velike štete

Nezapamćena najezda miševa na slavonskim poljima

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Nezapamćena najezda miševa na slavonskim poljima
16.01.2014.
u 10:10
Ne pamtim da je na poljima ikada bilo ovoliko miševa, a tome pogoduje ovo toplo vrijeme i štete na usjevima su već sada velike, kaže poljodjelac Mirko Bošković.
Pogledaj originalni članak

Slavonski ratari se suočavaju s novom pošasti koja prijeti usjevima na poljima koja je također povezana s toplim vremenom u prosincu i prvoj polovici sječnja. Ratari se žale kako su polja pšenice preplavljena poljskim miševima koji se hrane sjemenkama i korijenjem tek stasalih usjeva.

Problem je, upozoravaju stručnjaci, što glodavci imaju sve manje prirodnih neprijatelja, poput lisica, koje lovci istrjebljuju i njihova se populacija osjetno smanjuje. Prave obrane od ove nepogode, strahuju stručnjaci, nema jer ratari ih truju pripravcima koje sami izrađuju, a to mogu napraviti tek kad miševi već naprave štetu na usjevima pa se vidi na kojim područjima ih treba suzbijati.

- Ne pamtim da je na poljima ikada bilo ovoliko miševa, a tome pogoduje ovo toplo vrijeme i štete na usjevima su već sada velike. Bilo je i prije miševa, ali njih bi magla, mrazevi i hladnoća jednostavno očistila, a ove zime nije bilo prave hladnoće. Stalno ih trujemo, ali ne pomaže. Napadaju ne samo korijen već i sjeme i biljku koje su se tek počele formirati. Najugroženija je pšenica i uljana repica. Na svojih 20 hektara pod pšenicom nas 7-8 svakog dana obilazimo polje i u mišje rupice stavljamo pripravak od otrova za miševe, zrna pšenice i ulja. Mi ih trujemo, ali novi stalno dolaze. Zbog miševa će troškovi proizvodnje pšenice biti još veći pa ćemo na ljeto kada je žetva, biti u dodatnom gubitku - kaže poljodjelac Mirko Bošković iz Cerne i dodaje kako je ovo, za sada jedini način suprotstavljanja najezdi poljskih miševa, ali je upitno koliko je učinkovit.

Miševa je na poljima sve više i teško ih je ovim načinom suzbiti, a troškovi trovanja su ionako veliki.

>>Lopov u Srbiji ukrao 12.000 eura pa mu polovinu pojeli miševi

>>Znanstveno dokazano: I miševi pjevaju serenade svojim ženkama

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.