NEVOLJE JOSIPA KLEMMA

Odlazak Klemma na izdržavanje kazne ovisi o mišljenju liječnika iz BOLS-a

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Josip Klemm
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Josip Klemm
29.01.2020.
u 12:27
Klemm je u srpnju 2017. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a presuda mu je postala pravomoćna u srpnju 2019.
Pogledaj originalni članak

Kada će Josip Klemm, vlasnik tvrtke Klemm sigurnost i bivši predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, morati otići na izdržavanje jednogodišnje zatvora, ovisit će o njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

On je, naime, tražio odgodu kazne, uz obrazloženje da mu se u nedavnoj prometnoj nesreći obnovila ozljeda koju je zadobio nakon jednog skoka padobranom. Klemm je sutkinji izvršenja kazne zatvora dostavio medicinsku dokumentaciju, koju je ona poslala na vještačenje u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS). Tamo će je pregledati liječnici koji će potom obavijesti sud o svom nalazu. Za Klemma je ključno može li se ozljeda koju je zadobio liječiti unutar zatvorskog sustava ili ne. Ako može, teško da će moći dobiti odgodu odlaska u Remetinec. Ako pak ne može, onda će se trebati pričekati dok ozljedu na sanira, a prema vrijedećem zakonu, zbog medicinskih razloga odlazak na izdržavanje kazne može se odgađati unedogled.

Klemm je u srpnju 2017. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora  zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a presuda mu je postala pravomoćna u srpnju 2019.

Prema optužnici, Klemm se teretio da je svojoj tvrtki Klemm sigurnost nalagao da drugim tvrtkama plaća račune za neobavljene usluge. Riječ je o 90 računa s ukupnim iznosom od 2,9 milijuna kuna. Taj iznos nepripadajuća je imovinska korist koja su stekla poduzeća kojima je tvrtka 'Klemm sigurnost' plaćala neobavljene usluge. No taj novac nije oduzet tim tvrtkama jer su one u međuvremenu izbrisane iz sudskog registra, a nije ga se moglo oduzeti ni od Klemm sigurnosti, jer su promjenom činjeničnog opisa optužnice ispuštena obilježja kaznenog djela.

Tužiteljstvo je mijenjalo činjenični opis optužnice nakon dokaza koji su izvedeni tijekom suđenja. Naime, Klemm se na početku postupka teretio da je iz tvrtke izvukao novac koji mu je potom bio vraćen na ruke. Tužiteljstvo je na kraju odustalo od te optužbe, ustvrdivši da se novac samo nenamjenski trošio, a stav su promijenili nakon što su što su Klemmovi suoptuženici promijenili iskaze tijekom suđenja.

Oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su se nagodili s tužiteljstvom, a tada su tvrdili da su novac koji je uplaćivan na račune njihovih tvrtki, vraćali na ruke Klemmu. Ispitani kao svjedoci tijekom suđenja, tvrdili su nešto sasvim drugo. Iskaze su mogli mijenjati bez zakonskih posljedica jer su u istrazi bili optuženici pa su se mogli braniti kako su htjeli, a nakon nagodbe s tužiteljstvom postali su svjedoci.

Tužiteljstvo se moralo prilagoditi dokazima koji su izvedeni tijekom suđenja, pa su promijenili činjenični opis optužnice. Ispada tako da tih 2,9 milijuna kuna koje je tvrtka Klemm sigurnost platila drugim tvrtkama za neobavljene usluge neće biti oduzete nikome, a Klemm mora platiti 11.000 kuna troškova sudskog postupka i vještačenja. On je tijekom istrage priznao krivnju, no na suđenju je u obrani porekao optužbe. Tvrdio je da je krivnju svojevremeno priznao kako bi spasio djelatnike i tvrtku. U izjavama koje je u to vrijeme davao za medije, Klemm je tvrdio i da je “žrtva političkog progona koji su protiv njega pokrenuli Milanović i Ostojić”. Nakon objave nepravomoćne presude ostao je upamćen i po izjavi da ga je “osudila lijepa i pametna žena”.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
12:46 29.01.2020.

Bit će da se razbolio u šatoru! Hladno bilo! A ne, on je tamo dolazio kao i Glogoški, po potrebi iz tople kuće.

Avatar partner
partner
12:58 29.01.2020.

Prvoborac, narodni heroj, nosioc spomenice i medalje zasluga za narod. ........ko se smije kladit da ne ide taj u zatvor.

Avatar SMECHAR
SMECHAR
12:59 29.01.2020.

Svi su oni bolesni kada treba odslužiti svoje za domovinu, neki i bježe iz zemlje i koriste dvostruko državljanstvo. Tko bježi iz zemlje a ima dvostruko dravljanstvo automatski bi trebao ostati bez naše HR putovnice ili odslužiti svoju kaznu. Rijetko tko u zatvor ide nevin. No koliko sam čuo Klemm nije loš čovjek, jedino što je malo zakinuo državu na porezima no tu svakako nije jedini pa evo vam zadnji primjer onog ministra zdravstva. Bude li i on na godinu dana u ćuzu? Čisto nešto sumnjam...