Konferencija Agro StartUp

Mladim poljoprivrednicima od 2023. za pokretanje posla 91,7 milijuna eura

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Mladim poljoprivrednicima od 2023. za pokretanje posla 91,7 milijuna eura
26.10.2021.
u 18:12
Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede.
Pogledaj originalni članak

Mladi poljoprivrednici – kako mogu pokrenuti prvi poljoprivredni posao, uspješno studirati i voditi poljoprivredno gospodarstvo ili pak biti inovativniji i drukčiji – samo su neke od tema o kojima se raspravlja na dvodnevnoj 5. Agro StartUp konferenciji na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, koja je otvorena danas. Riječ je o jedinstvenoj edukacijskoj platformi u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj, a jedan od ciljeva je povezati studente sa liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se sa primjerima iz prakse i educirali se o procedurama prije kretanja na tržište.

Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede.

- Iako ih je u ukupnom broju poljoprivrednika nešto manje od 14%, hrvatski mladi poljoprivrednici u proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša je zadaća i cilj povećati udio mladih na 20% - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru mjere 6.1.1 mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je dosad isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na kraj 2020. imamo 2136 mladih poljoprivrednika više, što je porast od gotovo 10%.

Od 2023. za pomoć u pokretanju poslovanja mladim će poljoprivrednicima biti na raspolaganju 91,7 milijuna eura, naglasila je ministrica.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir kazala je kako se smjena generacija na PG-ima odvija sporo. Unatoč izdašnim potporama, samo od 2005. do 2013. u EU je nestalo oko milijun mladih poljoprivrednika.

- Najveće prepreke koje im stoje na putu vezane su za pristup zemljištu, kapitalu, znanju, dostatnom i stabilnom dohotku te osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima – rekla je Petir te podsjetila kako

Rezolucija Europskog parlamenta o “Strategiji od polja do stola”, usvojena prošlog tjedna, naglašava važnost promicanja osposobljavanja mladih poljoprivrednika i poduzetnika u održivom uzgoju i prehrambenim sustavima i ističe ključnu ulogu koju će mladi poljoprivrednici imati u ostvarenju prijelaza na održivu poljoprivredu i u postizanju ciljeva Strategije.

- ZPP bi trebao pružiti bolju potporu mladim i novim poljoprivrednicima u smislu prihoda, generacijske obnove, osposobljavanja, zapošljavanja mladih, poduzetništva i digitalizacije, osobito u rubnim i vrlo rijetko naseljenim područjima, kako bi se stvorio prostor za uključivanje i zadržavanje mladih ljudi u poljoprivredi, s obzirom na to da će oni vjerojatno biti prvi usvojitelji novih i održivijih poljoprivrednih metoda, a što treba pripomoći ciljevima EU da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent - napominje Petir.

Ističe kako novi ZPP za razdoblje 2023.-2029. predviđa da države članice moraju dati najmanje 3% izravnih plaćanja poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kako bi doprinijele generacijskoj obnovi. Iznos potpore za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika penje se sa dosadašnjih 50.000 na 100.000 eura u drugom stupu ZPP-a.

U preporukama Europske komisije Hrvatskoj za izradu Nacionalnog strateškog plana u okviru ZPP-a, mali i mladi poljoprivrednici prepoznati su kao glavni čimbenici procesa konsolidacije hrvatske poljoprivredne proizvodnje, poručila je.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Ministarstvo poljoprivrede je s navedenim visokim učilištima 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata. U akademskoj godini 2019./2020. stipendiran je 841 student, u 2020./2021. njih 897, a Ministarstvo planira za nastavak provedbe projekta sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna godišnje, pri čemu ukupna vrijednost projekta za četiri akademske godine iznosi 36 milijuna kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.