-slavonske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Kako je istaknuto na izvanrednoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite, riječ je o osobama koje su doputovale iz inozemstva. Osobe su stavljene u kućnu izolaciju te se osjećaju dobro. Tijekom dana bit će testirani svi kontakti tih osoba za koje se smatra da ih ima 20-ak.

Inače, dosad je u ovoj županiji obavljeno 1608 testiranja.

- Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba koje su u samoizolaciji te će biti testirane u idućem vremenu. Ukupno imamo 76 osoba u samoizolaciji. Također je važno napomenuti da na području grada Lipika imamo veliki broj osoba u samoizolaciji, naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan – rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

- Imali smo dobre rezultate do sada, no epidemija i dalje traje te moramo nastaviti biti odgovorni - naglasio je župan Alojz Tomašević.

12:55 – U Krapinsko-zagorskoj županiji dva su nova slučaja zaraze virusom.

12:45 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s blagim simptomima koja se zarazila u Zagrebu, te o ženskoj osobi srednjih godina čiji su simptomi nešto teži i trenutno je hospitalizirana na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, a čija se epidemiološka veza još utvrđuje. U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 156 osoba. Od početka pandemije na analizu je poslano 3678 uzorka.

12:05 – U Karlovačkoj županiji dvoje je novooboljelih od koronavirusa. Riječ je o kontaktima prvooboljele osobe, studenta koji je na testu bio pozitivan u petak, javlja stožer Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji tako je sada ukupno šest oboljelih, od toga četiri u Karlovcu i dvoje u Ogulinu.

11:55 – U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. 

11:35 – Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 73. dan za redom nema novooboljelih. Ukupno su 22 osobe oboljele od COVID-19, od kojih je 21 izliječena te jedna preminula osoba.

11:34 – Sveukupno su testirane 144 osobe u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata, od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Riječ je o četiri osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jednoj s područja Općine Bilje. Sve su novooboljele osobe kontakti prije oboljelih.

Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 157 osoba pozitivno na ovaj virus, od kojih je 124 s područja Đakova. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 111 osoba, pa je trenutačno na području županije u samoizolaciji 1575 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod 47 osoba, jedno prema dojavi, a 46 samoinicijativno i nije utvrđeno nijedno kršenje samoizolacije.

11:15 – NZJZ Splitsko-dalmatinske županije javlja kako su od ukupno 136 obrađenih testova četiri osobe pozitivne na COVID-19 infekciju, i to jedna osoba iz Splita, jedna osoba iz Imotskog i dvije osobe iz Podbablja. Novooboljela osoba iz Splita kontakt je prethodno oboljele osobe te se nalazi u samoizolaciji. Novooboljela osoba iz Imotskog i obje osobe iz Podbablja nalaze se u Zagrebu, a testirane su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Epidemiološki su obrađeni u Zagrebu, gdje i ostaju do svojeg oporavka.

U samoizolaciji nalaze se 243 osobe. Jedna osoba hospitalizirana je u KBC-u Split i nalazi se na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:14 – U Zagrebu je 19 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji zagrebačkkog Stožera civilne zaštite.

- U posljednja 24 sata u zavodu je testirano 447 osoba, 19 je oboljelih u Zagrebu, a za 154 osobe koje su imale bliski kontakt s oboljelima propisana je samoizolacija - rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju nastavnog zavoda Andrija Štampar, Vanja Tešić dodajući da je 221 osoba aktivno oboljela u Zagrebu.

Rečeno je i da nema osoba koje su prekršila mjeru samoizolacije. Kroz Domove zdravlja prošlo je 280 korisnika od čega je samoizolacija određena za njih 10, a na testiranje je upućeno 118 osoba.

11:10 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije evidentirane su dvije novozaražene osobe. Na području županije ukupno je zabilježeno 158 oboljelih osoba, od kojih je 125 izliječeno, a četiri su preminule.

10:36 – Nacionalni stožer najavio je da će danas u 14 sati održati konferenciju za medije.

10:24 – Do sada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području županije i dalje je jedna osoba pozitivna na COVID-19, javljaju iz tog stožera.

10:05 – Na području Vukovarsko-srijemske županije u posljednja 24 sata zabilježene su nove četiri osobe pozitivne na COVID-19. Kako navode iz županijskog Stožera civilne zaštite, sve četiri osobe iz iločkog su prigradskog naselja Bapska. Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupno je 50 oboljelih, od kojih je do sada 41 osoba izliječena. Trenutačno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 21 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 2493. U samoizolaciji na području županije nalazi se 245 osoba, a od toga je 167 osoba kontakt sa zaraženima. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je ukupno pet, od toga su dva liječnika i tri medicinske sestre/tehničari.

9:17 – Tijekom protekla 24 sata, svi ispitani uzorci brisa u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije negativni su na COVID-19. Nema novooboljelih.

9:15 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata testirano je 20 osoba, svi nalazi su negativni.

9:13 – Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o muškarcu koji se prema procjenama epidemiologa zarazio prilikom boravka izvan županije. Obrađeni su svi njegovi kontakti, a u samoizolaciji je u ovome trenutku 389 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 84 uzoraka.

8:40 – Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, kazao je kako Hrvatska mora, može i treba više testirati.

– Testovi nisu skupi. Nažalost, jučer sam čuo da su mnogo skuplji nego vani i to bi se trebalo regulirati. To je potrebno da se znamo pripremiti za iduća dva tjedna. Najveća je opasnost ono što imate danas i što ne vidite, a posljedice vidite tek za dva tjedna. Prave simptome i zdravstvene posljedice vidimo tek nakon dva tjedna od trenutka zaraze – rekao na HTV-u Đikić.

Je li Hrvatska pogrešno reagirala pojavom drugog vala zaraze?

– Ne bih rekao da je reakcija bila pogrešna, nego da su se ljudi previše opustili. Nažalost, zbog izbora popuštene su i određene mjere i medijska prezentacija ozbiljnosti situacije je pala. U toj situaciji najbolje se pokazuje da je virus ostao isti. Svi smo se složili da je virus i dalje ozbiljan, opasan i nije oslabio. Situacija u Crnoj Gori i Srbiji pokazuje da dnevno umre nekoliko ljudi. Bolest COVID-19 i dalje je opasna. Kada ste inficirani velikim brojem virusa, simptomi se pojavljuju i brže i ozbiljniji su. Ako u sadašnjim situacijama, kada smo često na otvorenom, imate manji broj virusa, naše tijelo bolje odgovara. Sluznice su zaštićene i imunološki sustav radi. Jako je važno da danas imamo lijekove koji se u bolnicama mogu koristiti, a osiguravaju da pacijenti s upalom pluća ne dođu do respiratora. Kliničkim ispitivanjima je pokazano da više od 40% ljudi s tim lijekovima nije došlo do faze da im treba respirator. To su odobreni lijekovi – remdesivir, deksametazon, a zadnji je jedan lijek koji se koristio za influenzu – FabiFlu. Sva tri lijeka odobrena su  u Europi i SAD-u. Klinički su testirani na desecima tisuća pacijenata i utvrđeno je da pomažu.

U čemu je problem s cjepivom? Zašto ga je teško izbaciti na tržište?

– Iskreno, suprotno je. U ovom trenutku imate više od 125 vrsta cjepiva, ali ona nisu odobrena. O tome ću baš govoriti u Zagrebu na skupu o bolesti COVID-19. Govorit ću o tome da je 21 od tih 125 cjepiva u kliničkom ispitivanju, tri su u trećoj fazi, što znači da se testira na više od 1000 ljudi, gleda se štetnost, efikasnost, odnosno riječ je o zadnjoj fazi prije odobravanja cjepiva. To će se najvjerojatnije dogoditi krajem godine ili početkom sljedeće godine. Očekivanja su da će između ožujka i lipnja iduće godine jedno od tih 120 cjepiva biti povoljno, djelotvorno i neštetno. I kada to budemo imali, moći ćemo napraviti branu između nas i virusa, zaštititi se, stvoriti dovoljan imunitet i tako početi živjeti kao što živimo i s gripom – zaključio je Đikić.

Video - Alemka Markotić o natpisima da je virus mutirao: 'Postoje pretpostavke, ne treba se za to grčevito hvatati'

7:50 Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

DIP podsjeća da će birači u samoizolaciji glasovati ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svakog posjeta biraču dezinficirati rukavice. Nakon deset posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

DIP napominje i kako se na glasovanje birača u samoizolaciji primjenjuju pravila kakva vrijede za birače s invaliditetom, nepismene, slijepe te birače koji ne mogu doći na biračko mjesto te tehničke upute DIP-a o glasovanju na izborni dan i osiguranju mjera zaštite od koronavirusa na biračkim mjestima.

Kontaktni podaci nadležnih povjerenstava dostupni su na sljedećoj poveznici.

U DIP-u uvjeravaju, bez obzira na broj osoba u samoizolaciji, da birački odbori imaju dovoljno kapaciteta da omoguće glasovanje svima koji to žele. Ipak, pritom ističu kako to pravo nije apsolutno i da se nikada nije tvrdilo da će 100 posto onih koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

7:40 – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da bi Hrvatska mogla danas ukinuti obveznu dvotjednu samoizolaciju za sve one koji u Hrvatsku ulaze s područja BiH.  Upravo zbog te najave bosanskohercegovačka šefica diplomacije, ministrica Bisera Turković najavila je kako BiH neće uvoditi protumjere Hrvatskoj.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 140

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
09:03 30.06.2020.

Opet će biti kriv virus

DU
Deleted user
08:32 30.06.2020.

Prvo glasaš u bosni, zatim uzmeš 50 eura i sendvić i ideš glasati u HR.

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
09:00 30.06.2020.

Ne postoji država u svijetu gdje većinski narod toliko mrzi svoje sunarodnjake po svijetu kao što je Hrvatska ! Da ne znamo da su uglavnom u pitanju oni koji obožavaju diktatora kao i pretendent na mjesto premijera čak bi se trebalo i zabrinuti. Srećom pa su u prirodnom izumiranju !