O Šešelju

Je li Kolindino pismo UN-u preuranjeno? 'Jako je razumno, ali nisam siguran tko ga piše'

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Je li Kolindino pismo UN-u preuranjeno? 'Jako je razumno, ali nisam siguran tko ga piše'
19.01.2015.
u 09:23
Je li pismo UN-u Kolinde Grabar-Kitarović o Šešelju preuranjeno?
Pogledaj originalni članak

“Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće sigurnosti utemeljilo Haaški sud. Stoga tražim od vas da poduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor. Ključno je da sud donese presudu u slučaju što prije kako Šešelj smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Stoga, tražim od vas i Vijeća sigurnosti da inzistirate da sudsko vijeće donese usmenu presudu bez odgode u slučaju Šešelj, a potom da objavi obrazloženje.”

Glavna je to poruka pisma koje je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Zaobišla Haag

Takvim odabirom adresanta Kolinda Grabar-Kitarović postigla je dva cilja. Ispunila je najavu, ponovljenu i prošlog tjedna kad je raspravno vijeće Haaškog suda odbacilo zahtjev tužiteljstva da se Šešelju ukine privremena sloboda, da će kontaktirati s UN-om, ali i zaobišla formalno nižu instancu, Haaški sud, te se izravno obratila UN-u koji je preko Vijeća sigurnosti taj sud i osnovao i u kojem su se prije nekoliko mjeseci mogle čuti oštre riječi na račun Šešeljeve privremene slobode, od osude SAD-a i drugih članica do izjave veleposlanika Hrvatske Vladimira Drobnjaka da je puštanje Šešelja “cerek u lice svim žrtvama”. O žrtvama govori i Kolinda Grabar-Kitarović.

Vojislav Šešelj je optužen 2003., suđenje mu je završilo 2010., ali dosad nije donesena presuda.

“Po svim standardima, ovo je kašnjenje neuspjeh ICTY-ja. Žrtve zaslužuju bolje”, poručuje te apelira da, umjesto da se presuda čeka do kraja godine kako je najavljeno, Šešelju u lipnju bude izrečena usmena presuda, a sud bi imao dovoljno vremena da objavi pisano mišljenje koje će objasniti presudu. Kolinda Grabar-Kitarović propituje uvjete puštanja na privremenu slobodu.

“Iz razloga koji nisu posve jasni sud mu nije odredio uobičajene uvjete. Nije tražio da se suzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu”, navodi u pismu.

Moglo je i pričekati

I dok sukreator vanjske politike, Ministarstvo vanjskih poslova, nije imao komentar na pismo, politički analitičari slažu se da je pismo Kolinde Grabar-Kitarović korektno i dobro.

– Pismo je jako razumno, ali nisam siguran tko ga piše. Kolinda Grabar Kitarović politički jest nedvojbeno predsjednica, no još nema formalnu poziciju i bojim se da u UN-u, za razliku od Hrvatske, zbog toga neće imati velikog efekta. No taj je problem manje važan, sadržaj je prihvatljiv i smatram da ga je mogla mirno za mjesec dana napisati kao predsjednica u funkciji – objašnjava Puhovski.

Analitičar Davor Gjenero ističe kako je pismo “vrlo korektno, normalno, umjereno te da je riječ o pokušaju da se ispune izborna obećanja i preuzeta politička obveza”. On pak kao veliki problem u rješavanju pitanja Šešelja vidi činjenicu da je fokus na funkcioniranje Haaškog suda u Vijeću sigurnosti drastično pao.

– U svakom slučaju, pismo je dobro i neće ni na koji način štetiti – poručuje Gjenero.

>> Grabar Kitarović poslala pismo UN-u, traži da se Šešelj vrati u zatvor

>> Haaški sud odbija vratiti Šešelja u pritvor: Njegove izjave nisu prijetnja svjedocima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 167

VE
verakruz
09:37 19.01.2015.

Već prvi potezi novoizabrane Predsjednice ulijevaju mi nadu da Hrvatska ni propala. Ogorčene i raspamećene izjave , od Pupavca, preko nekog Crnogorca,Ljajića, do ovog Olujića, govore mi da su ovi potezi Kolinde nešto na što srpska strana nije računala. Oni su računali da će Josipović pobijediti, te u zboru sa Vesnom Pusić štititi njihove interese, a gurati pod tepih hrvatske nacionalne interese, kao što su radili cijelo vrijeme. Isto je i sa bošnjacima u BiH, nakon izjave da će podržati treći entitet ako ga Hrvati u BiH zatraže. Svi su se digli na 4 noge, a to je dokaz koliko je dosadašnja klika sa Pantovčaka i Banskih Dvora zaključala hrvatske interese u sef na dnu mora i nisu ga dali otključati. Bravo Kolinda, Bog te blagoslovio i poživio, ne odustaj, Hrvatski narod u tebi vidi našu spasiteljicu!

Avatar johny21
johny21
09:32 19.01.2015.

Nije preuranjeno, trebalo se reagirati kada su krenula šuškanja da će se Šešelja pustiti iz pritvora!

DU
Deleted user
09:30 19.01.2015.

Esdipi kadrovi, svikli na učmalost i pasivnost, dolazak na posao oko 11 h - sluđeni su servis-volej igrom koju im nametnula Kolinda Grabar Kitarović. Osobito što je u startu pokazala da BG s njom neće biti lako, a za razliku od sjetnih pogleda prema BG od Pusićeve, Milanovića i Josipovića (prva ljubav zaborava nema). Upravo to - dakle proaktivnu predsjednicu, koja se ne stidi hrv. zastave, to su željeli oni koji su joj podarili glasove.