otežano diše

Liječnici o Trumpovu zdravstvenom stanju: 'Ovaj pacijent nije dobro', 'Njegova energija nije stvarna'

Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump poses without face mask as he returns to the White House after being hospitalized at Walter Reed Medical Center for coronavirus disease (COVID-19), in Washington
Foto: Ken Cedeno/DPA/PIXSELL
Trump Departs WRNMMC
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
President Donald J. Trump arrives to the White House after days of treatment for COVID19.
07.10.2020.
u 14:54
Ovako izgledaju pacijenti kad značajan dio njihovih pluća ne može izmjenjivati kisik i ugljični dioksid, rekao je prof. dr. Bob Wachter
Pogledaj originalni članak

Donaldu Trumpu zaraza koronavirusom potvrđena je u četvrtak, a u petak je zbog opadanja razine kisika u krvi prebačen iz Bijele kuće na liječenje u obližnju vojnu bolnicu Walter Reed nadomak Washingtona. Izašao je iz bolnice nakon tri dana i potom objavio je kako se odlično osjeća. Skinuo je masku dok je pozirao ispred Bijele kuće, a emitirane snimke izazvale su niz komentara na društvenim mrežama, uključujući i one liječnika koji tvrde kako se prema njegovom disanju može vidjeti da je u poprilično lošem stanju. 

Na snimkama se vidi kako američki predsjednik otežano diše, a neki su komentirali kako se vidi da trpi bolove. Otežano disanje jedan je od simptome koronavirusa od kojeg boluje, a on zbog svoje dobi od 74 godine spada u rizičnu skupinu. Uz to je i pretio, što njegovo stanje može još pogoršati. 

– Predsjednik je hodao kao da pati od otežanog disanja. Napravio je oko 60 koraka (dvaput je zastao) i popeo se uz 30-ak stepenica. Kolika je bila njegova zasićenost kisikom prije napuštanja bolnice Walter Reid? Njegova ''energija'' nije stvarna, vjerojatno se radi o nuspojavi steroida (deksametazona, op. a.). Puno je drugih problema – napisao je dr. Talmadge King Jr., dekan na USCF-u, jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta na polju medicine. King je, inače, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za bolesti pluća, prenose 24sata

VIDEO Trump napustio bolnicu: "Osjećam se zaista dobro. Ne bojte se Covida. Brzo se vraćam u kampanju!!!"

Njegovu procjenu podržao je i njegov kolega s fakulteta, prof. dr. Bob Wachter koji je poručio: 

"Ako je ikad bilo ikakve sumnje u vezi stanja pluća, ova slika govori više od 1000 riječi. Ovako izgledaju pacijenti kad značajan dio njihovih pluća ne može izmjenjivati kisik i ugljični dioksid. Istinski zastrašujući osjećaj." 

Izvanredna profesorica kliničke medicine na prestižnom američkom sveučilištu Stanford dr. Lucy Kalanithi također je potvrdila da Trump uistinu ima problema s disanjem. 

"Kao liječnica, osjećam intenzivnu empatiju dok gledam ovo. Ovaj pacijent nije dobro", komentirala je dr. Kalanithi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

NE
Neutralac
15:44 07.10.2020.

Recmo kad bi Trump spasio dijete od morskog psa, rekli bi da izgladnjuje jadne morske pse... Eto gdje su mediji danas ukljucujuci i V.L....

Avatar Jopa
Jopa
15:02 07.10.2020.

Da parafraziram staru arapsku poslovicu: "Mediji laju, Trump pobjeđuje na izborima." :-) MAGA 2020!

KE
Kentucky
15:01 07.10.2020.

Koja je pozadina citiranih ljecnika? Dosta vise manipuliranja.