promjene

Mijenja li Njemačka politiku prema Balkanu odlaskom Angele Merkel?

Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
Sebastian Kurz i Angela Merkel
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/DPA/PIXSELL
angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Angela Merkel
03.11.2018.
u 11:59
Dužnosnici, analitičari, ali i građani te regije, posljednjih dana bavili su se mogućim posljedicama povlačenja političarke koja je bila „principijelna podrška" i „dala svoj osobni pečat" procesu proširenja Europske unije na zapadni Balkan.
Pogledaj originalni članak

Otkako je njemačka kancelarka Angela Merkel objavila da se neće ponovo kandidirati za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU), a samim time i da neće produžiti svoj mandat na čelu Njemačke poslije 2021. godine, Europska unija našla se gotovo u stanju uzbune, u najmanju ruku u stanju neizvjesnosti, piše DW.

Ta neizvjesnost prelila se i preko granica Unije – na zapadni Balkan. Dužnosnici, analitičari, ali i građani te regije, posljednjih dana bavili su se mogućim posljedicama povlačenja političarke koja je bila „principijelna podrška" i „dala svoj osobni pečat" procesu proširenja Europske unije na zapadni Balkan.

„Kancelarka Angela Merkel nije najavila odlazak s položaja kancelarke Savezne Republike Njemačke, već s mjesta predsjednice CDU-a. To znači da, dokle god je ona kancelarka, teško da može doći do nekih bitnijih promjena u njemačkoj politici prema jugoistočnoj Europi i prema politici proširenja EU-a. Ja ih ne očekujem", kaže za DW direktor briselskog ureda njemačkog Instituta za međunarodna i sigurnosna pitanja Dušan Reljić.

VIDEO Pogledajte politički kraj Angele Merkel

Kontinuitet njemačke politike

Briselski analitičari koji se bave pitanjem proširenja i uopće politikom EU-a prema zapadnom Balkanu, složni su u ocjeni da takav potez kancelarke neće u velikoj mjeri promijeniti politiku Berlina prema proširenju i regiji. U Centru za europsku politiku u Bruxellesu napominju da može doći do određene „promjene duha njemačkih inicijativa kada je u pitanju proširenje", ali naglašavaju da se prije svega radi o politici jedne države, a ne politici samo njezinog lidera.

U Marshallovom fondu SAD-a za Njemačku ocjenjuju da je politika Njemačke prema zapadnom Balkanu određena interesima koji se odnose, kako na stabilnost, tako i na ekonomiju, i da će ti interesi „opstati, bez obzira tko bio na vlasti u Berlinu". Iako zemlje zapadnog Balkana nisu značajan vanjskotrgovinski partner Njemačke, njemačke kompanije i zaklade prisutne su u regiji. Njemačka je, s Angelom Merkel na čelu, i osmislila Berlinski proces, a zatim i plan „Berlin plus" – sve u cilju da se tu regiju ekonomski ojača i bolje poveže i međusobno, i s EU-om.

Pitanje koje se postavlja jest hoće li poslije Angele Merkel doći netko tko će imati sličnu angažiranost i inicijativu kada je zapadni Balkan u pitanju. „Angela Merkel je osobno investirala u EU-politiku proširenja, a u trenutku kada je Europska komisija oslabila u vođenju tog procesa Njemačka je uskočila na to mjesto", podsjeća Rosa Balfour.

Pogledajte i video: Objavili snimku iz busa koja je otkrila uzrok stravične nesreće

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

DU
Deleted user
12:39 03.11.2018.

Ova je odradila svoje. Njemačka više ne mora brinuti o našem balkanu. Sad imaju balkan kod kuće. Neka malo. Dosta su i onu uživali u blagostanju i sigurnosti.

KO
kompakt
12:46 03.11.2018.

Umjesto da njemačka dođe na balkan sad imaju balkan u švabiji. Dabogda se sami sobom zabavili.Trebaju da mijenjaju ime u dojčestan.

Avatar Observer
Observer
12:52 03.11.2018.

Jos nisam cula da postoji neka drzava s imenom "Zapadni Balkan" ?