UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi demantiraju napade na civile u Kijevu: 'Gađali smo tvornicu oružjem'; Napadnuta još jedna ukrajinska regija

Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
26.06.2022.
u 23:26
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je u subotu navečer da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodoneck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke.
Pogledaj originalni članak

Danas je 123. dan rata u Ukrajini. Eksplozije su se mogle čuti u nedjelju u gradu Čerkasiju u središnjem dijelu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleksandr Skičko, a nove detonacije odjeknule su i u Kijevu, nakon što je u ranojutarnjem napadu na prijestolnicu ranjeno pet ljudi. Ministarstvo u Moskvi objavilo je u nedjelju snimku koja prikazuje Šojgua kako silazi s aviona u tamnozelenoj maskirnoj uniformi i zatim razgovara s vojnim dužnosnicima u Ukrajini. Ministarstvo je reklo da je pojedinim vojnicima dodijelio odlikovanja zbog njihovog doprinosa "posebnoj vojnoj operaciji", kako Rusija službeno naziva svoj rat protiv Ukrajine.

Tijek događaja: 

23:26 - Čelnici skupine G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

>> VIŠE OVDJE

23:03 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Bjeloruse na solidarnost s Ukrajinom.

“Rusko vodstvo vas želi uvući u ukrajinsko-ruski rat jer ga nije briga za vaše živote. Ali vi niste robovi i sami možete odlučivati ​​o svojoj sudbini”, rekao je Zelenski.

 

22:59 - UN-ov odjel za ljudska prava u Ukrajini priopćio je u nedjelju da je od  početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači "primio stotine navoda o mučenju i zlostavljanju, uključujući seksualno nasilje povezano s sukobom".

“Ljude su nekoliko dana držali vezane i povezivali preko očiju, tukli, izvrgavali lažnim pogubljenjima, stavljali u zatvorenu metalnu kutiju, tjerali ih da pjevaju ili uzvikuju veličajuće parole, davali im bez ili oskudnu hranu ili vodu i držali u prenapučenim prostorijama bez sanitarnih uvjeta “, poručila je Ukrajinska promatračka misija UN-a za ljudska prava .

U nastavku se dodaje: "Također smo dokumentirali slučajeve kada su ljudi bili mučeni do smrti."

22:53 - Ruski vojnici usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk, nakon što su prethodno zauzeli njegov susjedni grad Sjevjerodoneck preko rijeke Sjeverni Donjec.

Ruske snage koristile su topništvo kako bi blokirale pristup gradu s juga, tvrdi glavni stožer ukrajinske vojske. Civilna i vojna infrastruktura također je pogođena, navodi se u izvješću, ali se to nije moglo neovisno provjeriti.

Ukrajinski vojnici sada kontroliraju samo Lisičansk u regiji Luhansk, no ruski vojnici već su napredovali do predgrađa tog grada.

20:45 - Napad na Kijev

Ukrajinski vatrogasci reagiraju na ranojutarnji raketni napad Rusije na stambeni kompleks u središtu Kijeva - Video Agence France-Presse:

20:08 - Velike štete u Harkivu

Više od 4500 zgrada uništeno je u Harkivu od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, prenosi Nexta.

19:44 - Biden pozvao čelnike G7 da ostanu ujedinjeni protiv Rusije

 "Moramo ostati ujedinjeni" protiv Rusije, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden saveznicima na početku samita lidera G7 na kojemu će dominirati rat u Ukrajini i njegov utjecaj na opskrbu hranom i energentima. 

Na početku sastanka u bavarskim Alpama, četiri od sedam bogatih nacija koje čine skupinu G7, najavile su zabranu uvoza ruskog zlata kako bi se pojačale sankcije Moskvi i blokirale njezine mogućnosti financiranja invazije na Ukrajinu.

Nije, međutim, još jasno postoji li konsenzus o tom potezu, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će se tim pitanjem trebati dodatno pozabaviti.

19:12 - Čelnici skupine sedam bogatih nacija ismijali su u nedjelju "macho" fotografiju njihovog odsutnog protivnika Vladimira Putina na prvom sastanku trodnevnog samita u Njemačkoj kojim je dominirala tema ruske invazije na Ukrajinu.

Kad su se čelnici G7 okupili u odijelima na prvom sastanku trodnevnog samita u vrućim bavarskim Alpama, britanski premijer Boris Johnson pitao je trebaju li skinuti sakoe ili još nešto sa sebe. 

"Svi moramo pokazati da smo čvršći od Putina", rekao je Johnson što je izazvalo smijeh nekih njegovih kolega.

"Jahanje konja goli do pasa", dodao je kanadski premijer Justin Trudeau. 

"O, da. Jahanje je najbolje", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Putin, koji njeguje svoj sportski imidž, nekoliko je puta bio bez majice na fotografijama koje su objavili ruski državni mediji. Na jednoj fotografiji jahao je smeđeg konja, a nosio je sunčane naočale, zlatni lančić i vojničke hlače.

19:09 - Ukrajinske snage napale su naftnu platformu u Crnom moru u vlasništvu krimske naftne kompanije, javila je u nedjelju novinska agencija Tass, što je drugi takav napad u tjedan dana.

Platformom upravlja kompanija Chernomorneftegaz, koja je uz pomoć Rusije oduzeta ukrajinskom nacionalnom plinskom operateru Naftogazu prilikom moskovske aneksije poluotoka 2014. godine.

"To je bilo granatiranje od strane oružanih snaga Ukrajine, nema žrtava", rekao je za Tass pripadnik krimske službe za izvanredna stanja. Nije naveo više detalja.

18:30 - Agencija RIA citirala je proruskog separatističkog dužnosnika koji je rekao da su separatističke snage evakuirale više od 250 ljudi, uključujući djecu, u nedjelju iz kemijske tvornice Azot u Sjevjerodonecku.

Okolno industrijsko područje tvornice bio je posljednji dio Sjevjerodonecka koji su držale ukrajinske snage.

Ruska novinska agencija TASS citirala je istog dužnosnika koji je rekao da snage sada napreduju na Lisičansk preko rijeke od Sjevjerodonecka.

17:27 - Rusija je u nedjelju potvrdila da je u Kijevu pogodila tvornicu za proizvodnju projektila i "lažnim vijestima" nazvala informacije da je pogođena stambena četvrt grada.

"Radi se o tvornici za proizvodnju oružja koja je kao vojna infrastuktura bila meta", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, podsjećajući da je ista tvornica bila meta napada u travnju.

17:25 - Vladimir Putin ovoga će tjedna posjetiti dvije male bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je u nedjelju ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

>> VIŠE OVDJE

17:14 - Ruski projektili pogodili su u nedjelju nedaleko od središnjeg ukrajinskog grada Čerkasija, usmrtivši jednu osobu i pogodili most koji pomaže u povezivanju zapadnih regija s istočnim borbenim zonama, prenosi Reuters pozivajući se na ukrajinske dužnosnike.

Čerkasi su uglavnom bili netaknuti bombardiranjem od početka rata u veljači, ali Rusija je ovog vikenda pojačala raketne napade diljem Ukrajine.

“Danas je neprijatelj pokrenuo raketne napade na regiju Čerkaski. U blizini regionalnog centra postoje bila su dva napada. Jedan mrtav i pet ranjenih. Infrastruktura je oštećena”, rekao je regionalni guverner Igor Taburets u aplikaciji Telegram.

Nije dao više detalja, ali je predsjednički savjetnik rekao Reutersu da je jedan od projektila gađao most preko rijeke Dnjepar.

15:45 - Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da napadi Rusije na stambene zgrade u Kijevu pokazuju važnost međunarodnog jedinstva u podršci Ukrajini, prenosi AP.

Govoreći nakon što je bio domaćin prve sjednice summita G7, Scholz je naglasio jedinstvo G7 u slučaju Ukrajine.

''Sa sigurnošću možemo reći da Putin nije računao na to i da ga to još uvijek boli – velika međunarodna podrška Ukrajini, ali naravno i hrabrost i hrabrost Ukrajinaca u obrani vlastite zemlje'', kazao je.

''Da je ovo brutalan rat koji Putin vodi, sada smo još jednom vidjeli raketnim napadima na kuće u Kijevu. To pokazuje da je ispravno što stojimo zajedno i podržavamo Ukrajince da obrane svoju zemlju, svoju demokraciju, svoju slobodu i odlučnost'', dodao je.

Scholz je rekao da su on i američki predsjednik Joe Biden bili suglasni u tome što treba učiniti.

Scholz, koji je bio suočen s kritikama u zemlji i inozemstvu zbog uočene nevoljkosti da Ukrajini pošalje teško oružje, rekao je da će “Njemačka i SAD uvijek djelovati zajedno kada su u pitanju pitanja sigurnosti Ukrajine”.

15:35 - Čelnik Ureda ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak pozvao je države G7 da odgovore na napad Rusije na Kijev s još žešćim sankcijama. 

Na Twitteru je napisao kako bi se trebale uvesti sankcije i na plin iz Rusije. 

''Države G7 bi trebale odgovoriti na nove terorističke napade na ukrajinske gradove. Sankcije bi trebale biti agresivnije. Cijenimo uvođenje embarga na izvoz zlata, ali bi u taj paket EU sankcija trebao biti uključen i plin'', napisao je. 

''Mornarski konvoji trećih strana za otključavanje naših luka izvediv su odgovor na krizu s hranom. Imenovanje Rusije državom sponzorom terorizma je apsolutno neophodno. Teško oružje za Ukrajinu je način da se porazi neprijatelj koji razumije samo jezik sile'' dodao je. 

14:52 - Jedna osoba je poginula, a pet je ozlijeđeno kada su projektili pogodili u nedjelju stambenu zgradu i dječji vrtić u Kijevu, u napadima koje je američki predsjednik Joe Biden nazvao "barbarskim" na dan otvaranja summita G7 u Europi na kojem će svjetski čelnici razgovaratii o daljnjim sankcijama Moskvi, javljaju agencije.

Četiri eksplozije potresle su središte Kijeva u ranim jutarnjim satima, u prvom takvom napadu na grad u nekoliko tjedana. Kasnije tijekom dana čule su se još dvije eksplozije na južnoj periferiji grada, rekao je reporter Reutersa.

"Rusi su ponovno pogodili Kijev. Projektili su oštetili stambenu zgradu i dječji vrtić", rekao je predstojnik ureda predsjednika Andrij Jermak.

14:30 - Ruski udari na Kijev mogli bi biti "simbolični napad" uoči ovotjednog summita NATO-a u Madridu, izjavio je danas gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

Komentari su uslijedili nakon što su dužnosnici potvrdili da je jedna osoba ubijena, a pet ranjeno nakon ruskih napada na Kijev. Do četiri eksplozije potresle su središte Kijeva u ranim satima, u prvom takvom napadu na grad u nekoliko tjedana.

Kasnije tijekom dana čule su se još dvije eksplozije na južnoj periferiji grada, rekao je reporter Reutersa.

13:18 - Ruske rakete pogodile su u nedjelju stambenu zgradu i kompleks dječjeg vrtića u središtu Kijeva, usmrtivši jednu osobu i ranivši još pet, navodi Reuters. Vatrogasci su ugasili požar u teško oštećenoj stambenoj zgradi na devet katova u središnjoj četvrti Ševčenkovski, priopćila je hitna služba. Krhotine su bile razbacane po parkiranim automobilima ispred zgrade. 

12:00 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je upotrijebilo visokoprecizno oružje za napade na centre za obuku ukrajinske vojske u ukrajinskim regijama Černihiv, Žitomir i Lavov, izvijestile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Ranije u nedjelju Ukrajina je priopćila da su ruski projektili pogodili ukrajinski glavni grad Kijev.

U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da pokušava poništiti svoju rusku povijest. Rusko veleposlanstvo u Londonu objavilo je Lavrova na Twitteru koji je rekao da Ukrajina uopće nema povijesti bez Rusije.

11:42 - Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, potvrđuje da je jedna od ozlijeđenih u raketnom napadu na stambeni blok u Kijevu bila Ruskinja. "Rusi pucaju u Ruse", tvitao je.

11: 35 - Skupina G7, čiji su se čelnici u nedjelju okupili na sumitu u Bavarskoj, i NATO savez moraju "ostati zajedno" po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, ocijenili su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson. Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a, sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta, stigli su danas na samit G7 koji se održava u bavarskim Alpama.

"Moramo ostati zajedno", kazao je Biden na samom početku susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Po njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka računao da će doći do raskola između u NATO-u i G7, ali da se to neće desiti.

"Mislim da ovo možemo prebroditi i izaći jači", rekao je Biden aludirajući na zajednički odgovor zemalja članica NATO-a i G7 na rusku invaziju.

Britanski premijer Johnson je pred početak samita također istaknuo važnost da Zapad zadrži jedinstvo prema Rusiji.

Smatra da svjetski čelnici moraju prepoznati i priznati cijenu podržavanja Ukrajine, uključujući i porast cijena energenata i hrane, ali i shvatiti da bi platili  puno veću cijenu ako bi omogućili Rusiji da pobijedi.

"Kada bi ustuknuli, kada bi dozvolili Putinu da odcijepi velike dijelove Ukrajine i nastavi s osvajanjem ta bi cijena bila puno, puno veća. Svi to ovdje razumiju", ocijenio je Johnson.

Sastanak na vrhu G7 odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. Tada je sastankom dominirala ruska aneksija Krima.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je uoči početka skupa G7 da Rusija provodi "igre gladi", rekavši da je Kremlj jedini odgovoran za globalnu krizu hrane zbog čega pate najsiromašnije zemlje i domaćinstva s niskim prihodima.

Michel je rekao da Kremlj koristi "hranu kao tiho oružje rata".

Rusija "blokira luke, napada poljoprivrednu infrastrukturu, pretvara žitna polja u ratna polja", dodao je.

"Vrijeme ističe i EU radi na alternativama za ukrajinske poljoprivredne proizvode", istaknuo je Michel.

11:00 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da zemlje G7 moraju odgovoriti na nove raketne napade na Ukrajinu u nedjelju uvođenjem daljnjih sankcija Rusiji i pružanjem dodatnog teškog naoružanja Ukrajini.

10:45 - Eksplozije su se čule u središnjem ukrajinskom gradu Čerkasiju, rekao je regionalni guverner Oleksandr Skičko u aplikaciji Telegram. Više detalja nije iznio. Čerkasi su uglavnom bili netaknuti bombardiranjem otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

10:39 - Guardian javlja da su se navodno opet dogodile ekplozije u Kijevu. Novinar Reutersa čuo je dvije eksplozije u južnom predgrađu glavnog grada.

10:18 - Jedna osoba je ubijena u ruskom raketnom napadu na Kijev, prema zasad nepotvrđenim informacijama. Ukrajinska zastupnica Lesia Vaylenko rekla je da je žrtva otac sedmogodišnje djevojčice koja je ozlijeđena u napadu.

"Bio je to novi stambeni blok uz stari neiskorišteni vojni proizvodni pogon. Raketa je ostavila ogromnu rupu usred dječjeg igrališta", napisala je zastupnica. 

09:57 - Objavljuje se sve više snimki jutrošnjeg napada na Kijev.

9:54 - Prema preliminarnim podacima, 14 projektila ispaljeno je na Kijevsku regiju i Kijev, izvijestio je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko.

9:42 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pregledao je ruske postrojbe u Ukrajini, javlja Reuters pozivajući se na ministarstvo obrane. "Na zapovjednim mjestima ruskih postrojbi general armije Sergej Šojgu saslušao je izvješća zapovjednika o trenutnoj situaciji i akcijama ruskih oružanih snaga u glavnim operativnim područjima", navodi se u priopćenju ministarstva. Nije odmah poznato kada se posjet dogodio.

Yaroslav Trofimov iz Wall Street Journala smatra da je ovo prvi put da je Šojgu posjetio Ukrajinu od početka rata.

Ministarstvo je reklo da je pojedinim vojnicima dodijelio odlikovanja zbog njihovog doprinosa "posebnoj vojnoj operaciji", kako Rusija službeno naziva svoj rat protiv Ukrajine.

Nije otkriveno kamo je točno u Ukrajinu Šojgu putovao.

9:30  Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj. "Te mjere pogodit će izravno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja", rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj. Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu.

8:20 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da su dvije osobe prebačene u bolnicu nakon nedjeljnih jutarnjih raketnih udara, a operacije potrage i spašavanja se nastavljaju. U postu na Telegramu Kličko je rekao da bi ljudi mogli biti zarobljeni pod ruševinama u stambenoj zgradi u četvrti  Ševčenkivski.

- Spasioci su izvukli sedmogodišnju djevojčicu. Ona je živa. Sada pokušavaju spasiti njezinu majku - rekao je Kličko.

Foto: Reuters/PIXSELL
Napad na Kijev

7:38 - Kyiv Independent javlja da je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na Telegramu objavio da je lokalni sustav protuzračne obrane rano 26. lipnja oborio rusku raketu. Fragmenti projektila pali su u predgrađe jednog od sela u regiji.

7:17 - Kako javlja dopisnik Guardiana Rusi su u nedjelju pogodila Kijev s četiri krstareća projektila. Najmanje je jedan udario u donje katove stambene zgrade u glavnom gradu.

Područje je prethodno bilo pogođeno prije gotovo dva mjeseca, 28. travnja, u prijetećem pokazivanju prkosa dok je glavni tajnik UN-a bio u posjetu gradu i nekoliko sati nakon što je Joe Biden najavio udvostručenje američke vojne i gospodarske pomoći Ukrajini. Tada je u napadu ubijena novinarka Vira Hyrych, koja je radila za Glas Amerike i živjela u stanu pogođenom štrajkom.

Nije bilo trenutačnih informacija o uzroku najnovijih eksplozija ili žrtvama.

6:54 - Nekoliko eksplozija dogodilo se rano u nedjelju u četvrti Shevchenkivskiy glavnog grada Ukrajine, Kijeva, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Trenutno nema informacija o uzrocima eksplozije ili žrtvama. “Ekipe Hitne pomoći i spasioci su upućeni na mjesto događaja. Detaljnije informacije - kasnije", rekao je Kličko. “Stanovnici se spašavaju i evakuiraju iz dvije zgrade.”, dodao je- 

Povijesna četvrt, jedna od središnjih Kijeva, dom je niza sveučilišta, restorana i umjetničkih galerija, javlja Guardian.

6:50 - Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će danas čelnike skupine najrazvijenijih demokracija svijeta na početku trodnevna samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane. Samit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida. 

Globalni rast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utječu na ekonomski rast.

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima. 

"Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima", najavio je dužnosnik EU-a.

Očekuje se da će na samitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako je uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin. 

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.  Scholz je na sastanak kao zemlje partnere pozvao Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, Argentinu, sadašnju predsjednicu Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja te Indiju i Indoneziju kao aktualnog i idućeg domaćina samita G20, skupine velikih industrijskih zemalja. 

6:45 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u subotu navečer da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodoneck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke. 

Zelenskij je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen.

"I zato će svi naši gradovi, Sjeverodoneck, Donjeck, Luhansk..", svi će biti vraćeni", rekao je.

Bilo je to prvi put da je Zelenskij u obraćanju spomenuo Sjeverodoneck, koji je pao u moskovske ruke nakon tjedana brutalne borbe.  "U ovoj fazi rat je duševno i emotivno težak.. Ne znamo koliko će dugo trajati, koliko ćemo još udaraca pretrpjeti prije nego što vidimo da je pobjeda na obzoru", rekao je. 

Neprestani napadi dokaz su da sankcije Rusiji nisu dovoljne da se pomogne Ukrajini, naglasio je.

"Trebamo oružje. Moderni protuzračni sustavi koje naši partneri imaju ne bi trebali biti za poligonima za obuku ili u skladištima. Trebaju biti ovdje, na terenu". 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

MA
Matematika2
21:26 26.06.2022.

Ruska preciznost.Ha ha ha.Oni nesto vojno mogu pogoditi samo slucajno.Rusija nezna napraviti dobar auto a kamoli precizno moderno oruzje.Vrlo brzo ce Ukrajinci poceti oslobodjavati svoje gradove.Mislim da ce zlocinac putin potegnuti nuklearno oruzje kad izgubi rat

DO
doberdedec
20:44 26.06.2022.

Jedno je gađali smo, a drugo, pogodili.

DA
Dammir
16:18 27.06.2022.

Treba prvo pričekati potvrdu RTS-a da je istina. Ne bi Putlerovci nikada gađali stambene zgrade.