NUŽNA POMOĆ

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje žurnu isplatu izravnih plaćanja

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Mala Gorica: Ministrica Marija Vučković obišla tvornicu parketa
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Mala Gorica: Ministrica Marija Vučković obišla tvornicu parketa
04.01.2021.
u 11:21
Prema podacima Ministarstva, od 587 do sada kontaktiranih OPG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima
Pogledaj originalni članak

Ovoga tjedna započinje žurna isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava na područjima stradalima u potresima i poplavama, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Prema podacima Ministarstva, od 587 do sada kontaktiranih OPG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, sa šest gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce.

Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi, radi na realizaciji financijskih alata pomoći oštećenim poljoprivrednicima i izradi novog natječaja operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala", na koji će se poljoprivrednici s potresom pogođenih područja moći javiti već u veljači kada će procedure biti dodatno pojednostavljene i ubrzane, kako bi pomoć stigla čim prije.

Ministarstvo je izvijestilo i o jučerašnjem posjetu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem, sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, obišla veterinarsku stanicu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drvno-prerađivačke tvrtke pogođene potresom u Petrinji i okolici.

VIDEO: Mala Gorica: Ministrica Marija Vučković obišla tvornicu parketa

"Naglašavam kako će svi poljoprivredni proizvođači i PG-ovi na pogođenim područjima koji su u potrebi dobiti pomoć. Naši savjetnici su kontinuirano na raspolaganju na terenu, pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih", izjavila je ministrica Vučković.

Naglasila je i važnost drvne industrije i radnih mjesta u tom sektoru i najavila vrlo brzu izradu programa potpore za drvoprerađivače na području pogođenom potresom.

Još jednom je pozvala poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se jave Ministarstvu poljoprivrede.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.

Još iz rubrike Vijesti