UHLIR O KANDIDATIMA

'Ne postoji nitko od 'gospode' tko bi se mogao suočiti s izazovima u Zagrebu'

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
19.02.2021.
u 12:04
O lošim potezima gradonačelnika Milana Bandića rekao je kako ih ima jako mnogo, nakupili su se u ovih 20 godina
Pogledaj originalni članak

Danas je u studiju Večernjeg TV gostovao Željko Uhlir, kandidat za gradonačelnika Zagreba iz redova HNS-a, a ujedno i predsjednik zagrebačkog HNS-a te državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Emisiju je vodila novinarka Petra Balija, a tema ove emisije predstojeći su izbori u svibnju.

– Mi smo konsolidirali naše redove te smo potpuno spremni, govori.

Jedini član Gradske Skupštine Tomislav Stojak iz HNS-a najavio je izlazak iz stranke te odlazak na izbore kao nezavisni kandidat, na što mu je Uhlir poželio sreću.

– Stranački život je promjenjiv i dobrovoljan. Bio je predsjednik gradske organizacije i nismo tada ostvarili dobar rezultat, zbog čega se to i dogodilo, napominje.

– Kampanja će biti vezana uz mene i moje iskustvo u 30 godina kao statičara. Prvo je obnova nakon potresa, a nakon toga dolazi konsolidiranje grada i uprave. Zagreb već 20 godina propada, umjesto da smo se razvijali, on je ostao na razini iz 90-ih. Nije održivo da Zagreb ''bilda'' svoj proračun na 14 milijardi kuna, dakle to je povijesno najveći proračun, a znamo da je 40 posto iz poreza i prireza – rekao je i dodao kako to poduzetnike ne privlači te se radije odlučuju osnivati tvrtke u okolnim mjestima.

– Ja sam veliki protivnik garaža u gradu Zagrebu, treba poboljšati lakošinski prijevoz i sinkronizaciju semafora. Imamo premalo prijelaza preko Save između novog i starog dijela grada, ne smijemo Savu odgurivati od ostatka grada – smatra Uhlir te predlaže da postavimo četiri minielektrane koje bi regulirale tok rijeke, ali bi postojali i prijelazi koji bi ubrzali promet.

Nova inicijativa koju Uhlir zagovara jest i zelena infrastruktura.

VIDEO Željko Uhlir objavio je kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. "Zagreb pored Save s četiri elektrane i mosta, moj je adut u kampanji"

– Ozelenjavanje grada će omogućiti mnogim tvrtkama posao. Europa želi ozeleniti svoje gradove kako bi bili zdraviji za građane i kako bi rasteretili zdravstveni sustav, zbog čega se nude mnoga bespovratna sredstva.

Naveo je i primjer Milana, koji je već u tom programu. Donijeli su cilj da do 2030. godine zasade dodatnih tri milijuna stabala, ozelene parkirališta i dječje parkove, naglašava Uhlir, a izvest će to tako da to bude ugodno stanovnicima.

Na pitanje obnove Zagreba, Uhlir ističe kako je pristupio izradi zakonskog okvira u obnovi, a za troškove obnove smatra kako će iznositi oko 40 milijardi eura.

– Prolazio sam kroz sve potrese i nepogode stručno, a moja teza nakon ovog potresa jest da bi trebalo doći do brzog odgovora i brze obnove. Ministarstvo ipak, nažalost, nije odabralo moj put te su uzeli put koji je spor i temeljit, a hoće li biti temeljit, to ćemo još vidjeti. Zagreb je u ovih godinu dana mogao jako puno napraviti. Jedan minoran korak mogao se učiniti – Grad je trebao omogućiti Gradskom stambenom komunalnom poduzeću (GSKG), najvećem upravitelju stanova u Zagrebu, da uzme nove referente ili vanjske suradnike koji bi pomogli građanima jer ne može jedan referent obavljati ovakve zahtjevne poslove sam, kao što je mogao prije kada je trebalo promijeniti možda nekoliko crjepova.

– Pustite papire – odgovara na pitanje o velikoj količini papira koja je potrebna za podnošenje zahtjeva, to nije istina – sve se svodi na 13 dokumenata. Osamdeset je točaka, a ne dokumenata, a 13 je alternativa koje su dovoljne.

Na pitanje o ostalim kandidatima, Uhlir smatra kako ne postoji nitko tko ima konkretne sposobnosti da bi se mogao suočiti s izazovima koji predstoje.

– Zna li itko od gospode da u Zagrebu postoji 860 stanova s bespravnim korisnicima? Gradonačelnik to nije dosad riješio. S jedne strane se govori o tome kako se trebaju graditi novi stanovi u Sv. Klari, a s druge strane imamo toliko stanova koji su okupirani. Pa riješi, čovječe, prvo to, pa osiguraj stanove za građane – zaključuje Uhlir.

O lošim potezima gradonačelnika Milana Bandića rekao je kako ih ima jako mnogo, nakupili su se u ovih 20 godina.

– Otkup Zagrepčanke bio je velik rizik za Grad, a nije bilo od koristi na kraju jer se sada prodaje. Cijeli njegov mandat mogao bi se okarakterizirati kao pogodovanje uskom krugu ljudi. Svi projekti krenu pod dobrom parolom, kao i žičara, a puni su problema. Ono što je bitno, ne rješava se. Ja ne mogu istaknuti nijedan dobar projekt, svaki je loše prošao, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BR
Branitelj2020
08:42 20.02.2021.

Uhlir je predsjednik zagrebačkog ogranka HNS-a, stranke poznate po tome da se prodaje za novac tj. pravi uhljebi. Takav nam ne treba kao gradonačelnik .

DA
DarthVader
14:03 19.02.2021.

Pa nije nista krivo rekao.

VI
Vito
12:49 19.02.2021.

Uhljeb, a ne uhlir. Da je "gradonačelnikov" žetončić potvrđuje i sam - 'Ne postoji nitko od 'gospode' tko bi se mogao suočiti s izazovima u Zagrebu'. Potvrdu o "gradonačelnikovom" žetončiću dodatno potvrđuje objavom a zna za 20 godina skuplajnja loših poteza. Da je stvarno htio biti gradonačelnik Zagreba kandidirao bi se već prilikom prvih izbora kad je pijani kriminalac pobjegao s mjesta nesreće, a zbog toga pošteni policajac kojiga je uhvatio dobio otkaz. A ne šutjeti 20 godina dobro uhljebljen na sigurnoj poziciji žetončića kojeg sad "gradonačelnik" izvlači zbog usitnjavanja biračkog tijela.