OGLASILI SE I HRVATSKI KUPCI

Kupci šokirani povećanjem cijena u Ikei: 'Umalo me infarkt pogodio'

Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
The company's logo is seen outside an IKEA Group store in Pace near Rennes
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Blagajnici u robnoj kući Ikea tijekom otvorenja nisu imali gužvu
Foto: Facebook screenshot
Cijene kreveta u Ikei
31.12.2021.
u 09:04
Ikea je povećala cijenu svog namještaja do 50 posto, za što okrivljuje povećanje troškova u lancu opskrbe uzrokovano Covid-19, navode Britanci.
Pogledaj originalni članak

Ikea, jedan od najvećih svjetskih koncerna za prodaju namještaja, ranije je ove godine upozorio kako će cijene njegovih proizvoda rasti zbog uskih grla u otpremi sirovina iz Azije u Europu. Čini se da se to upozorenje počelo ostvarivati posljednjih dana nakon Božića.

Mnogi kupci diljem Europe požalili su se da su cijene naglo porasle, a navode to i naši građani.

Ikea je povećala cijenu svog namještaja do 50 posto, za što okrivljuje povećanje troškova u lancu opskrbe uzrokovano Covid-19 - piše Guardian.

- Nažalost, došlo je do značajnog povećanja troškova u cijelom opskrbnom lancu, uključujući sirovine, transport i logistiku. Kako to još uvijek traje, morali smo povećati cijene mnogih naših proizvoda - objavio je na Twitteru glasnogovornik Ikee.

- Od početka pandemije, Ikea je uspjela apsorbirati značajno povećanje troškova u cijelom opskrbnom lancu, zadržavajući cijene što je moguće nižima i stabilnijima. Sada, kao i mnogi drugi trgovci, morali smo podići cijene kako bismo ublažili utjecaj na naše poslovanje - priopćili su iz Ikee te dodali:

- Povećanje cijena varira, ali ostaje u skladu s onim što vidimo na globalnoj razini u Ikei, što je otprilike 9 posto prosječnog povećanja u različitim zemljama i asortimanima proizvoda. Pristupačnost ostaje u srcu našeg poslovanja, a naš fokus će uvijek biti na tome da nastavimo nuditi kvalitetan, održiv kućni namještaj po pristupačnoj cijeni.

Hrvatski kupci također se žale kako su cijene porasle preko noći. Jedna korisnica objavila je u Facebook grupi 'Ikea second hand Croatia' da je cijena jednog kreveta u samo nekoliko dana skočila s 2999 kuna na 3499, nakon čega su se oglasili i drugi korisnici.

Foto: Facebook screenshot
Cijene kreveta u Ikei

- Potaknuta ovom objavom išla sam vidjeti stvari koje imam u košarici i mnogo toga je poskupjelo preko noći - navela je jedna korisnica, a druga je dodala:

- I ja isto, umalo me infarkt pogodio.

- Prije dva dana smo u Ikei složili smo dva pax ormara i umivaonik s elementima. Trebali smo jučer doći kombijem i platiti. Kako smo bili spriječeni, muž je otišao danas. Kad je došao na info pult po narudžbenicu na temelju tih ponuda ostao je u šoku... - navela je još jedna korisnica.

Svoje iskustvo o porastu cijena sirovina podijelila je još jedna korisnica iz spomenute Facebook grupe.

- Moj suprug se bavi izradom namještaja po mjeri već jako dugi niz godina. Cijene sirovine itekako su skočile, i to neke stvari za 200 posto. Stvarno ne znam zbog čega je došlo do toga ali situacija je takva da su svi prisiljeni dizati cijene, u suprotnom radi s velikim minusom. Svi koji su dogovorili posao prije par mjeseci su se itekako usrećili i to za popriličan iznos jer sve što se dogovaralo zadnjih mjesec dana je krenulo po novim cijenama budući da dobavljači diktiraju istu - navela je.

Video - Zdravko Marić o rastu razine cijena u sedam zemalja koje su uvodile euro

EKSKLUZIVNO

Zdravko Marić otkriva kako će štititi građane od inflacije i poskupljenja i što nas čeka u novoj godini

Hrvatska je u godini iza nas nadoknadila oštar pad gospodarske aktivnosti iz 2020. godine te u novu godinu kroči kao siguran kandidat za ulazak u eurozonu već od 2023. godine. U razgovoru za Obzor ministar financija Zdravko Marić otkriva buduće poteze Vlade i objašnjava kako stojimo s reformama koje su preduvjet za korištenje bespovratnih sredstava iz novog europskog programa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

GR
gravitacija
10:11 31.12.2021.

Dva puta bio i nisam pronašao ništa posebno, vrijedno i kvalitetno. Ukoliko i je neki komad kvalitetniji odmah je i cijena bila astronomska. Za te novce i kvalitetu ne moram ići u IKEU a mogu proći bolje i jeftinije.

Avatar neugodan
neugodan
11:22 31.12.2021.

Treba zabraniti izvoz drvne sirovine. Svima naloziti da moraju preraditi drvo u finalni proizvod. Hrvatske sume su leglo kriminala o okojem nitko ne prica!!!

HE
Herceg56
09:34 31.12.2021.

Oklagije,ormare,krevete,stolove,stolice...,sve se to može kod nas proizvoditi i prodavati Ikei,a mi glupi,ludi..!!!