BRUXELLES

Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!
22.04.2013.
u 19:35
Slovenija je zaštitila naziv kraški teran kao vino s geografskim podrijetlom, pa ne namjerava dopustiti da se u Sloveniji i uopće na području EU od 1. srpnja prodaje istarsko vino teran
Pogledaj originalni članak

Slovenija ne pristaje na pregovore kojima bi se došlo do kompromisnog rješenja za vino teran, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Luksemburgu, gdje se na marginama Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo sastao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom.

Slovenija je zaštitila naziv kraški teran kao vino s geografskim podrijetlom, pa ne namjerava dopustiti da se u Sloveniji i uopće na području EU od 1. srpnja prodaje istarsko vino teran. Jakovina je Židanu predložio da se teran zaštiti kroz zajedničku, prekograničnu zaštitu s obzirom da se proizvodi u dijelovima Hrvatske, Slovenije i Italije.

- Nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje na sastanku sa Slovencima - rekao je Jakovina i najavio da će se dodatno konzultirati s Talijanima, ali i s predstavnicima Europske komisije. No, u Komisiji podsjećaju da hrvatski pristupni ugovor ne predviđa nikakvu zaštitu ili iznimku za teran iz hrvatske Istre te da ga stoga neće biti moguće plasirati na tržište nakon ulaska Hrvatske u EU.

>> Trilaterala Hrvatska – Italija – Slovenija za zaštitu terana

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.