CARSTVO KRUMPIRA

'Krumpir je podbacio u cijeloj Europi. U Hercegovcu ga ima dovoljno za Čipi čips'

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
'Krumpir je podbacio u cijeloj Europi. U Hercegovcu ga ima dovoljno za Čipi čips'
13.09.2021.
u 08:13
Proizvodnja industrijskog krumpira u Hercegovcu i okolnim selima čini više od 50% ukupne hrvatske proizvodnje te vrste krumpira, a zajedno s konzumnim oko 10%.

Praši se ovih dana zemlja oko Hercegovca, kao da je spaljenu sušom i donedavnim visokim temperaturama vjetar namjerno kovitla u zrak. No, kako se spušta zavjesa od ilovače, pred okom promatrača izranjaju moćni suvremeni strojevi iza kojih na njivama ostaju pravilni redovi manjih i većih gomolja. Sezona vađenja industrijskog krumpira u Moslavini, ali i Međimurju, Slavoniji i Baranji, službeno je počela, što znači da će većina tih dragocjenih plodova s polja možda još isti dan u preradu u hrskave žute “dukate”. I ne bilo kakve – riječ je o prvom hrvatskom brendu prženih krumpirića Čipi čips, oko kojega je poljoprivrednike ovog najbogatijeg bjelovarsko-bilogorskog kraja još 70-ih prošlog stoljeća okupio Franck, a posljednjih ga je godina nakon kratkog joint venture partnerstva naslijedio Intersnack Adria. Inače, tradiciju uzgoja krumpira u današnje moslavačko carstvo krumpira, između Garešnice i Grubišnog Polja, donijeli su Česi.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadržaj s potpisom.

Ključne riječi


Komentari 1

TO
Toby
13:22 13.09.2021.

Osupnut sam!