Autohtoni proizvodi

Krčki pršut i drugi proizvodi na poštanskim markama i u svjetlu Bandićevih fontana

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Krčki pršut i drugi proizvodi na poštanskim markama i u svjetlu Bandićevih fontana
10.04.2018.
u 06:45
Očekuje se da će do kraja godine još sedam autohtonih proizvoda iz Hrvatske dobiti zaštićene oznake EU.
Pogledaj originalni članak

Dan zaštite zemljopisnog porijekla krčkoga pršuta, koji je 14. travnja prije tri godine bio prvi naš proizvod zaštićen u EU, ove će se godine obilježiti kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U povodu toga u Zagrebu će ovoga tjedna prometovati tramvaji s oznakom hrvatskih zaštićenih proizvoda, a uvečer 13. i 14. travnja u igri vode i svjetlosti u fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice reproducirat će se zaštićene oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Dubrovnik će ta dva dana biti domaćin Dana hrvatskog pršuta, dok će Hrvatska pošta 12. travnja prvi put izdati prigodnu seriju poštanskih marki s motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.

– Hrvatska danas ima 19 registriranih naziva proizvoda i po tome s Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto u EU. Svaki kraj lijepe naše ima proizvod koji je jedinstven u svijetu, to je naša tradicija i naše bogatstvo – kazao je ministar Tomislav Tolušić. Osim krčkog pršuta, zaštitili smo i istarski, drniški i dalmatinski pršut, zagorskog purana, lički krumpir, neretvansku mandarinu..., a do kraja 2018. zaštitu EU trebali bi dobiti i paška sol i sir, lička janjetina, zagorski mlinci, bjelovarski kvargl, rudarska greblica i varaždinski klipič.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
Stipan
09:41 10.04.2018.

Krčki pršut . A na cijelom Krku niti jedne svinje.