Semafor protiv Jamajke

Liberal Lindner odlučuje hoće li nova vlada imati lijevi ili desni predznak

Foto: REUTERS
Liberal Lindner odlučuje hoće li nova vlada imati lijevi ili desni predznak
04.10.2021.
u 12:50
Da se pita njemačke građane, oni bi velikom većinom izabrali Semafor koaliciju jer u njoj su jedine tri stranke koje su na izborima ostvarile bolji rezultat nego na izborima 2017. godine, a novi kancelar bi postao Olaf Scholz, koji je do pobjede na izborima vodio SPD.
Pogledaj originalni članak

Tjedan dana nakon njemačkih parlamentarnih izbora relativni pobjednici Socijaldemokratska partija (SPD) prva je jučer u Berlinu počela pregovore o vladajućoj koaliciji sa strankom Zeleni i liberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP).

SPD je jučer u rano popodne započeo odvojene pregovore sa Zelenima i FDP-om, s kojima želi stvoriti crveno-zeleno-žutu, tzv. Semafor koaliciju. Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), drugoplasirani na izborima s najgorim rezultatom demokršćana u povijesti, sinoć su također u Berlinu počeli pregovore s FDP-om o mogućem stvaranju crveno-žuto-zelene, tzv. Jamajka koalicije.

Da se pita njemačke građane, oni bi velikom većinom izabrali Semafor koaliciju jer u njoj su jedine tri stranke koje su na izborima ostvarile bolji rezultat nego na izborima 2017. godine, a novi kancelar bi postao Olaf Scholz, koji je do pobjede na izborima vodio SPD. No kako SPD i Zeleni ne mogu sami sastaviti vladu, prisiljeni su u pomoć pozvati FDP s kojima se programski razilaze u mnogim pitanjima, a najviše u poreznoj politici i zaduživanju. Da bi premostili te razlike i postigli kompromis SPD, Zeleni i FDP, krenuli su u sondiranje svojih programa tražeći mjesta koja ih spajaju.

– Želimo pronaći više od najmanjeg zajedničkog nazivnika – poručili su lideri SPD-a Olaf Scholz, Zelenih Annalena Baerbock i FDP-a Christian Lindner. Uvjeren da su razlike unutar Semafor koalicije nepremostive, kancelarski kandidat CDU Armin Laschet počeo je pregovore s demokršćanima programski vrlo bliskim FDP-om. No, unutar samoga CDU postoje veliki pritisci da Laschet prihvati poraz i zbog izbornog debakla podnese ostavku. Stoga je lider FDP-a Lindner napravio pritisak na CDU/CSU.

– Najprije se međusobno dogovoriti želite li preuzeti vlast – poručio im je Lindner, čovjek koji drži ključeve nove vlade u Berlinu

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.