Pozadina napada

Kršćani su na Šri Lanci oduvijek bili potlačeni i diskriminirani

Foto: Reuters/PIXSELL
Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Ekpslozije u Šri Lanci
21.04.2019.
u 12:14
Prema izvještaju Radio Vatikana u siječnju 2014. nasilne su skupine napale tri pentekostalne crkve, a barem je jednu od spomenutih skupina predvodio budistički redovnik
Pogledaj originalni članak

Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za koordinirane krvave terorističke napade na crkve i hotele na Šri Lanci, u kojima je poginulo više od 150 ljudi, a više stotina je ranjene a među njima veliki broj stranaca, iz obavještajne službe tvrde da su već upozorili policiju da poveća stanje pripravnosti, pogotovo sakralnih objekata, s obzirom na to da su imali jake indicije o mogućnosti terorističkih napada u vrijem Uskrsa. Obavještajna služba Šri Lanke nije dala objašnjenje niti je naglasila tko su potencijalni teroristi , da li se radi o islamističkim radikalistima povezanim s ISIL-om ili pak o pripadnicima hinduizma Tamilima ili sinhaleška budistička skupina Bodu Bala Sena (Budističke sile moći).

Kršćani, kojih ima 1,2 milijuna od ukupno 21 milijun stanovnika, na Šri Lanci su oduvijek bili potlačeni i diskriminirani, a njihove crkve su bili česta meta napada budističkih ekstremista koji čine više od 75% stanovništva. Naime, povećanje protukršćanske nesnošljivosti prouzročeno je hinduističkim radikalizmom koji pojam nacionalizma povezuje s pojmom religije, te stoga postaje sastavnica nacije.

Pogledajte video nakon napada:

Iako se u zapadnoj kulturi budistički redovnici predstavljaju kao neosporno smirene i miroljubive osobe, kršćani i muslimani, te sve ostale manjine u Šri Lanki vjerojatno imaju drukčiju sliku. Agresija budističke većine protiv manjina u Šri Lanki u naglom je porastu od završetka građanskog rata koji je trajao od 1983. do 2009. a vodio se između pripadnika hinduizma Tamila i budista Singaleza i u koje je poginulo više od 100 tisuća osoba dok ih je više od 300 tisuća bilo protjerano.

Prema izvještaju Radio Vatikana u siječnju 2014. nasilne su skupine napale tri pentekostalne crkve, a barem je jednu od spomenutih skupina predvodio budistički redovnik. U drugom incidentu su prilikom anti-muslimanskih prosvjeda četiri osobe ubijene, 80 ih je bilo ozlijeđeno dok ih je 10.000 bilo prisilno iseljeno; čitava su susjedstva spaljena, a kuće opljačkane.

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
Foto: Reuters
Eksplozije u Šri Lanci
Foto: Instagram
Ekpslozije u Sri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Sri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Sri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
Eksplozije u Sri Lanci

Papa Franjo je svojom posjetom toj zemlji 2015.godine želio pridonijeti pomirenju. Međutim, odmah se oglasila sinhaleška budistička skupina Bodu Bala Sena (Budističke sile moći) koja krivi europske Crkve, a kolonijalizam u južnoj Aziji opisuju kao „brutalni napad zapadnih kršćanskih vojski na poticaje Vatikana, Nizozemske reformirane crkve i Engleske crkve, tražeći da se "papa Franjo ispriča budistima za užase koje je kršćanska kolonijalna vlada počinila u južnoj Aziji.’ Takve su skupine postale popularne u Šri Lanki i Burmi jer vlada osjećaj da je budizam pod opsadom. Često ističu kako su prije 1000 godina – prije širenja islama i zapadnih carstava, gotovo sve azijske zemlje bile budističke. Obraćanja na kršćanstvo gledaju kao još jedan, suptilniji oblik kolonijalizma te često „ekspanzionističke“ kršćanske skupine, a osobito muslimani, postaju njihove mete.

U ovakvoj situaciji katolički vođe pokušavaju održavati dobre odnose s umjerenim budističkim čelnicima. Osnovni problem za kršćane manifestira se u religijskom nacionalizmu budista unatoč tomu što je Šri Lanka, prema ustavu, sekularna i socijalistička zemlja. Budizam je u praksi državna religija, kršćani su tretirani kao „sumnjivi elementi“ te ih se često špijunira, zlostavlja i proganja. Osim toga država je desetljećima bila rastrgana ratom protiv Tamilskih tigrova te je demokratsko društvo tek u povojima.

Budući da je budizam većinska religija, državne institucije i pojedinci svakog građanina percipiraju kao budista. Takvo stanje ohrabruje budističke radikale, pogotovo u zabačenijim dijelovima zemlje. Zbog dugogodišnjeg rata tamilski narod, a posebno oni koji su kršćani tretirani su kao građani drugog reda. Slično je i sa Singalcima koji su kršćani. Budistička većina prema njima gleda sa sumnjom jer ih smatraju „zapadnjacima“ i „Portugalcima“, tj. stranim kolonizatorskim elementom u njihovoj zemlji. Percepcija kršćanina je i dalje kao kolonizatorskog osvajača bez obzira kojoj nacionalnoj skupini Šri Lanke on pripadao.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

MO
morejeslano
12:47 21.04.2019.

Policija u Šri Lanci upravo ovjavila da muslimanske extremne skupine stoje iza napada, nikakvi budisti.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:34 21.04.2019.

Ha, ha, ha... Budisti su poznati po svojoj miroljubivosti. Naravno, to ne znaci da i neki od njih ne mogu pociniti nasilje, ali ova teza je pretenciozna i ne zasluzuje naslov u bilo kojim novinama ciji novinari i editori drzi do sebe. Ovaj teror ima sve karakteristike islamistickih krvoloka...

IK
Ikonoklast
12:32 21.04.2019.

Pčele su krive za požar u Notre dameu i 1000 crkava prosle godine u Francuskoj, Dalaj Lama i Buda su krivi za pokolj u Sri Lanki. Sve je jasno, slucaj je zatvoren, svi zadovoljni, i Merkel i Junker i Makron i Plenki i are ju sirijus..