Ratni zločin

MUP iznio detalje o uhićenima: Dvojica su bila dio 'špalira smrti'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Ovčara
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ovčara
08.10.2020.
u 09:59
Za dvojicu osumnjičenih sumnja se da su ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici morali proći
Pogledaj originalni članak

Dan poslije uhićenja u Negoslavcima MUP RH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navode kako su policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1948. i 1963.) zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno djelo „ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenoga 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru – navode iz MUP-a RH.

Dodaju kako se za dvojicu osumnjičenih sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ pokraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske / Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca – pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila.

Video – Proboj u Vukovar:  'Imali smo mnogo žrtava. Tenk je pogođen, a čovjek je izašao s teškim opeklinama'

Prolazak kroz “špalir” značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, bol i osobitu fizičku patnju.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, navode iz MUP-a RH.
Napominju i kako je istraživanje raznih zločina prioritet rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina. Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra „Ovčara“ u mjesecu studenome 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Ističu kako je tijekom 2018. i 2019. godine kazneno prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

– U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba – izvijestili su iz MUP-a RH predstavljajući rezultate rada Radne skupine. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar Payback
Payback
10:08 08.10.2020.

...zasto se tako dugo cekalo...to nitko nemre razumjeti

NI
nik83
10:09 08.10.2020.

Koje kmečanje na Facebook stranicama Negoslavci i Radio Dunav Vukovar, a o brisanju hrvatskih komentara da i ne govorim. I sad netko teži pomirbi s njima?!

Avatar Nilski konj
Nilski konj
10:18 08.10.2020.

Napokon su u rukama hrvatskog pravosuđa, drugim riječima ništa od toga. U konačnici očekujem visoke odštete za sve privedene zbog duševnih boli.