Pogreška ili namjera?

Most upozorio: Zbog Bokeljske mornarice prijeti najveći kulturocid 21. stoljeća!

MOST
MOST
MOST
09.03.2018.
u 12:00
Mostov Vučetić pozdravlja da se Bokeljska mornarica uvrsti na UNESCO listu, no problem je, dodaje, što prijeti opasnost da se uvrsti pod vidom deautorizacije i dehumanizacije.
Pogledaj originalni članak

Most nezavisnih lista danas je zajedno s predstavnicima Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka iz Sabora pozvao Vladu da se angažira kako bi zajedno s Crnom Gorom uvrstila Bokeljsku mornaricu na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Ukoliko se to ne napravi, poručili su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, dogodit će se najveći kulturocid 21. stoljeća.

Naime, Crna Gora je prilikom uvrštenja Bokeljske mornarice na nacionalnu listu nematerijalne baštine, kao i u planiranoj nominaciji tog dobra na UNESCO listu, opisala to dobro, kako pojašnjavaju, bez Kola svetog Tripuna te tako iz opisa izlučili proslavu i štovanje zaštitnika kotorske biskupije svetog Tripuna, kao i nositelja i baštinika tog dobra – bokeljske Hrvate.

Mostov Marko Vučetić podsjetio je da je o ovom problemu u Saboru već govorio 15. prosinca prošle godine. Pozdravlja, dodaje, da se Bokeljska mornarica uvrsti na UNESCO listu, no problem je, dodaje, što prijeti opasnost da se uvrsti pod vidom deautorizacije i dehumanizacije.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marko Vučetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marko Vučetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marko Vučetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marko Vučetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marko Vučetić

- Autorstvo je u nadležnosti hrvatskog naroda, a Crna Gora taji taj narodni identitet, što je atak na našu kulturu. Kulturu treba zaštititi, a Bokeljske mornarice nema bez hrvatskog naroda pa pozivamo sve naše institucije da zajedno s Crnom Gorom zaštitimo ovo dobro – pozvao je Vučetić.

Tomislav Brguljan, tajnik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka kaže da Hrvatske bratovštine u pet gradova okupljaju Bokeljske Hrvate kojih je u Hrvatskoj, procjenjuje se, 10-ak tisuća.

- Iz kojih razloga i kojom administrativnom pogreškom ili namjerom se događa ovaj čin. Ako se ovo dogodi, to bi bio najveći kulturocid u 21 stoljeću – kazao je Brguljan.

Njegov kolega iz Mornarice Vladimir Pasković kaže da je Boka njihova hrvatska Troja.

- Ona je naša izgubljena zemlja, najveća ljubav, ali i bol jer smo izgubili svoju domovinu. Čuvamo je u svome naslijeđu, to je identitet i duša nas Hrvata iz Boke Kotorske i kad netko tu svetinju odvaja od nas, onda nam čupa dušu iz živog tijela – objasnio je Pasković.

Mostov Tomislav Žagar završno je poručio kako sve institucije moraju učiniti više.

- Štiteći našu povijest štitimo i našu budućnost – zaključio je Žagar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Nemaproblema
Nemaproblema
13:35 09.03.2018.

Ajmo sad "Boka kotorska je srce Hrvatske, srce Hrvtske, srce Hrvatske ee ......." 'Bem ti narode i narodnosti bivše Juge svi bi komad onog drugog.

DI
Direkt
12:45 09.03.2018.

Kulturocid???? Za ono zašta nema dokaza da je bilo naše. Za katoličke bokelje koji slave slavu kao i pravoslavni bokelji? Kao što želimo na silu bunjevce nazvati hrvatima,a oni ne žele. Sramno. Pa nije ovo 42!!!

NO
nogogaz
12:18 09.03.2018.

Hmmm...bi tribali talijani zastitit arenu u puli i diokliceanov split i kulturu ezula?! Eee pa tribali bi....mi jim ukrali kulturu njihovih preca..... A crnogorci lopovi zele zastitit "nasu" mornaricu? Cila boka kotorska mora bit priznata za povijestni hrvatski teritorij! Pa i piranski zaljev, dunav, veli i malji školj sa klekom, apatin....hrvatska bi tribala bit susjeda austrije....