Marin Strmota:

'Vrlo sam zadovoljan predsjedničinim mjerama, ne znam čega se plašimo'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Marin Strmota
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nada Murganić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Bernardić
11.06.2018.
u 18:40
Demografska revitalizacija je međuresorni zadatak. Mi smo krenuli od mjera koje je moguće odmah uvesti i one su zaživjele, rekla je Murganić
Pogledaj originalni članak

Sve što je predsjednica iznijela u skladu je s programom Vlade RH, koja će ostvariti ciljeve kao što su gospodarski rast, veća zaposlenost, bolja radna mjesta i svakako demografska revitalizacija, rekla je ministrica Nada Murganić komentirajući mjere za demografsku obnovu nakon što ih je predsjednica predstavila.

– I predsjednica je naglasila da se mjere mogu uvoditi postupno i u skladu s gospodarskim rastom i državnim proračunom. Demografska revitalizacija je međuresorni zadatak. Mi smo krenuli od mjera koje je moguće odmah uvesti i one su zaživjele, građani primaju naknade iz tih mjera i one ulijevaju nadu i daju neke rezultate. Svako pomaganje obiteljima, bilo kroz rodiljske i roditeljske naknade, dječji doplatak ili sufinanciranje drugih potreba ulaganje je u naše obitelji i ljudske resurse i ne bih dijelila demografske mjere od socijalnih – rekla je ministrica.

Podsjetila je da je za doplatak odvojeno 360 milijuna kuna, a za povećanje rodiljskih i roditeljskih naknada 330 milijuna. Cilj je Vlade delimitirati rodiljske naknade, kao i uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka, ali sve te mjere moraju biti i održive. Mjere mogu biti cij i želja, ali ostvarivanje mora biti usklađeno s mogućnostima, ustvrdila je.

Mjere je komentirao i Marin Strmota, bivši državni tajnik za demografiju koji je zbog neslaganja s pristupom Vlade demografskom problemu u veljači dao ostavku.

- Kao demograf vrlo sam zadovoljan tim mjerama jer su konkretne i sveobuhvatne. Na Pantovčaku su shvatili da su demografske mjere dio razvojne politike - rekao je Strmota za Tportal.

- Nije iznesena jedna parcijalna mjera, tipa - sad ćemo spasiti djecu ili ćemo 'štancati' djecu. Ne znam čega se plašimo. Ovo je bilo dobro i volio bih da to ne bude jedan u nizu dokumenata koji će biti mrtvo slovo na papiru - dodaje Strmota, koji na pitanje je li i dalje u HDZ-u, s obzirom na to da otvoreno kritizira HDZ-ovu vladu, odgovara da jest.

- Ušao sam u stranku misleći da mogu nešto mijenjati. Ako me netko misli izbaciti, onda živjela demokracija! - ironično je poručio.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u ponedjeljak kako je jedina istinska demografska mjera dobro plaćen posao; ocijenio je da su američki i ruski diplomati izjavama o Agrokoru "ušli u dvorište u kojem im nije mjesto"; a odnose u SDP smatra "generalno dobrima".

"Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao, a sve ostalo je prodavanje magle. Cilj nam je zaustaviti iseljavanje i zato je SDP jedini do sada predložio plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja", kazao je Bernardić komentirajući u Oporbenom zarezu Hrvatskog radija demografske mjere koje je danas predstavila predsjednica Republike.

Besplatne udžbenike, vrtiće, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i oslobađanja doprinosa kod zapošljavanja mladih do 35 godina predložio je, kaže, SDP još prije godinu dana te mu je žao što vladajući to nisu prihvatili.

"O nijansama i odnosima između prijedloga predsjednice i resorne ministrice Murganić (demografskih mjera) nemam namjeru ulaziti u neku polemiku".

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nada Murganić

"Predsjednica i premijer organizirano ulaze u sukob"

Komentirajući sve češće javne sukobe na relaciji Banski dvori Pantovčak, Bernardić je kazao kako predsjednica i premijer organizirano ulaze u sukob kako bi se predsjednica pozicionirala bolje u kontekstu predsjedničkih izbora.

"Građani ocjenjuju da je taj sukob tek isfingiran kako bi se predsjednica bolje pozicionirala u odnosu na nove predsjedničke izbore", poručio je Bernardić. 

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović pozvao je da se izjasni što misli o aferi 'Hotmail'.

"Nedopustivo miješanje strane diplomacije u unutarnje pitanje"

Na traženje da komentira nedavne izjave američkog i ruskog ambasadora u vezi s procesom nagodbe u Agrokoru, Bernardić je rekao kako je nedopustivo da se strana diplomacija miješa u naše unutarnje pitanje.

"Naš zadatak je zaštititi hrvatske interese, a ne američke, ruske ili nečije treće... Zadatak diplomacije nije da se petlja u unutarnje stvari druge države. Ušli su u dvorište u kojem im nije mjesto i tu nemaju što tražiti", poručio je.

"Živi Zid je desnica"

Na pitanje kako to da SDP zaziva nove izbore iako mu najnovije ankete ne idu u prilog, a prema CRO Demoskopu rejting stranke je 19 posto, odgovorio je kako je siguran u dobar rejting i stabilnost SDP-a te u konačnici dobar rezultat na izborima. U Živom Zidu, kojem rejting raste i po zadnjim anketama je 13 posto, Bernardić ne vidi konkurenciju.

"Nisam zabrinut jer su se oni u više navrata deklarirali kao stranka desnice. Oni su potpisali referendumski inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasovali su za uklanjanje Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije i protiv su EU", rekao je Bernardić.

Za referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj rekao je kako im je cilj diskriminirati druge i drugačije i da je to udar na Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina.

"One predstavljaju udar na Srbe, Rome, Bošnjake, Židove, gay populaciju. U podršci toj referendumskoj inicijativi su se u Hrvatskoj svi razotkrili... Nju zajedno podupiru predsjednica Republike, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić. Svi su oni, kao i Most, klerikalna desnica", zaključio je šef SDP-a.

SDP će se, kaže, protiv nazadnjačkih snaga boriti slanjem Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti tog referendumskog pitanja jer su, ističe, temeljne slobode definirane Ustavom.

"Odnosi u stranci generalno dobri"

Upitan o stanju u stranci, čelnik SDP-a odgovorio je kako su odnosi u stranci kao i u svakoj obitelji, nekada bolji, nekada lošiji, no generalno odnosi unutar SDP-a su, tvrdi, dobri.
Tvrdi i kako su odnosi njega i potpredsjednika stranke Zlatka Komadine izvrsni, "nikad bolji", te da na zadnjem Predsjedništvu stranke nije bilo teških riječi između njih dvojice.

U kontekstu unutarstranačkih izbora za zagrebački SDP, gdje u završnu utrku za čelno mjesto ide i Denis Hrestak, kojeg mediji nazivaju Bernardićevim kandidatom, šef SDP-a je rekao kako on nema svog kandidata za čelno mjesto.

"Nemam svog kandidata. Svi su moji kandidati, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske", poručio je Bernardić. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:27 11.06.2018.

Kako ne razumijete da ste vi i cijela državna i lokalna uprava i javna poduzeća problem. Država je postala sama sebi svrha i to je naj vće zlo koje tjera mlade iz zemlje. U RH postoje samo tri staleža: birokracija, malobrojni uspješni poduzetnici i sirotinja. Nema demografske revitalizacije bez ozbiljne racionalizacije cijele države.

DU
Deleted user
18:01 11.06.2018.

Čime? Čarobnim štapićem? Plenkovićevim anemičnim govorima na sedam jezika?

BL
bljak007
18:01 11.06.2018.

Bravo murga, mladež svakim danom odlazi, a ostaju sve sami nemoćni starci. Revitalizacija vrh vrhova.