Gabrijela Žalac

Mercedesom iz dvorišta ministrice pozabavit će se i Povjerenstvo za sukob interesa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gabrijela Žalac
20.03.2019.
u 13:56
Povjerenstvo nema nadležnosti tijela kaznenog progona, što znači da u slučaju kada bi im ministrica odgovorila kako je automobil u najmu njezinih roditelja, kako je danas sugerirala, ne bi imali nikakvu mogućnost dalje istraživati je li to točno i pod kojim je uvjetima šibenski poduzetnik surađivao s njezinim roditeljima
Pogledaj originalni članak

Skupocjenim Mercedesom iz dvorišta ministrice regionalnog razvoja i EU pozabavit će se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Iz tog su tijela na brojne medijske upite odgovorili priopćenjem, u kojem kažu kako "razmotriti ima li u objavljenim informacijama elemenata koji upućuju na moguću povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela obnašanja javnih dužnosti", i to na radnom sastanku koji će se održati početkom sljedećeg tjedna, s obzirom na to da je većina članova Povjerenstva trenutno službeno odsutna.

To još uvijek ne znači da će Povjerenstvo doista i pokrenuti postupak protiv ministrice, no svakako će razmotriti pod kojim je uvjetima automobil u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu g. Josipa Stojanovića Jollyja koji završio u ministričinu dvorištu, s obzirom na to da iz dosadašnjih izjava Gabrijele Žalac to nije jasno.

Pogledajte izjavu ministrice o autu:

Povjerenstvo, međutim, nema nadležnosti tijela kaznenog progona, što znači da u slučaju kada bi im ministrica odgovorila kako je automobil u najmu njezinih roditelja, kako je danas sugerirala, ne bi imali nikakvu mogućnost dalje istraživati je li to točno i pod kojim je uvjetima šibenski poduzetnik surađivao s njezinim roditeljima.

U tom slučaju Povjerenstvo ne bi moglo propitivati ni zašto automobila nema u imovinskoj kartici ministrice pa im preostaje jedino dio Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji govori o načelima djelovanja kojima se imaju voditi državni dužnosnici. A među tim načelima je i ono da dužnosnici "moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana".

Načelo je i da dužnosnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu nepristranost i objektivnost te, a posebno aktualna u slučaju Gabrijele Žalac mogla bi biti odredba koja kaže kako "građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihove dužnosti".

S obzirom na to da su i Gabrijela Žalac i njezino ministarstvo, ali Vlada izbjegavali jasan odgovor na pitanje Jutarnjeg lista o vlasništvu nad spornim automobilom, tvrdeći tek da automobil nije ni u vlasništvu ni u najmu obitelji Žalac, za očekivati je da će se Povjerenstvo pozabaviti upravo pitanjem je li ministrica učinila sve kako bi zaštitila vlastitu vjerodostojnost, vjerodostojnost svoje funkcije i povjerenje građana. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

ST
stric7
14:33 20.03.2019.

...je li to jedini mercedes sa RH tablicama ... što je sa ostalim , što je sa ostalim automobilima po RH cestama...

LO
lojtra2
15:05 20.03.2019.

Ako je Pevec osuđen za "zloporabu povjerenja" u poslovanju SVI hrvatski političari se mogu (pa i bez suđenja) osuditi za "zloporabu povjerenja" u političkom radu.

GE
generacija57
15:18 20.03.2019.

Hadezejovci se bavili na minuse kao pas na kost.