Zagrebački računalni savez

Maestro Patrik Pavić s lakoćom obara programerske rekorde

Foto: Promo
Maestro Patrik Pavić s lakoćom obara programerske rekorde
19.01.2018.
u 12:52
Učenik je osmog razreda i ide putem zlatnih Gorana Žužića i Ivice Kičića, koji su u njegovoj dobi bili iznimno sposobni, te su stoga i dobili priliku boriti se za ulazak u seniorsku reprezentaciju.
Pogledaj originalni članak

Zaključnim provjerama napretka održanim od subote do srijede, završen je pAKCELERATOR. Ovo zanimljivo popularizatorsko natjecanje za učenike osnovnih škola okupilo je stotinu natjecatelja u programskim jezicima FMS Logo i C++/Python, a osim starijih osnovaca u natjecanjima su sudjelovali i neki najbolji učenici razredne nastave. Natjecanje se sastoji od pripremnih radionica i vježbi te dva finalna kola sa po pet zadataka.

- Nakon finalnih natjecanja održanih uoči tjedna sjećanja na žrtvu Vukovara, tijekom zimskih praznika, od 27. prosinca do 12. siječnja, mladi programeri su sudjelovali u dvotjednim zimskim radionicama i pripremama u savezu, rekao nam je Mario Somek.

Zbog standarda međunarodnih natjecanja, malo veća pozornost se daje programskom području C++/Python, no čuva se i tradicija programskog jezika Logo koji je dugo godina bio jedini prozor za kvalitetni ulazak u svijet programiranja.

- Patrik ide putem zlatnih Gorana Žužića i Ivice Kičića, koji su u njegovoj dobi bili iznimno sposobni, te su stoga i dobili priliku boriti se za ulazak u seniorsku reprezentaciju, rekao nam je Zdravko, tajnik saveza.

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez
Zagrebački računalni savez

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez
U zaključnoj provjeri u programskim jezicima C/C++/Python, održanoj prošle subote, provjeravao se napredak mladih programera, a najbolji natjecatelj Patrik Pavić, učenik OŠ Ante Kovačića, pozvan je kao uzvanik i vršnjački autoritet jer je u finalu skupio 100% bodova u kraćem vremenu od predviđenih 210 minuta.

- Prvo kolo je riješio za trideset i pet minuta, a u drugom se do samog kraja mučio sa zadnjim zadatkom, no u finalu je uspio sve riješiti za 165 minuta. Blizu mu je bio sedmaš Marko Dorčić sa 97,5% bodova, koji je rekord pokušao oboriti dan kasnije, po povratku sa skijanja, rekao nam je njihov mentor Ivan Šego. Stoga je na zaključnoj provjeri upravo Patrik i rezao tortu „Patrikušu“, uz asistenciju Frana Babića i Lare Semeš. U prvom planu bili su učenici trećeg razreda Leona i Gabrijel, a Fabjan Markovinović i najbolji Logaš Bernard Inkret iz Ruda, „nadzirali su“ operaciju.

- Osim obaranja torte i pobjedničkog „CRO marcipana“, Patrik se odmah odlučio i za obaranje svojeg rekorda te je za samo 83 minute s lakoćom riješio deset zadataka, kaže nam njihov voditelj Ivan Šego koji ga je s radošću poslužio. Fran Babić je slijedio njegov primjer, učlanio se u klub 100% zajedno s Markom Dorčićem.

- Bravo maestro, dođi da te pobjedim u slalomu, uzviknuo je Marko Dorčić, čuvši za Patrikov rezultat, a lucidni 'dvomajičar' Matija Luka Kukić je ispalio: „CRO solver“.

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Programerski akcelerator je izvrsna manifestacija

U natjecanju u programskim jezicima C++/Python među osmašima su se među najboljih pet uvrstili i Domagoj Sabolić, Sara Lazarušić, te članovi saveza iz Samobora i Velike Gorice Toma Begović i Antonio Dijanić. Među sedmašima prvih pet mjesta su zauzeli Marko Dorčić, Fran Babić, Patrik Modrić, Fabjan Markovinović i Ivan Badrov. Ovih deset učenika osmih i sedmih razreda ujedno su u apsolutnom poretku zauzeli mjesta u TOP 10 ovogodišnjeg C++/Python akceleratora, a samo pedesetak bodova iza njih nalazi se vrijedni kreativac Vito Pozaić iz Konjščine, član saveza od prošlog ljeta. Među učenicima šestih razreda najbolji su bili Lara Semeš, Renato Krpan, Matija Lacković, Ivan Paljetak i Ingo Pavić, a kod petaša Ema Hrkač, Ivan Dijanić, Jakov Iljadica i Juraj Mandić, a u provjeri im se pridružio i Leon Tomić. U programskom jeziku FMS Logo najbolji su bili Bernard Inkret iz Ruda i Marko Dorčić, a Bernard je jedini imao 100% bodova. Osim njih dvojice istaknuli su Domagoj Sabolić i Laura Barišić (8.r), Fran Babić iz Velike Gorice, Fabjan Markovinović i Ivan Badrov (7.r), Renato Krpan i Tin Jovanović (6.r) te petaši Jakov Iljadica i Ema Hrkač, zatim Ivan Dijanić iz Velike Gorice i Juraj Mandić u zaključnoj provjeri.

- Programerski akcelerator je vrlo privlačna programska aktivnost, odlična za prve korake i ubrzavanje napretka mladih programera, rekao nam je Kristijan Burnik koji skrbi o sistemskoj podršci u savezu.

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Foto: Promo
Zagrebački računalni savez

Nova sezona „akceleratora“ započinje u svibnju, a hrvatska programerska mladost željno očekuje nastavak radova i useljenje u centar mladih programera u Vlaškoj 81.

Manifestacija pAKCELERATOR održava se svake godine uz pokroviteljstvo Grada Zagreba koji na razne načine potiče darovitost.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr