Peticija

'Zahtijevamo da se za bolesne mališane odmah odobri dotacija od 10,5 mil. kuna'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
'Zahtijevamo da se za bolesne mališane odmah odobri dotacija od 10,5 mil. kuna'
19.06.2017.
u 09:24
- Tražimo da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, i to već od narednog mjeseca.
Pogledaj originalni članak

Provoditelji peticije ''Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život'' obratili su se premijeru Andreju Plenkoviću nakon što je u samo četiri dana peticiju potpisalo više od 29 tisuća građana. Evo što su, između ostalog, iznijeli u obraćanju: 

"Poštovani predsjedniče Vlade RH, obraćamo Vam se uime potpisnika peticije koju je u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja potpisalo 29.182 građana, a potpisi i dalje pristižu putem interneta. Ovako široka i brza podrška građana iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, zahtjevima peticije daje nam legitimitet da od Vas i Vaše Vlade u cijelosti, a posebno od ministra zdravstva, tražimo da Vlada odmah preuzme odgovornost za ispunjenje naših zahtjeva.

Peticiju su pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i programa ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije, a zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. Bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavljanje novog lijeka nedavno registriranog na razini EU, no ne i u RH, što je također problem, a koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja ove djece, no dosad bezuspješno. HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguće direktno interventno nabavljanje lijeka od bolnice. Usput ističemo da je lijek već dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji, no ne i u Hrvatskoj.

Ovaj je akutni problem u javnost iznio v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević, naglasivši da je to odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavljanje lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.  

U samom tekstu peticije naglasili smo, a ponavljamo i na ovom mjestu, da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima. Naši se zahtjevi odnose na gorući problem sedmoro djece, ali i na sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama te stoga od Vlade RH tražimo:

1.) da u ponedjeljak 19. lipnja na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. Izvor financiranja svakako može biti ili proračunska pričuva ili HZZO.

2.) da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb i to već od sljedećeg mjeseca.

3.) da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu s fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe. Naime, očito je da aktualni mehanizmi, uključujući I Fond za skupe lijekove, pravodobno i primjereno ne odgovaraju na goruće potrebe.

Želimo naglasiti da je ovo pitanje proračunskih prioriteta i da Vam je gotovo 30 tisuća građana jasno poručilo da zdravlje za sve smatraju neupitnim prioritetom financiranja u ovoj državi.

Podsjećamo na dugogodišnju praksu dodjele sredstava iz proračunske zalihe na sjednicama Vlade RH, uz vrlo šture informacije za javnost, posebno kada se takve odluke donose na zatvorenim sjednicama. Ovoga puta Vas molimo da Vlada RH sredstva proračunske zalihe dodijeli u hitnu svrhu oko koje postoji široki konsenzus u društvu te da građani i svi akteri o tome budu transparentno izviješteni. Ako Vlada procijeni da je primjereniji izvor financiranja HZZO, tražimo da Vlada RH isplatu dodatnih sredstava bolnici u ovu svrhu danas naloži HZZO-u.

Djeca u Klaićevoj ne mogu čekati da se raspetljaju proceduralne zavrzlame unutar sustava zdravstva da bi započela liječenje –njima to njihovo zdravlje ne dopušta. Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je ovoj djeci dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci", navode provoditelji peticije u svom obraćanju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar nekakav
nekakav
10:23 19.06.2017.

mislim da ovome članku ne bi trebalo dati mogućnost komentiranja. možeš biti protiv davanja novca, jer se radi o djeci, al time stvaraš presedan, i mnoge će grupacije tražiti isto. pa ćeš biti proglašen lošom osobom, i tako u krug. kao što je rekao neku večer jedan doktor, to se pitanje ne bi smjelo postavljati doktorima, a on sam ne zna kome. dal mi kao društvo imamo novca? nemamo. dal trebamo srezati cjenike zdravstvenih usluga, radi kojih liječnici imaju tolko enormna primanja? trebamo. naš prosjek mora biti nešto viši od srba, bosanaca, al manji od slovenaca. al opet viši od mađara. dal to imamo? ne. 95% novca za zdravstvo ide na njihove plaće. to je činjenica. pogledajte stavku u proračunu države za njih, tj. riznicu. skrivaju to, zamotaju skupa sa troškovima grijanja!

DU
Deleted user
10:04 19.06.2017.

ZAMISLITE IDIOTIZMA--PISATI PETICIJE ZA LIJEČENJE DJECE ?! To bi bilo u redu ,da se nisu kojekakve udruge "digle na noge"i počele moralizirati. Pa gospodo ,ukinite 1 500 000 000 (MILIJARDU I POL KUNA ) raznoraznim udrugama i svi lijekovi će biti dostupni. ODMAKNIMO LEŠINARSKE UDRUGE ,S HRVATSKOG PRORAČUNA I BIT ĆE NOVCA ZA HRVATSKU DJECU ,BOLESNU I ZDRAVU. U PROTIVNOM ,NE ŽELIM ČUTI DA BILO KOJA UDRUGA PIŠE BILO KOJU PETICIJU !! NOVAC HRVATSKIH POREZNIH OBVEZNIKA (i moja malenkost tu spada ),DATI ZA LIJEČENJE HRVATSKE DJECE , A LEŠINARE PRORAČUNA PUSTITI DA SE UDRUŽUJU O SVOM TROŠKU .

DU
Deleted user
10:08 19.06.2017.

Bitno da kuna ne fali drugovima iz platforme 112, gongovcima, babama, raznim antifama i ostalim anacionalni dzabalebarosima.......kog briga za jadnu djecu...