HANFA O BUDUĆIM MIROVINAMA

Mirovinski fondovi su dugoročni ulagači i ovakvi su im šokovi očekivani

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Hanfa - Ilustracija
19.03.2020.
u 16:28
Utjecaj ovakvih tržišnih šokova, koji se događaju s vremena na vrijeme, tijekom vremena investiranja bude neutraliziran kada dođe do oporavka tržišta
Pogledaj originalni članak

Nakon što su mirovinski fondovi zabilježili značajne gubitke na tržištu kapitala te im je u samo dva tjedna „nestala“ vrijednost cjelokupne lanjske dobiti, priopćenjem se oglasila i Hanfa kako bi umirila građane objašnjenjem o načinu na koji funkcionira mirovinska štednja.

- Podsjećamo na strukturu mirovinskog sustava kapitalizirane štednje, tzv. drugi stup. Ulaganja mirovinskih društava podijeljena su u tri tipa fonda koji se razlikuju po riziku i očekivanim prinosima, odnosno po investicijskim strategijama. Tako su fondovi tipa A najrizičniji, ali i s najvišim očekivanim prinosima. S druge strane fondovi tipa C su najmanje rizični odnosno s najmanjim očekivanim prinosima.

Neovisno o tipu fonda, važno je naglasiti da su mirovinski fondovi dugoročni ulagači te se očekuje da utjecaj ovakvih tržišnih šokova, koji se događaju s vremena na vrijeme, tijekom vremena investiranja bude neutraliziran kada dođe do oporavka tržišta – ističu u Hanfi.

Drugi je stup, kažu, ustrojen kao tzv. life-cycle struktura koja se sastoji od tri ranije spomenute kategorije fondova. Tako su u fondovima kategorije A, čija se imovina može u značajnijoj mjeri ulagati u rizičnije klase imovine, poput dionica, članovi u pravilu mlađa populacija kojoj je preostalo više od deset godina do umirovljenja. Mlađi članovi imaju veću sposobnost podnošenja rizika i dovoljno godina članstva u mirovinskom fondu je pred njima, tako da mogu lakše podnijeti fluktuacije na dioničkim i sličnim tržištima.

Mirovinski fondovi kategorije B više ulažu u hrvatske državne obveznice, dozvoljeno im je ulagati i u dionice, no u manjoj mjeri u odnosu na fondove kategorije A. Takva ograničenja ulaganja proizlaze iz činjenice da su osobe koje su članovi fondova kategorije B bliže mirovini, odnosno preostalo im je više od pet godina do umirovljenja.

Konačno, fondovi kategorije C imaju najkonzervativniju strategiju ulaganja budući da su dužni najveći dio svoje imovine ulagati u državne obveznice koje nose stabilne i predvidive novčane tokove, a ulaganje u dionice im je zabranjeno. Osobe kojima je do umirovljenja preostalo manje od pet godina moraju biti članovi upravo mirovinskog fonda kategorije C, a kako ih se ne bi izlagalo riziku pada cijene dionica te kako bi se očuvala vrijednost njihovih budućih mirovina.

- Stoga je pad vrijednosti dionica na financijskim tržištima uslijed pojave koronavirusa COVID-19 najviše pogodio fondove kategorija A i B, no imovina fondova kategorije C nije značajnije izgubila na vrijednosti – pojašnjavaju.

U zadnja su dva tjedna, podsjetimo, fondovi kategorije A, izgubili najviše, a među njima najveći pad vrijednosti udjela od početka godine (-11,75 posto) bilježi RBA fond dok AZ fond ima najmanji gubitak (-9,32 posto). Fondovima iz B kategorije vrijednost prosječnog udjela pala je 4,95 posto; najmanje je izgubio AZ fond, minus 3,62 posto, a najviše Erste Plavi, minus 7,58 posto. Najsigurniji fondovi iz kategorije C su u prosjeku pali tek 0,25 posto; najlošije stoji AZ fond s gubitkom od 0,63 posto, dok su RBA i PBZ CO na nuli.

VIDEO Ovo su detalji novouvedenih mjera: Nema više druženja, od sada najviše petero ljudi smije biti zajedno na jednom mjestu!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.