Lavine na Biokovu, GSS spašavao iskusne izletnike

Foto: HGSS
Lavine na Biokovu, GSS spašavao iskusne izletnike
13.02.2010.
u 14:20
– Vremenski uvjeti bili su doslovno pogibeljni, ali zahvaljujući pravodobnoj akciji spašavanja, sve je prošlo bez ikakvih posljedica – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.
Pogledaj originalni članak

SPLIT, GOSPIĆ – Snijeg je posvuda donio nevolje. Na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri, ima ga 150 centimetara, a danas ujutro i dalje je padao.

Lavine na Biokovu
Bilo je i nekoliko lavina na vrhovima i strminama, i to od po četiri metra, pa je iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj upućeno upozorenje izletnicima neka ne odlaze u planinu dalje od prijevoja Staza. Tako je i izlet trojice prijatelja iz Otoka kod Sinja u vikendicu na snijegom zametenoj Kamešnici u petak poslijepodne završio trosatnom akcijom HGSS-a u kojoj su bile angažirane splitske i zadarske snage, kao i ralica Županijskih cesta koja im je krčila put.

Na izlet su krenuli autom koji im je zapeo u snijegu, pa su nastavili pješice. Iako planinu dobro poznaju, zbog snijega i magle izgubili su se, pa su u 17.49 nazvali Centar 112. Obaviještena je policija u Sinju i GSS, a 20-ak pripadnika iz Splita izgubljene je muškarce pronašlo nakon 21 sat.

Nemoguće preživjeti noć
– Vremenski uvjeti bili su doslovno pogibeljni, ali zahvaljujući pravodobnoj akciji spašavanja, sve je prošlo bez ikakvih posljedica – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Akcija je završena u 23.30 kada su muškarce s Kamešnice dovezli u Otok.
– Treba biti oprezan. Ljudi se moraju dobro opremiti ako idu u planine. Sunce je vrlo varljivo i čim nestane, temperatura se spušta vrlo nisko. Nemoguće bi bilo preživjeti noć – upozorava Prizmić.

Snijeg već danima stvara probleme i u Lici i Gorskom kotaru iako se vrijeme konačno malo smirilo. Posljednje pahulje u noći na subotu podebljale su snježni pokrivač za dodatnih dva do pet centimetara, pa su Delnice sa 90 centimetara i dalje rekorder, sa 80 centimetara slijede ih Plitivička jezera, a u Otočcu je visina snijega od 27 centimetara u granicama koje su ondje uobičajene za ovo doba godine. Polovicom dana oblaci su se razišli, što je donijelo pozitivne vrijednosti temperature, no prema prognozama, vedra noć sa subote na nedjelju ponegdje će je spustiti i na -10 stupnjeva.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Robinzon
Robinzon
08:42 14.02.2010.

Svim spašenim odmah ispostaviti račun za spašavanje.