Covid potvrde

Najavljene kazne do 50.000 kuna Možemo daje na Ustavni sud

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Najavljene kazne do 50.000 kuna Možemo daje na Ustavni sud
02.12.2021.
u 20:30
Na ovaj Vladin prijedlog oporba je odmah reagirala tražeći da o tim novim mjerama odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom, a najavilo se i traženje očitovanja Ustavnog suda
Pogledaj originalni članak

Vlada je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje za nepredočavanje COVID potvrda u javnopravnim tijelima propisuju kazne od 30 do 50 tisuća kuna.

– Uvodi se nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se razrađuje primjena te sigurnosne mjere pri ulasku u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u njima da osiguraju njezinu provedbu – rekao je ministar Vili Beroš.

Izmjenama se i definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera i odgovorne osobe, a to su čelnici tijela državne vlasti, državne uprave i drugih državnog tijela, župani, gradonačelnici, načelnici i zakonski zastupnici pravne osobe. A na upit što će se dogoditi ako neki od čelnik tijela, recimo, Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, ministar Ivan Malenica uzvratio je kako pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije, no da je njemu neshvatljivo da bilo tko ne poštuje zakon i propise.

VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

Na ovaj Vladin prijedlog oporba je odmah reagirala tražeći da o tim novim mjerama odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom, a najavilo se i traženje očitovanja Ustavnog suda.

– SDP neće podržati taj prijedlog. U slučaju ograničenja ljudskih prava odluke treba donositi Sabor, a odluke tehničke prirode Vlada – kazao je Arsen Bauk (SDP), dok je Nikola Grmoja podsjetio da Most u subotu kreće s referendumom koji će “obustaviti i COVID potvrde i stožerokraciju”. Da se odluke o COVID potvrdama i kaznama donose u Saboru dvotrećinskom većinom, založila se i Sandra Benčić (Možemo!) najavivši zahtjev da se Ustavni sud očituje o tome. 

 

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KA
kavranbird
20:58 02.12.2021.

Bravo za vladu ! Zahvalni što se i na taj način štiti zdravlje i životi ljudi. Treba još uvesti zakonsku mogućnost tužbe protiv onih koji su nekog zarazili te izazvali smrt, teške patnje u bolesti i svaku štetu.

MI
mirkec68
20:31 04.12.2021.

koji sugavi svjet🤗🤗🤗

DU
Deleted user
22:31 02.12.2021.

Trebali bi se svi redom testirati barem dok nas omikron dohvati. Tada će biti žali Bože i testova i svakakvih potvrda. Samo da i on ne ostavlja posljedice na organizam kao ovi do sada, a ako bude, eto nove panike.