sezona grijanja

Prognoza meteorologa za zimu u Europi mogla bi razveseliti mnoge, evo što predviđaju

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo: Snijeg u jutarnjim satima iznenadio građane
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zabijelilo se Sljeme na početku proljeća
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Na autocesti Rijeka - Karlovac mjestimično pada snijeg te vrijede zimski uvjeti na cestama
13.10.2022.
u 18:22
Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sljedeći mjesec kada će sve pokretne sile koje predodređuju vrijeme u zimskim mjesecima biti aktivne, pa će i prognoza vjerojatno biti nešto točnija.
Pogledaj originalni članak

Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Europljana koji se nose s rastućim cijenama energenata. Stupanj više ili niže već dugo nije igrao ovako važnu ulogu, a meteorolozi diljem kontinenta rade na tome da donesu najtočnije moguće procjene za ovogodišnju sezonu grijanja.

"Izgledno je da će zima biti toplija no inače" rekao je Carlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promjena Copernicus za AFP. "No i dalje postoji znatna šansa za blokade strujanja koje bi mogle nad Europu nadviti hladan zrak i niske vjetrove" napominje. Blokada strujanja u zimi često donosi stabilno, ali izrazito hladno vrijeme.

Copernicus inače proizvodi sezonske prognoze za Europski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

"Činilo nam se da bi do tih događaja moglo doći u studenom, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u prosincu" rekao je Buontempo, još jednom podsjećajući kako prognostičari vrijeme prognoziraju, no ne mogu ga predvidjeti.

Očekuje se da će europska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena 'La Nina', koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana.

Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sljedeći mjesec kada će sve pokretne sile koje predodređuju vrijeme u zimskim mjesecima biti aktivne, pa će i prognoza vjerojatno biti nešto točnija.

VIDEO: Sanader oslobođen optužbi za aferu Hypo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

BO
Bojnik
20:07 13.10.2022.

Ovaj tekst apsolutno ništa nije rekao.

Avatar Cera
Cera
19:29 13.10.2022.

kod njihove prognoze je uvijek kontra ,tako je bilo i za sušnu jesen a kiše za dvije godine.

Avatar nekakav
nekakav
20:40 13.10.2022.

Na plus 25 ne grijete, ali na plus 5 grijete. Zaboravljate da u europi postoji i industrija. Naša petrokemija bude radila ili ne bude? Ciglane se gase. Jeste sigurni da lng plina bude dovoljno za trošiti zimi? Nema tog kapaciteta u europi da može izdržati bez plin iz cijevi. Do proljeća još nekak uz štednju. A drugu jesen budemo sjekirama po parku hodali. Nekako skrivate vijesti da u njemačkoj su ugasili radijatore...