preko krvnih žila

Kontrancepcijski implantati migrirali ženama u pluća, završile na operacijama

Foto: Getty Images
Kontrancepcijski implantati migrirali ženama u pluća, završile na operacijama
31.10.2019.
u 21:10
Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.
Pogledaj originalni članak

Dvije mlade Francuskinje koje su ugradile kontracepcijski implantat ispod kože doživjele su teške komplikacije jer im je implantat migrirao u pluća, upozorilo je u četvrtak francusko Udruženje žrtava plućne embolije i moždanog udara povezanog s hormonalnom kontracepcijom (AVEP).

Udruženje navodi da su ih dvije žene kontaktirale 2017. odnosno 2019. kako bi ih obavijestile o tome što im se dogodilo: implantat im je migrirao preko krvnih žila u plućne arterije izloživši ih velikom riziku.

"Obje su se podvrgnule više složenih kirurških zahvata kako im se izvadilo implantate iz žila i jedva su izbjegle uklanjanje dijela pluća", navodi se u priopćenju.

Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.

"Francuska agencija za lijekove (ANSM) do sada je obaviještena o 30 slučajeva migracija implantata Nexplanona u plućnu arteriju", kazala je ta agencija, a prvi slučajevi zabilježeni su 2016.

Implantat koji proizvodi Merck svake godine ugradi oko 200.000 žena.

British Medical Journal objavio je u srpnju sličan slučaj koji se dogodio 31-godišnjoj Portugalki, koja je implantat ugradila 2017.

Riječ je bila o Merckovu Implanonu NXT.

Takvi slučajevi su jako rijetki, a glavni čimbenici rizika su preduboko usađivanje implantata i intenzivne fizičke vježbe nakon zahvata, ističu autori članka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.