KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer: 96 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, preminule dvije osobe

Foto: POOL
Stožer: 96 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, preminule dvije osobe
03.07.2020.
u 17:05
Najveći broj slučajeva od početka pandemije zabilježen je u gradu Zagrebu, potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je zabilježeno do sada 3008 slučajeva zaraze. Do sada se oporavilo 2168 osoba, dok je preminulo 112 građana. Za sada najveći broj slučajeva zabilježen je u gradu Zagrebu, potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Lista strelica na dnu:

Tijek događaja:

17.00 - U Karlovcu je jučer testirano 47 osoba, a danas tijekom dana bit će testirano 50-ak osoba. Od jučerašnjih nalaza, do sada su došli rezultati za njih 12 od kojih su dva pozitivna. Epidemiolozi počinju obradu podataka za dva novozaražena slučaja, tako da će se epidemiološka slika novooboljelih moći reći tek naknadno.

Vezano za jučer oboljele osobe u Ogulinu, 15 osoba je stavljeno pod mjere samoizolacije. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Karlovca, pod mjere samoizolacije je stavljeno 40 osoba. Trenutno pod mjerama samoizolacije imamo 130 osoba - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.
Ukupno je dakle s petkom u Karlovačkoj županiji 14 oboljelih osoba i to u Karlovcu 9 oboljelih, u Ogulinu njih 4 i u Slunju jedna osoba. Nitko od oboljelih nije hospitaliziran i svi se sa blažim simptomima zaraze liječe kod svojih kuća.

Posjeti staračkim domovima i domovima za starije osobe su zabranjeni,  kao i posjete u bolnicama. Dolazak na preglede, terapije i ostalo u bolnice je dozvoljen, ali uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

14:03 – U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 728

Među njima je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije su osobe preminule. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3008 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 112 preminulo, a 2168 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutačno 4943 osobe. Do danas su ukupno testirane 82 902 osobe, od toga 1465 u posljednja 24 sata, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite. 

13:32 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Osoba je s područja Petrinje, poznat je izvor zaraze te su svi  kontakti u obradi.

13:06 – Na četiri najfrekventnija granična prijelaza obilježene su posebne trake za putnike koji su dolazak u Hrvatsku najavili putem sustava Enter Croatia, objavio je MUP.

Posebne trake obilježene su na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija kako bi se skratilo vrijeme prelaska preko državne granice i omogućila bolja protočnost.

Web stranica entercroatia.mup.hr otvorena je još krajem svibnja s ciljem povećanja efikasnosti prelaska granice te kako bi se turisti upoznali s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj.

12:46 – Stožer Civilne zaštite Grada Otočca u petak je zbog troje novozaraženih koronavirusom, posebno zbog trećeg slučaja s puno ostvarenih kontakata, donio restriktivne mjere i naložio Domu zdravlja da stavi u funkciju COVID-19 ambulantu, a zabranjuju se organizirana velika okupljanja.

12:14 – U Zagrebu je 25 novooboljelih – kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč na konferenciji grada Zagreba te dodao kako je određena samoizolacija za 28 osoba. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar otkrio je da je pozitivna jedna djelatnica doma za starije i nemoćne Sveta Ana te da je došlo i do prodora u dvije poliklinike. 

Pozvao je medije da Zagreb ne nazivaju žarištem jer on to nije. Kao primjer žarišta naveo je samostan u Đakovu kazavši da nasuprot njemu Zagreb broji milijun stanovnika.

"Jučer je u zavodu obavljeno 408 testiranja, u Zagrebu je 25 pozitivnih osoba, a trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze je 206", poručio je Šostar dodajući da je jučer 177 osoba stavljeno u izolaciju.

Šostar je izvijestio da je ukupno 1445 osoba u samoizolaciji. Pojasnio je kako je od 25 novooboljelih slučajeva za njih osam mogući izvor zaraze noćni klub, šest je nejasne epidemiološke anamneze, deset su kontakti od ranije pozitivnih, a jedan je slučaj uvezene zaraze iz Srbije.

12:03 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva  nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Dubrovnika koja se zarazila u Zagrebu te mlađoj ženskoj osobi iz Smokvice koja se zarazila u Splitu, a od 25. lipnja nalazi se u samoizolaciji. 

11:50 – U Karlovcu je jučer testirano 47 osoba i još uvijek nisu stigli nalazi, no od nalaza uzetih u Ogulinu jedan uzorak je pristigao pozitivan, priopćio je karlovački Stožer civilne zaštite.

Dodaju da je riječ je o osobi iz Ličko-senjske županije koja je danas prebačena u Zagreb u Kliniku dr.Fran Mihaljević te se neće brojati kao osoba oboljela u Karlovačkoj županiji.

VIDEO: Đakovo – stanje u gradu uslijed pojave koronavirusa

11:34 – Još su dvije osobe pozitivne na COVID-19. Riječ je o jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom i koja trenutačno boravi na području Grada Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu. Druga oboljela osoba je iz Knina, riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja do sada nije bila pod mjerama samoizolacije, a epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutačno je sedam aktivnih slučajeva oboljenja na području Šibensko-kninske županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 osobe kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako ni kršenja te mjere. Od jučer nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 uzoraka.

11:26 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 3. srpnja.2020. do 11:00 sati evidentirana je 171 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o pet osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:05 – U Ličko-senjskoj županiji 3 (tri) su novooboljele osobe od COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Ogulin te je dobrog općeg stanja, dok ostalo dvoje oboljelih nemaju simptome bolesti. Dvije osobe kontakti su oboljelih osoba iz Đakova te su pod aktivnim nadzorom već nekoliko dana. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 25 osoba od COVID-19, od čega su tri osobe pozitivne,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad pet osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 550 osoba.

Pod aktivnom mjerom samoizolacije 18 je osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštovanja izrečenih mjera samoizolacije i nisu utvrđena kršenja izrečenih mjera.

U Otočcu su tri novooboljele osobe od COVID-19, od kojih je jedna sudjelovala na sportskom nadmetanju koje se ondje održavalo prošlog vikenda.

S tim u vezi epidemiološka situacija nije dobra, rekao je u petak Hini epidemiolog Ivan Stanić tijekom intenzivne obrade kontakata.

Kaže da se bračni par zarazio u Đakovu, ali da na povratku nisu imali mnogo ostvarenih kontakata. Pozitivan nalaz za treću osobu je stigao kasno sinoć, tu je ostvareno mnogo kontakata i od ranog se jutra obrađuje teren, kontaktiraju se zavodi za javno zdravstvo drugih županija i njihovi stožeri, dodao je.

11:00 – Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da je s 2. srpnjem 2020. u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1284 osoba. Posljednje dvije oboljele osobe samo se statistički, zbog mjesta prebivališta, vode u Međimurskoj županiji kako je objavljeno i na službenoj karti www.koronavirus.hr iako im je mjesto rada i uobičajenog boravišta u gradu Zagrebu.

U ovom trenutku Međimurska županija i nadalje ima najmanji broj oboljelih osoba od virusa COVID-19 od izbijanja epidemije 25. veljače 2020. u Republici Hrvatskoj, navodi Stožer civilne zaštite Međimurske županije te i dalje apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

10:46 – Sve je ozbiljnije epidemiološko stanje u Brodsko-posavskoj županiji. Tako je zbog mjera predostrožnosti otkazana i slavonskobrodska Fišijada. Županijski Stožer civilne zaštite u petak je izvijestio o pet novooboljelih, od čega se jedna osoba nalazi na području Zagreba, gdje je i testirana, ali prebivalište joj je na području Brodsko-posavske županije. Preostale četiri zaražene osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba.

– Svi oni bili su prisutni na jednom privatnom događaju koji se zbio izvan naše županije i s tog događaja imamo oboljele i u drugim gradovima. Dakle, može se očekivati da će biti još novooboljelih. Koronavirus je tu, treba držati fizičku distancu, prati ruke i pridržavati se propisanih mjera – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj brodske Opće bolnice dr. Josip Samardžić dodao je kako se s pogoršanjem epidemiološke situacije i s porastom broja zaraženih usložnjava i proces ulaska u bolnicu. Na snazi je novi režim posjeta koje su sada dopuštene samo u izvanrednim situacijama.

– Ponovno smo uveli brisanje elektivnih operativnih zahvata, kao što smo to imali prije mjesec i pol dana, pa stoga molim za strpljenje. Također, svi pacijenti kod kojih postoji mogućnost razvoja aerosola moraju prije dolaska u bolnicu napraviti bris koji ne smije biti stariji od 48 sati i koji, naravno, mora biti negativan – naglasio je dr. Samardžić.

10:39 – Od 142 obrađena testa na području Splitsko-dalmatinske županije, danas nema novooboljelih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U samoizolaciji su 253 osobe, a dvoje pacijenata hospitalizirano je u KBC-u Split. Jedna je osoba na respiratoru.

10:28 – U novom slavonskom žarištu koronavirusa, Požeško-slavonskoj županiji, zaraza je u četvrtak potvrđena kod čak 25 osoba. Opet je riječ o kontaktima obitelji koja se vratila iz Njemačke, njihovoj užoj i široj obitelji, rođacima i prijateljima. Time je ukupan broj oboljelih u ovoj županiji porastao na čak 45 u samo nekoliko dana.

Razlog za dodatni alarm je činjenica da su među novozaraženima i dva liječnika te dvije medicinske sestre Opće županijske bolnice Požega. Zbog rasta broja oboljelih otkazuju se pojedini javni programi i manifestacije.

– U samoizolaciji se trenutačno nalazi 306 osoba. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba. Ukupno je testirana 1831 osoba – izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne do daljnjega su ukinute. Domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, dok za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutačne situacije na području županije ponovno će biti aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 8 do 20 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante jest 095-340-0019.

9:44 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vukovara).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 60, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutačno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19.

U protekla 24 sata testirana je 51 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 2660. U samoizolaciji na području županije nalazi se 256 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je jedno kršenje samoizolacije.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivan je jedan zdravstveni radnik (medicinska sestra/tehničar).  Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je pet, od kojih dva liječnika i tri medicinske sestre/tehničari. S današnjim danom ponovno je aktiviran rad COVID-19 ambulante u Vukovaru.
 

9:00 – U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva koronavirusa, rečeno je na konferenciji Stožera. Kako navode, napravljeno je 175 testiranja uzoraka. 

– Šest se odnosi na grad Osijek, četiri na Đakovo i dva na područje Dalja – naveo je načelnik Stožer Goran Ivanović i dodao– S obzirom na to da smo nedavno ukinuli rad COVID-ambulanti, od jučer je aktiviran mobilni tim za koji smatramo da je puno operativniji jer brzo može otići na mjesto događaja, uzeti uzorke i donijeti ih na testiranje. 

Upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na koronavirus, posebice u malim sredinama.

– To nije dobro, ne treba širiti neprovjerene informacije nego treba stvar prepustiti struci koja prati situaciju – dodao je.

Upitan o glasanju, istaknuo je kako će to biti teško s obzirom na veliki broj osoba u samoizolaciji – 1864 osobe. 

8:55 – U Istri je jedna osoba pozitivna na COVID-19, a riječ je o osobi iz samoizolacije odnosno o obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite. 

Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića, riječ je o mlađoj osobi koja se dovodi u vezu sa slučajem koji je zabilježen 17. lipnja kada su dvije osobe po povratku iz BiH s područja Sanskog mosta bile pozitivne na COVID-19.

8:50 – Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije i utvrđuje mu se kretanje. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 105 uzoraka, a u samoizolaciji je 76 osoba. Smanjeni broj osoba u samoizolaciji vezan je uz ukidanje mjera samoizolacije za državljane Srbije, BIH i Makedonije.

VIDEO: Intervju s Alemkom Markotić o natpisima da je virus mutirao: 'Postoje pretpostavke, ne treba se za to grčevito hvatati'

8:45 – Očekuje se u 9 h konferencija za medije Stožera Osječko-baranjske županije

8:20 – Slovenski ministar Tomaž Gantar najavio je jučer kako će pojedinosti odluke prema kojoj je Hrvatska sa "zelene" liste sigurnih zemalja premještena na "žutu" biti objavljene danas nakon sjednice slovenske Vlade. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

GO
gogs
10:59 03.07.2020.

nije mi jasno kako to da iz inozemstva virus dolazi samo na našim ljudima a na turistima ne

JA
jameszg
14:20 03.07.2020.

Napravili se kardinalnu grešku što odmah niste zatvorili noćne klubove nakon desetaka zaraženih !!!!!

CR
crohumans
14:15 03.07.2020.

Zbog noćnih klubova svi ćemo opet u karantenu !!!!!!