Rat u ukrajini

Ukrajina: Rusija pojačava pritisak na grad, pokušavaju ga opkoliti, mogao bi postati 'drugi Bahmut'

Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen ride atop of a tank at a position near a frontline in Zaporizhzhia region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle in the city of Chasiv Yar
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin meets Chinese President Xi in Beijing
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russia's President Putin attends Prosecutor General collegium meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Putin attends a ceremony marking International Women's Day
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin chairs a meeting on the social and economic development of Crimea and Sevastopol, in Moscow
Autori Vecerji.hr, Hina
20.03.2023.
u 22:46
Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bivši predsjednik Rusije, Dimitrij Medvedev, rekao je da će izdavanje naloga za Putinovo uhićenje imati ozbiljne posljedice za međunarodno pravo. Nastavljaju se borbe oko Bahmuta.
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping pokazati solidarnost protiv zapadne hegemonije, dok će Xi predstaviti Kinu kao svjetskog mirotvorca s namjerom posredovanja u okončanju ukrajinskog rata. Sjedinjene Države i njihovi saveznici duboko su skeptični u pogledu kineskih motiva navodeći da je Kina odbila osuditi Rusiju i pružila joj je ekonomski spas dok joj druge zemlje nameću sankcije. Sjedinjene Države i NATO nedavno su optužili Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorile ju da to ne čini, a Kina je te optužbe odbacila.

Video: Šah-mat! Putin je izbrisan jednim potezom i sad se u Rusiji pitaju tko je sljedeći

Tijek događaja:

22:45 - Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog kolege Xi Jinpinga završili su u ponedjeljak nakon gotovo četiri i pol sata i nastavit će se u utorak, javile su ruske agencije. "Kineski vođa napustio je Kremlj", objavila je novinska agencija TASS, opisujući njihov sastanak kao neslužbeni. "Razgovori Putina i Xija ukupno su trajali gotovo četiri i pol sata."

TASS navodi kako je Putin izašao na ulicu ispratiti kineskog kolegu, dodajući da su kratko popričali u Xijevom automobilu i rukovali se na rastanku. "U utorak će se čelnici ponovno sastati", navodi TASS.

Putin je ranije u ponedjeljak, na početku sastanka koji je prenosila televizija rekao Xiju da je razmotrio prijedloge Kine o rješenju sukoba u Ukrajini, dodajući da će imati priliku razgovarati o idejama Pekinga. Cilj sastanka u Moskvi je daljnje jačanje gospodarskih veza sa saveznikom kojeg Moskva smatra protutežom zapadu, ali i promicanje uloge Pekinga kao mogućeg posrednika u postizanju mira u Ukrajini.

Xi je prvi inozemni čelnik koji se sastao s Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog deportacije ukrajinske djece tijekom invazije.  Moskva je nalog prozvala "jasno neprijateljskim činom", a Peking je rekao da je uhidbeni nalog odraz dvostrukih standarda. 

Rusija Xijev posjet, prvi otkad je ranije ovaj mjesec osigurao povijesni treći mandat na čelu Kine, predstavlja kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju zapadu koji optužuje da pokušava izolirati i poraziti Moskvu. 

Dvojica čelnika su prilikom susreta u poslijepodnevnim satima jedan drugog u Kremlju pozdravili kao "dragog prijatelja". Putin je Xiju rekao da je s uvažavanjem pogledao kineske prijedloge za razrješenje sukoba u Ukrajini te da je "pomalo zavidan" Kini na strelovirom razvoju koji zemlja bilježi posljednjih desetljeća. "Kina je uspostavila vrlo učinkoviti sustav razvoja gospodarstva i jačanja države. Znatno je učinkovitiji nego u brojnim drugim zemljama", rekao je Putin.

Za Xija, ocjenjuje Reuters, to putovanje predstavlja diplomatski hod po žici.

Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno je ojačala odnose s Moskvom. Peking je u više navrata odbacio zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, istovremeno dajući do znanja da želi bliskiju energetsku suradnju s Rusijom, nakon što je povećala uvoz ruskog ugljena, plina i nafte.

"Dvije strane kontinuirano jačaju međusobno političko povjerenje, stvarajući novu paradigmu odnosa između velikih sila", napisao je Xi u članku uoči puta u Rusiju. Zapadne sankcije na ruski energetski sektor srušile su cijenu ruskih energenata i Kini su donijele velike uštede koje se mjere milijardama dolara, no njezini najveći trgovinski partneri su i dalje EU i SAD.

Kijev od ovog posjeta očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini. "Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Xi je istaknuo da kineski prijedlog za postizanje mira u Ukrajini odražava globalna stajališta. "Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja", napisao je Xi u članku za Rosijskaju Gazetu.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici poručuju da bilo kakav mir mora uključivati potpuno povlačenje ruskih postrojbi i poštivanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, tj. poštivanje međunarodnog prava. U međuvremenu se u Bahmutu, na istoku Ukrajine, još od ljeta i dalje vode žestoke borbe. Za sada je to najduža i najkrvavija bitka u ovom ratu.

19:55 - Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby govorio je na konferenciji za novinare na kojoj je pozvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga da pozove Vladimira Putina da poštuje suverenitet Ukrajine i prekine ruski rat protiv Ukrajine. “Cijeli svijet bi volio da ovaj rat završi”, rekao je Kirby, dodajući da bi rat “mogao završiti upravo sada” ako ruski čelnik naredi svojim trupama da se povuku s ukrajinskog teritorija.

Završeni su razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Razgovori su trajali četiri i pol sata, izvijestila je državna novinska agencija Ria.

Norveška je Ukrajini isporučila osam tenkova Leopard 2, rekao je glasnogovornik njezinih oružanih snaga. Donacija tenkova Leopard Kijevu "bit će odlučujuća za njihovu sposobnost provođenja ofenzivnih operacija i ponovnog preuzimanja teritorija koje je okupirala Rusija", rekao je potpukovnik Lars Jensen, zapovjednik norveške oklopne bojne. 

18:30 - Bitka za Bahmut u regiji istočnog Donbasa jedna je od najžešćih u ratu u Ukrajini, a brojni spominjući ju povlače usporedbe s rovovskim ratovima iz Prvog svjetskog rata. Snage Kijeva već se osam mjeseci suprotstavljaju ruskim osvajačima. Ukrajinski dužnosnici upozorili su danas da bi istočni grad Avdiivka uskoro mogao postati "drugi Bahmut".

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga rekao je prošli tjedan da trupe Vladimira Putina sada pokušavaju u potpunosti okružiti Bahmut u ofenzivi koja nije napravila veće pomake. A danas je glasnogovornik ukrajinske vojne komande Tavria rekao da se slaže s procjenom britanskog Ministarstva obrane da Rusija pojačava pritisak na opskrbne vodove za Avdiivku, kao što je to učinila oko Bahmuta.

"Neprijatelj neprestano pokušava opkoliti grad Avdiivku. Uvelike se slažem s kolegama iz Velike Britanije da bi Avdiivka uskoro mogla postati drugi Bakhmut", rekao je Oleksij Dmitraškivski. "Međutim, želio bih reći da nije sve u redu s ruskim jedinicama koje napadaju u ovom smjeru."

18:23 - Članice Europske unije u idućih 12 mjeseci planiraju opskrbiti Ukrajinu s milijun komada topničkog streljiva, rekli su u ponedjeljak agenciji dpa diplomati EU-a. Zemlje bi trebale odmah početi s isporukom streljiva u Ukrajinu iz postojećih vlastitih zaliha. Usto bi članice EU-a u idućih šest mjeseci trebale zajednički nabaviti više granata kalibra 155 mm da bi dugoročno pomogle Ukrajini.

Za isporuku streljiva članice bi trebale dobiti djelomičnu naknadu putem EU fonda koji je proteklih mjeseci poslužio za financiranje pošiljki oružja Kijevu. Prema postojećim planovima predviđeno je da će za slanje streljiva Kijevu na raspolaganju biti ukupno dvije milijarde eura. Sporazum je sklopljen zbog bojazni da bi Ukrajini relativno skoro mogla nedostajati znatna količina važnih vrsta streljiva.

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su trofazni akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene, rekli su predstavnici pet izaslanstava. Dogovor je pozdravio šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, koji je na sastanku sudjelovao putem videokonferencije.

"Više topničkog streljiva za Ukrajinu što je prije moguće. To je bila glavna tema rasprave na današnjem Vijeću za vanjske poslove EU-a", tvitao je Kuleba, dodavši da će taj sporazum "osnažiti mogućnosti ukrajinskih vojnih snaga na bojnom polju". Sporazum, koji će čelnicima EU-a biti predstavljen na samitu u četvrtak i petak, odgovor je na hitan apel koji je 9. ožujka uputio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Milijarda eura iskoristit će se kao naknada državama članicama za streljivo koje će se preuzeti iz njihovih skladišta po cijeni od 1000 do 1300 eura po granati. Neke danas stoje i 4000 eura, pojašnjeno je, uz napomenu da cijene rastu. Ugovor predviđa isporuku do 31. svibnja.Druga milijarda će se upotrijebiti za zajedničku nabavu granata od 155 mm namijenjenih Ukrajini. Zaključenje ugovora zakazano je za rujan s ciljem smanjenja vremena isporuke na 6 do 8 mjeseci.

Cilj trećeg dijela plana je povećati proizvodni kapaciteti desetak tvrtki EU-a u kojima se proizvodi oružje da bi se "popunile zalihe zemalja EU-a i nastavila opskrba ​​ukrajinskih snaga".

Dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti. Osnovan je u ožujku 2021. radi očuvanja mira, sprečavanja sukoba i jačanja međunarodne sigurnosti. Od početka rata Facility se koristi za opskrbu Ukrajine oružjem.

Postignut je i načelni dogovor o izdvajanju dodatnih sredstava u iznosu od 3,5 milijarde eura za dopunu Facilityja, precizirali su diplomati.

14:24 - Ministri vanjskih poslova EU složili su se poslati milijun topničkih granata Ukrajini. Očekuje se da će granate stići na bojišnicu tijekom sljedeće godine, javlja Sky News. Njemački ministar obrane rekao je da će danas potpisati sporazum.

14:14 - Oleksiy Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, ponovio je zahtjeve Kijeva da svaki budući mirovni plan mora zahtijevati od Rusije da povuče svoje trupe s cijelog ukrajinskog teritorija. Formula za uspješnu provedbu kineskog "mirovnog plana" mora uključivati obnovu "suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta" Ukrajine, piše Danilov.

13:56 - Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, Oleg Nikolenko, rekao je da Kijev očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat. Kijev "pomno" prati državni posjet predsjednika Xi Jinpinga Rusiji, rekao je Nikolenko u izjavi za Reuters nedugo nakon što je kineski čelnik sletio u Moskvu na razgovore sa svojim ruskim kolegom.

"Očekujemo da će Peking iskoristiti svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona zaustavila agresivni rat protiv Ukrajine. Ukrajina je "spremna uključiti se u bliži dijalog s Kinom kako bi se obnovio mir u Ukrajini u skladu s načelima sadržanim u Povelji UN-a i posljednjoj rezoluciji (Opće skupštine Ujedinjenih naroda) o ovom pitanju", dodaje se.

13:40 - Predsjednik Xi trebao iskoristiti svoj državni posjet Moskvi kako bi pozvao Putina da "prestane bombardirati ukrajinske gradove, bolnice, škole", kaže glasnogovornik britanskog premijera.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishi Sunaka rekao je: "Kina je ranije govorila o važnosti poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta u Ukrajini. Voljeli bismo da predsjednik Xi zagovara ovu točku kada razgovara s Putinom. Ovaj rat i njegov napad na suverenitet Ukrajine mogli bi završiti danas ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Stoga se nadamo da će predsjednik Xi iskoristiti ovu priliku da pritisne predsjednika Putina da prestane bombardirati ukrajinske gradove, bolnice, škole i da zaustavi neke od ovih zločina koje vidimo svakodnevno.

12:52 - Rusija je otvorila kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda koji su izdali nalog za uhićenje Vladimira Putina, priopćio je njen Istražni odbor.

Tijelo, koje je odgovorno za istragu teških zločina, reklo je da nema osnova za kaznenu odgovornost ruskog predsjednika i ustvrdilo da šefovi država imaju imunitet od jurisdikcije drugih zemalja. Navedeno je da postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove počinjenja ruskih zločina, kao što je svjesno optuživanje nevine osobe za zločin.

Ruska akcija simbolična je gesta prkosa kao odgovor na tjeralicu izdanu protiv Putina.

ICC je prošlog tjedna optužio gospodina Putina za otmicu djece iz Ukrajine. U priopćenju, sud tvrdi da je ruski predsjednik "odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva (djece) i protuzakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju". Kremlj je ovaj potez nazvao nečuvenim, ali pravno ništavnim, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

12:17 - Danas će Xi i Putin razgovarati o Ukrajini, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rekao je za Tass da će ruski predsjednik pružiti "iscrpne" opise sukoba. Ovi razgovori jedan na jedan održat će se nakon službene ceremonije, a prije daljnjih sastanaka s izaslanstvima. Zatim će se održati potpisivanje dokumenta i izjava za medije, nakon čega će uslijediti državni banket - sve će se održati u palači Kremlj.

"Program posjeta je opsežan", rekao je Peskov.

12:12 - "Siguran sam da će posjet biti plodonosan, dati novi poticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateškog partnerstva" kazao je kineski predsjednik u Moskvi. 

11:27 - Po njegovom dolasku, državna novinska agencija Tass izvjestila je da je Xi Jinping kazao da su Kina i Rusija dobri susjedi i pouzdani partneri. Istaknuo je da je Kina spremna, zajedno s Rusijom, čuvati svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu. Kineski predsjednik očekuje da će posjet Rusiji dati novi poticaj razvoju rusko-kineskih odnosa i strateške suradnje, javlja Guardian.

Na internetskim stranicama Kremlja stoji da će dvojica čelnika "razgovarati o aktualnim pitanjima koja se tiču daljnjeg razvoja sveobuhvatnog partnerstva i strateške suradnje između Rusije i Kine". Dodaje se: "Bit će potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata." Putinov sastanak s kineskim kolegom počet će u Velikoj palači u 15 sati, rekao je Dmitrij Peskov .

Foto: Reuters/PIXSELL
Xi Jinping u Moskvi

11:15 - Kremlj je u ponedjeljak priopćio da je odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina znak "jasnog neprijateljstva" prema Rusiji i prema Putinu osobno.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija reagirala "smireno" i da nastavlja svoj posao.

"Svjedoci smo tolikog broja očito neprijateljskih istupa protiv naše zemlje i našeg predsjednika", rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

"Primjećujemo ih, ali kad bismo svaki uzimali k srcu, ništa dobro ne bi bilo. Zato mirno gledamo na to, sve pažljivo bilježimo i nastavljamo raditi."

Učinak poteza ICC-a da izda nalog za uhićenje Putina – kao i ruske povjerenice za prava djece – zbog masovne otmice djece iz Ukrajine ostaje nejasan.

predvodio "narančastu revoluciju"

Bivši predsjednik Ukrajine Juščenko: Rusija neće stati, mora biti poražena

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastavit će napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu. "Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sad ste vi (BiH) sljedeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je u nedjelju objavila bosanskohercegovačka agencija Fena.

Rusija nije stranka Rimskog statuta kojim je osnovan sud, što znači da nalog nema pravnu snagu u Rusiji. Međutim, taj bi potez mogao spriječiti Putinovo putovanje u bilo koju od 123 zemlje koje priznaju jurisdikciju ICC-a.

Rusija nije zanijekala da je odvela tisuće djece iz Ukrajine od početka svoje "specijalne vojne operacije", kako ju naziva, ali je rekla da je to učinila kako bi ih zaštitila.

Ogorčeno je reagirala na odluku ICC-a da izda nalog za uhićenje Putina, nazvavši ju "nečuvenom i neprihvatljivom".

11:09: Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Moskvu, javlja Reuters pozivajući se na kineski državni medij CCTV. Na prolazu je postrojena počasna straža, a kineskog predsjednika dočekao je potpredsjednik vlade Dmitrij Černišenko. Vojni orkestar odsvirao je himne dviju država.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlučio je objaviti post na Telegramu upravo u trenutku kada Xi Jinping stiže u posjet Vladimiru Putinu. "Kada se ukrajinski narod obrani, kada se na našoj zemlji vrati snaga Povelje UN-a i snaga pravde, to će jamčiti mir i za mnoge druge dijelove svijeta", napisao je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, govorio je uoči današnjeg sastanka o nabavi oružja za Ukrajinu. Reuters prenosi da je medijima rekao: “Zajedno će ministri vanjskih poslova i obrane, nadam se, završiti sporazum o opskrbi Ukrajine streljivom. ”Bez dogovora, EU će se naći u poteškoćama da nastavi opskrbljivati Kijev oružjem, upozorio je Borrell.

10:35 - Zrakoplov kineskog predsjednika Xi Jinpinga  zrakoplov slijeće u zračnu luku Vnukovo u Moskvi prema Flightradar24. Uživo je zrakoplov pratilo više od 81.000 ljudi, što je bio najpraćeniji let na svijetu.

9:38 - Ruska proljetna ofenziva je "propala" prije nego što je dosegla svoju kulminaciju, kažu vojni analitičari.

Ruske snage, ojačane s 300.000 vojnika od rujna, ostvarile su samo postupne uspjehe duž fronta u Bahmutu, te linija Vuhledar i Avdiivka u blizini Donjecka, prema Institutu za proučavanje rata.

"Ako 300.000 ruskih vojnika nije moglo dati Rusiji odlučujuću ofenzivnu prednost u Ukrajini, vrlo je malo vjerojatno da će angažiranje dodatnih snaga u budućim valovima mobilizacije proizvesti dramatično drugačiji ishod ove godine", kazao je ISW.

9:00 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da bi Međunarodni kazneni sud (ICC) trebao zauzeti pravedan stav, odgovarajući na pitanje o odluci ICC-a da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kina će nastaviti preuzimati objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i igrati konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin, prenosi Reuters.

Predsjednik Xi Jinping trebao bi doći u Moskvu kasnije danas, kao prvi svjetski čelnik koji se izravno sastao s Putinom otkako je ICC izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika.

8:16 - U tjednom izvješću Instituta za proučavanje rata, kaže se da moguća ukrajinska protuofenziva u blizini Bahmuta ili u južnoj Ukrajini izaziva sve veću zabrinutost za Rusiju.

"Tempo ruskih ofenzivnih operacija diljem ratišta usporio je posljednjih tjedana, što sugerira da se ruska proljetna ofenziva u Donbasu možda približava kulminaciji. Ukrajinski dužnosnici naznačili su da značajni ruski gubici u blizini Vuhledara ozbiljno sputavaju sposobnost ruskih snaga da provedu daljnje ofenzivne operacije u Donjeckoj oblasti. Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je svoj prvi posjet nedavno okupiranoj Ukrajini da se prikaže kao uključeni ratni vođa usred pretjeranih odgovora u ruskom nacionalističkom informacijskom prostoru zbog straha od moguće buduće ukrajinske protuofenzive u južnoj Ukrajini", stoji u izvješću.

7:48 - Zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga reklo je kako su u posljednjih 24 sata odbili 69 ruskih napada na pet različitih područja. Ruske postrojbe napadaju Liman, Bakhmut, Avdiivku, Mariinku, i Šahtarsk u Donjecku. Iz Zapovjdništva kažu kako su u tijeku napada Rusi lansirali šest raketa, 13 zračnih napada i 56 napada raketnim sistemima gađajući civilnu infrastrukturu u Donjecku i Zaporižju. Bahmut je i dalje poprište najžešćih sukoba.

7:22 - Bivši ruski predsjednik Dimitrij Medvedev rekao je kako će odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje Vladimira Putina imati ozbilje posljedice za međunarodno pravo. U objavi na Telegramu Medvedev je napisao: "Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile koja ne sudjeluje u ICC-u na isti način kao SAD i ostatak svijeta. Posljedice za međunarodno pravo bit će katastrofalne." 

>> VIŠE PROČITAJTE OVDJE

6:21 - Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

MKS je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda. "Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije", rekao je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati Međunarodnom kaznenom sudu sredstva, ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena", dodao je.

Britanija je obećala milijun funti MKS-u ove godine, a ministarstvo pravosuđa je priopćilo kako se očekuje da će druge zemlje obećati financijsku potporu tijekom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska. 

Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu potporu žrtvama, priopćilo je ministarstvo.

6:15Vladimir Putin pohvalio je "dobrog starog prijatelja" Xi Jinpinga u novinskom članku objavljenom u Kini uoči državnog posjeta kineskog predsjednika koji će ponovno potvrditi snažne veze čelnika i dati Moskvi priliku naglasiti da nije izoliran od strane globalne zajednice. Dvojica čelnika sastat će se jedan na jedan u ponedjeljak, nakon čega će uslijediti neformalni ručak, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

U članku napisanom za kineske novine u nedjelju, Putin je pozdravio spremnost Kine da igra ono što je opisao kao "konstruktivnu ulogu" u rješavanju ukrajinske "krize". Ruski predsjednik nazvao je Xija svojim "dobrim starim prijateljem" i rekao da Rusija polaže velike nade u njegov posjet, prvi posjet kineskog čelnika Rusiji otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Putin je u članku rekao: “Zahvalni smo za uravnotežen stav Kine u vezi s događajima koji se odvijaju u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i pravih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize.”

Xi je zauzvrat objavio članak u Rossiiskaya Gazeta, dnevniku koji izdaje ruska vlada, u kojem je pozvao na "pragmatizam" prema Ukrajini. Rekao je da kineski prijedlog, dokument od 12 točaka objavljen prošlog mjeseca i koji je Zapad uglavnom odbacio, predstavlja "što je više moguće jedinstvo stajališta svjetske zajednice".

Xi je rekao da je njegov put u Rusiju ima za cilj ojačati prijateljstvo između dviju zemalja, "sveobuhvatno partnerstvo i stratešku interakciju", u svijetu kojemu prijete "djela hegemonije, despotizma i nasilja".

"Ne postoji univerzalni model vlasti i ne postoji svjetski poredak gdje odlučujuća riječ pripada jednoj zemlji", napisao je Xi.

6:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Mariupolj, grad mučenik koji je lani pao u ruske ruke nakon stravičnih razaranja iskradajući se kao tat i počinitelj koji se vraća na mjesto zločina bez imalo kajanja, komentirali su u nedjelju ukrajinski dužnosnici. 

"Zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina... Ubojica tisuća obitelja u Mairupolju došao je diviti se ruševinama grada i grobnicama. Cinizam i  izostanak grižnje savjesti", napisao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak. 

Putin je obišao Mariupolj razoren bombardiranima, pod okriljem noći, "poput tata", rekao je ukrajinski ministar obrane.

Prvo je to učinio zato što je to sigurno. Drugo, noću može naglasiti ono što mu je važno, održati grad potpuno uništen, a onih nekoliko preživjelih stanovnika držati daleko od indiskretnih pogleda", napisao je na Twitteru.

Mariupolj, koji je u svibnju 2022. pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije pošto nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom stigao u Mariupolj čime je došao najbliže prvim linijama sukoba od početka rata koji je pokrenuo 24. veljače 2022. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima. Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika.

Prema podacima Kijeva, Mariupolj je uništen 90 posto, a u ruskim bombardiranjima poginulo je najmanje 20.000 ljudi. Europska unija nazvala je opsadu toga graa "velikim ratnim zločinom". 

Posjet je uslijedio nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim u povodu obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka.

Gradsko vijeće Mariupolja, koje djeluje na teritoriju  pod ukrajinskim vlastima, osudilo je dolazak "međunarodnog ratnog zločinca". 

Noću je došao vjerojatno zato "da ne vidi na svjetlu dana grad koji je ubio svojim "oslobađanjem", poručilo je Vijeće.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

AM
amorphius
22:05 20.03.2023.

lol, ameri udaraju kinezima sankcije, primjerice huawei i žele proširiti, dok istodobno traže od kineza da kinezi zauzmu zajednički stav protiv prijateljske rusije. što oni misle da su kinezi toliko glupi da sami sebi zabiju nož u leđa.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
13:44 20.03.2023.

" Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj "

ZA
zagabria5
15:33 20.03.2023.

Kina će ovaj sukob iskoristiti da se nepovratno uzdigne na svjetski tron i smijeni Ameriku. A jadna zbunjena Europa pala je na najniže grane od postanka, svela se na poslušnog izvršitelja interesa američke ekonomije i vojno industrijskog kompleksa koji na ratu zarađuje. To je razumljivo za anglosaksonske zemlje ali nejasno je koji je motiv drugih EU zemalja da tako slijepo srljaju u tu za njih štetnu američkupolitiku. Rusija je ionako gotova politički i ekonomski, ne zbog ovog rata nego zbog kontinuiranog smanjenja međunarodne potražnje za nafrom i plinom kako se alternativna energija bude uvodila sve brže. Ostati će joj samo nuklearni arsenal za pokoju ucjenu oi to je to. Dobili smo novog gospodara svijeta - Kinu samo još se nitko ne usudi to reći. ovom posjetom Moskvi pokazala je da ne šljivi nikoga i da joj nitko ništa ne može.