IZ 1892.

Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru izgrađena je mjestu nekadašanjeg gradskog stratišta

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
10.09.2021.
u 14:20
Vukovarski župnik Ivica Jagodić rekao je i kako u svezi izgradnje kapele postoji legenda koja se već dugo čuva među Vukovarcima
Pogledaj originalni članak

Tijekom svojih svakodnevnih poslova brojni Vukovarci, kao i slučajni prolaznici, iz dana u dan prolaze pored Kapele čudotvorne Gospe od Hrasta ni ne znajući što je sve prethodilo njenoj izgradnji kao niti legendi koja se za nju veže. 

- Kapela je izgrađena 1892. godine na mjestu gdje je nekada bila šuma, a danas je to gradsko naselje Priljevo, i gdje su se nalazila vješala, odnosno mjesto gdje su obavljanja smaknuća osuđenika, rekao je Zlatko Karač, arhitekta i autor monografije „Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru – povijest i arhitektura“.

Pojasnio je kako je već ranije na mjestu stratišta, na starome stablu hrasta koji je u međuvremenu izgorio, bila postavljena slika Gospina slika. Na tome mjestu su i osobe koje su bila smaknute imale mogućnost zadnje ispovijedi pa je tako na tome mjestu bilo uvijek i zapaljenih svijeća. Tijekom godina postalo je to jedino marijansko svetište u Vukovaru pa se tako javila i želja građana da se na tome mjestu izgradi i kapelica.

Rezultiralo je inicijativom građana koji su 1820.godine nabavili potreban materijal za njenu izgradnju, a dobili su i odobrenje tadašnjeg đakovačkog biskupa. Međutim, iz nepoznatih razloga to se nije dogodilo i odgođeno je sve do 1889. godine kada se stari hrast sa slikom zapalio od zapaljenih svijeća na tome mjestu.

Poslije toga je tadašnji gvardijan vukovarskog samostana Kalsancij Zoltner pozvao građane na izgradnju kapele. 1891.godine osnovan je i Odbor od 28 uglednih građana Vukovara među kojima je bio i Stjepan Ružička, otac Lavoslava Ruižke koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu za kemiju. Do kraja 1891. godine prikupljene su sve dozvole i potreban materijal da bi kapela čudotvorne Gospe od hrasta bila izgrađena 1892. godine.  

- Kapela je nevelikog formata i u nju stane svega desetak vjernika tako da su se vjerski obredi obavljali vani. Ona je posebna jer je njen arhitekta bio Stjepan Möhller iz Budimpešte, koji je bio prijatelj grofa Eltza. Kapela je i prvi donacijski objekt koji je  dovršen poslije Domovinskog rata. Ona je bila i simbol konačnog povratka i afirmacije hrvatske baštine Vukovara koja velikim dijelom tijekom rata bila srušena. Njena obnova je bila malo svijetlo na dalekom putu koji trajao 20 godina dok Vukovar nije obnovljen, rekao je Karač.

Vukovarski župnik Ivica Jagodić rekao je i kako u svezi izgradnje kapele postoji legenda koja se već dugo čuva među Vukovarcima. Prema njoj je izvjesni Vukovarac Ivan bio je krivo optužen za ubojstvo. Neposredno pred smaknuće došla je vijest da je Ivan nevin te je oslobođen. Nakon toga su zahvalni Vukovarci na stablo hrasta stavili Gospinu sliku gdje su počeli dolaziti u znak zahvalnosti. I po toj legendi izgradnja kapele je počela 1891. godine da bi godinu dana kasnije bila i završena, a slika s hrasta je prenesena u kapelu. Tako je kapela i dobila naziv kapela čudotvorne Gospe od Hrasta.  

- Tijekom 1914. godine započela su hodočašća Gospi od Hrasta koja su kretala od crkve Svetoga Filipa i Jakova, gdje su se vjernici okupljali i potom pjevali marijanske pjesme i molili krunicu sve do kapele ispred koje bi se održavala sveta misa. Tako je bilo do početka 2. Svjetskog rata kada je napravljena mala stanka. Hodočašća su nastavljena poslije rata i tako je bilo sve do 1991. godine kada je kapela teško stradala i kada je izvorna slika napravljena. Društvo Hrvatska žena je prema fotografijama slike napravilo repliku koja je sada tamo, rekao je fra Jagodić.

VIDEO Dobrotvor iz Njemačke razveselio dvije petrinjske obitelji

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.