prosvjednici na ulicama

Lukašenkova rivalka u strahu pred režimom pobjegla u Litvu

Foto: Reuters/PIXSELL
Neredi u Bjelorusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Neredi u Bjelorusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Neredi u Bjelorusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Neredi u Bjelorusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Neredi u Bjelorusiji
12.08.2020.
u 22:30
Prosvjednici u Bjelorusiji ostali su bez liderice, ali nastavljaju borbu
Pogledaj originalni članak

Još se jučer rano ujutro činilo da je bjeloruska opozicija, nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat uz glasne kritike o sveopćoj izbornoj krađi, prepuna energije te da bi prosvjedi mogli trajati vrlo dugo. No, tijekom jutra litavski ministar vanjskih poslova objavio je da je liderica oporbe Svetlana Tihanovska, koja je u nedjelju prema službenim rezultatima osvojila deset posto glasova, otišla u Litvu te da se “nalazi na sigurnom”. Tihanovska je uskoro objavila video u kojem je ustvrdila da je odluka o napuštanju Bjelorusije bila “samo njezina” te da je to napravila zbog svoje djece. Prosvjedni pokret koji se stvorio nakon navodno ukradenih izbora tako je u neku ruku ostao bez lidera.

“Otišla sam zbog djece”

Tihanovska je supruga blogera Sergeja Tihanovskog koji je uhićen čim je obznanio da će se kandidirati na izborima pa je, nakon što je zatvoren, štafetu kandidature preuzela njegova supruga. Svoju je djecu zbog prijetnji ranije poslala u inozemstvo, a ni noć uoči izbora nije provela u svom stanu zbog straha od uhićenja. “Ovu sam odluku donijela apsolutno sama. Nitko, ni prijatelji, ni obitelj, ni šefovi kampanje nisu utjecali na mene”, rekla je Tihanovska u videu nakon što je otišla u Litvu te je dodala da je mislila da će je izbori učiniti snažnom, ali da je možda ostala “slaba žena kakva sam ranije bila”.

Video: Neredi u Bjelorusiji nakon pobjede Lukašenka na izborima

– Znam da me mnogi ljudi neće razumjeti, mnogi će mi suditi, ali ne daj Bože da se susretnete s dilemama s kojima sam se ja morala suočiti. Zato vam kažem, ljudi, pazite se, molim vas. Ono što se događa nije vrijedno nijednog života. Djeca su najvažnija stvar u našim životima – rekla je opozicijska političarka. U idućem videu koji je objavila pozvala je Bjeloruse da prestanu prosvjedovati te da “poštuju zakone” kako bi izbjegli “krvoproliće i nasilje”.

U noći s ponedjeljka na utorak prosvjednici su se opet sukobili s policijom koja je koristila suzavce i vodene topove kako bi ih rastjerala. Nemiri su zabilježeni u desetak gradova diljem zemlje. Naročito mladi Bjelorusi vjeruju da im je Lukašenko ukrao još jedne izbore. On je na vlasti od 1994. godine te ga se opisuje kao jednog od najvećih diktatora u Europi. Jučer su oporbeni prosvjednici organizirali još jedne demonstracije, a vlasti su ih upozorile da će se svi koji budu sudjelovali u “pobunama” suočiti s kriminalnom odgovornosti. Režim za prosvjede optužuje Češku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku. Zasad nije sasvim jasno pod kakvim je pritiskom bila Tihanovska. Kako je njezin suprug uhićen samo zbog svoje najave kandidature, potpuno je jasno da se Tihanovska suočila najmanje s mogućnošću uhićenja.

Neke bivše oporbene kandidate, poput Nikole Statkeviča koji se kandidirao 2010., režim je godinama držao u zatvoru. No neke optužbe protiv režima išle su mnogo dalje. Sjedinjene Države rekle su još 2001. da kredibilnima smatraju optužbe da je Lukašenkov režim bio uključen u nestanak čak 30 opozicijskih figura. Nestanci su uključivali, pisao je nedavno Radio Slobodna Europa (RSE), neke od poznatih pojedinaca, poput bivšeg šefa izborne komisije Viktora Hančara ili bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Zaharenka. Nijedan od tih slučajeva nikada nije bio riješen, a smatra se da su Hančar i Zaharenko vjerojatno ubijeni 1999. godine.

Nitko nije znao gdje je ona

Iako sve pojedinosti odlaska Tihanovske u Litvu nisu još jasne, Washington Post jučer je izvijestio kako postoje naznake da je pristala otići iz Bjelorusije u dogovoru s vlastima koje su zauzvrat pristale osloboditi šeficu njezine kampanje Mariju Moroz. Ona je jučer navodno također otišla u Litvu. Nekoliko sati u ponedjeljak poslijepodne nije bilo jasno gdje se šefica oporbe nalazi. Nakon što je dva-tri sata provela u sjedištu izborne komisije kako bi podnijela žalbu, zaposlenici njezine kampanje nisu je uspjeli dobiti na telefon. Nakon toga im je poslala poruku da je dobro, ali nije htjela dati više detalja. Svom je odvjetniku rekla da je odlučila te mu je rekla zbogom. Dan kasnije bila je u Litvi. Na ovim izborima kandidatura je zabranjena i bivšem veleposlaniku zemlje u SAD-u Valeriju Cepkalu koji je nakon toga otišao u Rusiju, u strahu od uhićenja. Egzili oporbenjaka u inozemstvu i širenje straha u zemlji pridonijet će međunarodnoj izolaciji Lukašenkova režima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SV
Svarogov
13:54 13.08.2020.

Zakuhala dobru , smrdljivu kasu i pobijegla .

MP
Miroslav.P
23:11 12.08.2020.

Ja sam vec pisao daje Tihonova dala se petama vjetra tu u Moskvi na TV sinoc rekli.Nece tu bit nikakav Majdan neki nasi nikako razumit kao naprimjer rimac444. Rimac gledaj blazenstvo na Americkin ulican i demokraciju blazeni. Znaju Rusi kako je bilo devedesetih i sad.Nemoze netko vladat ko osvoji deset procenata zemljom Eto moji domaci Amerikanci uzalud navijate .

RI
rimac444
22:42 12.08.2020.

Kada će dragi nam i blizak slavenski ruski narod steći hrabrosti i srušiti svog diktatora ? Tužno je da taj veliki narod nikada u povijesti nije živo u demokratskom društvu, slobodama, poštivanju osnovnih ljudskih prava