Nastavak pritiska

Kraj blokade Gaze traži i tajnik UN-a, Izrael spreman poslušati SAD

Foto: AFP
Kraj blokade Gaze traži i tajnik UN-a, Izrael spreman poslušati SAD
03.06.2010.
u 22:35
Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon zatražio je od Izraela trenutnu obustavu blokade pojasa Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon pritiska SAD-a voljan je razmotriti slabljenje pomorske blokade.
Pogledaj originalni članak

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon zatražio je od Izraela trenutnu obustavu blokade pojasa Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon pritiska SAD-a voljan je razmotriti slabljenje pomorske blokade. DPA i AFP citirali su šefa UN-a koji je u New Yorku izjavio da je blokada “kontraproduktivna, da nije najbolje rješenje te da je i nepravedna jer godinama kažnjava nedužne građane”. Za napad izraelske vojske na humanitarni konvoj šef UN-a je rekao da se to moglo izbjeći da je izraelski politički vrh slušao što im je govorio posljednjih mjeseci.

Izjavio je da je od krvoprolića u međunarodnih vodama pred Gazom razgovarao s mnogim državnicima, pa tako i Angelom Merkel koja je također zahtijevala trenutni prekid blokade. Na brodovima se nalazilo i nekoliko njemačkih parlamentaraca. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD-a Philip Crowley novinarima je kazao da je Izrael dobio uputu da se s prepraćenom flotom postupa oprezno i suzdržano, jer su se na brodovima nalazili brojni civili, među kojima i američki državljani.

Obamina sućut Erdoganu

Izraelski Haaretz piše da je Benjamin Netanyahu izjavio da bi se blokada ubuduće trebala fokusirati na sprečavanje krijumčarenja raketa i oružja u, kako je rekao, “iransku luku u Gazi”. Haaretz to tumači kao rezultat pritiska administracije iz Washingtona koja je proteklih dana vrhu Izraela poručivala da se blokada u ovom obliku više ne može nastaviti i zahtijevala prekid ograničavanja dostave potrepština za 1,5 milijuna stanovnika pojasa Gaze. Državna tajnica HIllary Clinton nazvala je blokadu "neodrživom".

Danas je u Turskoj sahranjeno devet aktivista iz Turske, povodom čega je Barack Obama turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu izrazio duboku sućut. Erdogan je u razgovoru napad na brodove nazvao kršenjem međunarodnog prava te je od Izraela zatražio oslobađanje uhićenih Turaka, izručenje tijela svih poginulih i još jednom pozvao na prekid blokade. Izraelski Jerusalem Post pak piše da je Južnoafrička Republika povodom napada povukla svog veleposlanika iz Tel Aviva, a osim teksta o sprovodu u Turskoj, kojem je u Istanbulu prisustvovalo 10.000 ljudi, donosi i analizu o odnosima Turske i Izraela.

Izraelski tisak upozorava

Podsjeća se da su Turska i Izrael godinama blisko surađivali politički, gospodarski i vojno, što je Izraelu bilo od strateške važnosti zbog neprijateljskog okruženja. No, u posljednje vrijeme otkazuju se vojne vježbe dviju zemalja, Turska čak organizira manevre sa Sirijom. U analizi se navode i strahovi u Izraelu da sa sljedećom humanitarnom flotom Turska ne pošalje i vlastite ratne brodove kao osiguranje. Podsjeća se da je Izrael imao dobre odnose i s Iranom do islamske revolucije 1979., no da odnose s Jeruzalemom zaoštrava i Egipat te da bi prekid turskog savezništva s Izraelom, što je Erdogan nakon napada na brodove dao naslutiti, Izrael vojno opteretilo do krajnjih granica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

MM
Mladen Miletić
22:58 03.06.2010.

KIarakter Američke politike kada eto teškom mukom malo shavate da su se osramotili pred cijelim svjetom, kao marva; sa tom politikom; onda hajde sada malo nečemo dat Izraelu licencu dati da ubijaju naveliko i posade civilnih brodova i koga god zažele kao da su najobičniji Palestinici za odstrel ...

OB
-obrisani-
23:40 03.06.2010.

Treba blokirati izrael jer se jedini učinkovito bori protiv islamskih fundamentalista . Pa nisu židovi gomila smeća koja gradi džamije u zahvalu za poklane sunarodnjake od strane muslimana

OB
-obrisani-
22:57 03.06.2010.

Sve su to teroristi ! I Ki Moon, i Merkelica, i onaj jado iz South Africa, i Obama je nesto sumnjiv u zadnje vrijeme......